Scapă definitiv de respirația urât mirositoare - Doza de Sănătate
 

Scapă definitiv de respirația urât mirositoare

O metodă rapidă și naturală de a scăpa de respirația urât mirositoare este să îți clătești gura cu apă de gură sau să faci gargară cu uleiuri naturale, dimineața pe stomacul gol. 
Scapă definitiv de respirația urât mirositoare
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 13 decembrie, 2018

Respirația urât mirositoare este o problemă foarte neplăcută, alterând viața și dispoziția persoanelor afectate. În plus, halena poate fi un simptom al altei probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie tratată dacă vrei să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

În articolul de astăzi, îți prezentăm cele mai frecvente cauze ale halenei și câteva remedii naturale care te vor ajuta să scapi definitiv de ea.

Câteva informații despre halenă sau respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halena este o problemă mult mai răspândită decât crezi, afectând într-o anumită măsură una din trei persoane.

Poate părea un fapt surpinzător, deoarece oamenii care au respirația urât mirositoare încearcă să ascundă acest lucru. De multe ori evită să participe la anumite evenimente sau întâlniri care impun o apropiere fizică prea mare cu alte persoane.

Bacterii care duc la acumularea de tartru

În aproape jumătate din cazuri, respirația urât mirositoare este cauzată de prezența bacteriilor care duc la acumularea de tartru pe limbă. Uneori poate fi și rezultatul igienei precare sau al unei alimentații bogate în zaharuri și produse rafinate.

Pe lângă spălatul pe dinți după fiecare masă, îți recomandăm să folosești și un curățător de limbă, un instrument cu care poți răzui toată suprafața ei pentru a îndepărta bacteriile acumulate, lucru vizibil mai ales dacă limba ta are o culoare albicioasă sau gri.

Poți încerca, de asemenea, un remediu foarte vechi folosit pentru a elimina substanțele toxice care se acumulează în cavitatea bucală, dar și în partea superioară a sistemului digestiv.

Această metodă este cunoscută sub numele de mestecatul uleiului și constă în a-ți clăti gura cu un ulei vegetal de calitate timp de 10-15 minute pe stomacul gol. Este un remediu simplu, ieftin, natural și foarte eficient.

Respirația urât mirositoare cauzată de limbă

Fumatul

Acesta este un factor de risc evident, întrucât gura unui fumător are un miros foarte neplăcut. Acesta nu este cauzat numai de tutunul în sine, dar și de faptul că fumatul provoacă o acumulare de substanțe toxice care otrăvesc treptat țesuturile din gură, gât și plămâni.

Dacă ești fumător, nu ai cum să scapi de halenă fără să renunți la acest obicei dăunător. Există numeroase terapii naturale care te pot ajuta să renunți la țigări, inclusiv homeopatia, acupunctura și terapia cu florile lui Bach.

Respirația urât mirositoare cauzată de fumat

Boli respiratorii

Una dintre cauzele mai puțin cunoscute ale respirației urât mirositoare este dificultatea de a respira normal, o problemă cauzată de unele afecțiuni respiratorii. În general, este vorba despre o acumulare de mucus sau de prezența unor infecții la nivelul aparatului respirator.

Pentru a trata halena cauzată de o problemă respiratorie, ține cont de următoarele recomandări:

 • Bea cel puțin doi litri de apă pe zi, mai ales între mese.
 • Consumă cu moderație produse lactate sau pe bază de făină.
 • Aerisește bine camerele din locuința ta, în special dormitoarele.
 • Decorează-ți casa cu plante care purifică aerul, cum ar fi aloe vera.
 • Curăță-ți căile nazale și sinusurile cu ajutorul unui vas neti.
 • Bea ceaiuri din plante care produc aburi ce stimulează tusea: eucalipt, muguri de pin, mentă și ghimbir.
Vas neti terapeutic

Afecțiuni digestive

Se întâmplă rar ca respirația urât mirositoare să fie rezultatul unei boli digestive, dar este una dintre cauzele care se combat cel mai greu. Poate fi vorba de o afecțiune la stomac sau ficat, drept pentru care trebuie să urmezi un tratament menit să curețe întregul aparat digestiv.

Pe lângă adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, este bine să încerci și anumite remedii naturale care îmbunătățesc digestia. Iată o listă de plante, mirodenii și nutrienți benefici care ajută la buna funcționare a ficatului, a vezicii biliare și a stomacului:

 • Boldo
 • Mentă
 • Păpădie
 • Cimbru
 • Curcuma
 • Ghimbir
 • Piper negru
 • Lămâie

Îți recomandăm să încerci:

Rețete de apă de gură naturală

În plus, este foarte important să eviți constipația. Alimentele care ajută la reglarea tranzitului intestinal sunt:

 • Prunele
 • Semințele de in
 • Tărâțele de psyllium (Plantago psyllium)

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.