8 trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian - Doza de Sănătate
 

8 trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian

Pentru a evita refluxul gastroesofagian, cel mai bine este să porți haine largi, care nu te strâng în talie. Obiectele vestimentare strâmte măresc presiunea de la nivelul acestei regiuni.
8 trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai nevoie de câteva trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian? Această problemă survine atunci când sucurile gastrice urcă prin esofag și pătrund în cavitatea bucală. Refluxul gastroesofagian este adesea descris ca o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului. El este însoțit de dureri și arsuri în capul pieptului și dificultăți de înghițire.

Refluxul gastroesofagian este consecința funcționării defectuase a sfincterului esofagian. Principala funcție a acestuia este să țină alimentele și lichidele în stomac.

Deși nu este o boală propriu-zisă, refluxul gastroesofagian poate apărea ocazional. Din acest motiv, este important să luăm măsuri preventive, astfel încât să evităm complicațiile.

Deoarece poate fi cauzat de mai mulți factori, în articolul de azi îți prezentăm 8 trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian.

Nu ezita să le încerci!

1. Evitarea alimentelor iritante

Trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian cu o dietă sănătoasă

Obiceiurile alimentare nesănătoase cauzează episoade continue de reflux gastroesofagian. Porțiile foarte mari sau combinațiile alimentare greșite reprezintă cauze frecvente ale arsurilor în capul pieptului și ale iritării stomacului. Din acest motiv, te sfătuim să-ți reduci aportul de:

 • Carne procesată
 • Făină rafinată
 • Dulciuri și produse de patiserie
 • Mirodenii
 • Alimente conservate
 • Alimente bogate în sodiu

2. Pierderea în greutate

Persoanele supraponderale sau obeze sunt afectate mai des de refluxul gastroesofagian. Greutatea în exces exercită o presiune asupra stomacului, care face ca sucurile gastrice să se întoarcă în esofag.

 • Menținerea unei greutăți sănătoase facilitează digestia și reduce frecvența refluxului gastroesofagian.

3. Renunțarea la fumat

Obiceiuri și trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian

Dacă vor să evite hiperaciditatea gastrică, fumătorii ar trebui să renunțe la acest viciu. Toxinele din tutun reduc producția de salivă, o substanță care contracarează acțiunea sucurilor gastrice și previne arsurile în capul pieptului.

Țigările deshidratează cavitatea bucală și gâtul, agravând problemele cauzate de refluxul gastroesofagian.

4. Purtarea de haine confortabile

Deși multe persoane trec cu vederea peste acest aspect, hainele strâmte pot fi o cauză a refluxului gastroesofagian. Blugii strâmți, curelele și anumite bluze măresc presiunea la nivelul abdomenului. După masă, sucurile gastrice vor pătrunde în esofag din cauza acestor obiecte vestimentare.

 • Poartă haine mai largi și, după ce ai mâncat, desfă un nasture sau doi pentru a evita refluxul gastroesofagian.

5. Adoptarea unei posturi adecvate

Trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian la birou

Postura corporală pe care o adoptăm atunci când mâncăm și după masă joacă un rol important în ceea ce privește funcționarea sistemului digestiv. O postură adecvată facilitează mișcările intestinale, iar forța gravitațională menține sucurile gastrice acolo unde le este locul.

 • Dacă te întinzi sau adopți un alt tip de poziție incorectă după ce ai mâncat, numărul contracțiilor abdominale va crește și sucurile gastrice vor părăsi cu mai multă ușurință stomacul.

6. Consumul de infuzii

Proprietățile antiacide și digestive ale anumitor ingrediente naturale sunt utile pentru a preveni și trata simptomele refluxului gastroesofagian. Aceste ingrediente reglează pH-ul stomacului și ajută sfincterul esofagian să funcționeze corect.

Pe lista de ingrediente recomandate împotriva refluxului gastroesofagian se numără:

 • Menta
 • Cardamomul
 • Feniculul
 • Scorțișoara
 • Ghimbirul
 • Lămâia
 • Semințele de muștar
 • Semințele de in

7. Evitarea stresului, pe lista de trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian

Femeie care are nevoie de trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian

Deși multe persoane ignoră acest aspect, atunci când survin în mod regulat, situațiile stresante devin una dintre principalele cauze ale refluxului gastroesofagian.

Unii dintre noi avem impresia că nu există nicio legătură între hiperaciditate și stres. În realitate însă, aceste două probleme sunt strâns legate.

 • Atunci când suntem stresați, experimentăm reacții nervoase ce alterează funcționarea anumitor procese care au loc în tubul digestiv.
 • O altă consecință a stresului este faptul că determină secreția de stimulente ca adrenalina, care au fost asociate cu o producție mărită de sucuri gastrice.

8. Limitarea aportului de alcool

Dacă bei prea mult alcool, mucoasa ta gastrică se va irita și, pe lângă refluxul gastroesofagian, vei experimenta diverse alte simptome incomode. Toxinele din alcool sunt greu de procesat și blochează funcționarea valvelor care împiedică sucurile gastrice să urce spre cavitatea bucală.

Așadar, simți o senzație de arsură la nivelul abdomenului sau al gâtului? Dacă experimentezi frecvent această problemă, pune în aplicare cele 8 trucuri pentru a preveni refluxul gastroesofagian prezentate în acest articol.

Dacă simptomele persistă sau apar fără niciun motiv, consultă un medic pentru a te asigura că la baza problemei nu stă o boală mai gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
 • Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):267-276. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28780072; PMCID: PMC5797499.
 • Ness-Jensen E, Lagergren J. Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2017 Oct;31(5):501-508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004. Epub 2017 Sep 7. PMID: 29195669.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.