Părerile celor din jur: cât de mult contează ele? - Doza de Sănătate
 

Părerile celor din jur: cât de mult contează ele?

Din moment ce părerile altora nu constituie adevăruri absolute, trebuie să învățăm să gândim logic atunci când alții ne critică și să nu lăsăm să ne afecteze respectul de sine și dispoziția.
Părerile celor din jur: cât de mult contează ele?
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Părerile celor din jur nu sunt adevăruri absolute. Învață să le asculți pe fiecare cu o doză de scepticism și nu lăsa cuvintele răutăcioase ale altor persoane să-ți tulbure liniștea. 

Eleonor Rossevelt a spus cândva: „Nimeni nu te poate face să te simți inferior, decât dacă îi permiți tu.” Chiar dacă nu crezi, părerile celor din jur te afectează într-un fel sau altul.

Una dintre cele mai mari greșeli ale anumitor persoane este să creadă că gândurile sau opiniile lor sunt adevăruri absolute. Astfel, în funcție de aceste idei, acestea plasează oamenii în diverse categorii sau îi privesc de sus, atitudine care complică și mai mult situația. Cu toții avem dreptul la a ne apăra opiniile, dar nu trebuie să ajungem în punctul în care părerile noastre personale afectează în mod considerabil o persoană.

Află mai multe! Citește și:

Nu lăsa criticile altora să te afecteze

Așa cum trebuie să fii atentă la opiniile tale, nu trebuie să lași nici criticile sau părerile celor din jur să te afecteze. Nici lupul nu se frământă din cauza părerii oilor, deoarece este puternic și își cunoaște calitățile și punctele forte. El nu se lasă niciodată influențat de turmă. Să vedem despre ce este vorba.

Nu te lăsa afectată de critici care nu sunt constructive

Părerile care au puterea de a te afecta în mod considerabil vin de cele mai multe ori din partea unei persoane apropiate. De-a lungul vieții, va trebui să te confrunți mereu cu criticile și judecata oamenilor la care ții cel mai mult.

  • Potrivit psihologilor, în relația dintre părinți și copii și chiar în cea de cuplu, suferința este provocată de cele mai multe ori de criticile și opiniile enunțate de oamenii dragi.
  • O opinie poate deveni o convingere. Mulți oameni se agață de aceste păreri pentru că le consideră adevărate.
  • Odată ce opinia este formată și apare în conversație, ea devine adesea o sursă de conflict.

Iată câteva exemple:

„Nu vei ajunge nicăieri” sau „Ești atât de nesigur/ă, vei eșua mereu”, „Nu vei reuși să slăbești niciodată.”

Aceste afirmații îți afectează stima de sine. Adevărul este că părerile străinilor nu contează atât de mult pentru noi. Lucrurile se schimbă atunci când opiniile negative aparțin oamenilor apropiați.

Părerile celor din jur nu trebuie să afecteze stima de sine

Nu voi lăsa părerile celor din jur să-mi distrugă încrederea în mine

La un moment dat, cu toții am fost nevoiți să ascultăm comentarii negative provenite de la un membru al familiei. Pentru a preveni certurile, preferăm în general să nu-i înfruntăm, să pretindem că nu ne pasă și să ne ascundem furia

Fiecare opinie pe care o auzim ne obligă să ne întrebăm dacă exprimă sau nu un adevăr. Însă, în realitate, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

Te definește opinia respectivă?

Nu trebuie să adopți imediat o atitudine defensivă. Mai întâi trebuie să înveți să asculți și apoi să analizezi bine opinia enunțată.

  • Este posibil ca prietenul sau ruda respectivă să îți spună adevărul, dar tu să nu conștientizezi acest lucru în momentul respectiv. Poate ai auzit și tu astfel de opnii: „Cred că ești nefericit/ă în relația asta.”, „Nu ai făcut bine.”, „Cred că ți-ar fi mult mai bine dacă ți-ai căuta alt loc de muncă.”.
  • Reflectează cu calm asupra acestor comentarii. Dacă ajungi la concluzia că sunt adevărate, poate ar trebui să accepți aceste păreri. Există posibilitatea ca sinceritatea lor să fie ceva care să te ajute să îmbunătățești unele aspecte din viață.

Însă dacă tu consideri sunt false sau nelalocul lor, atunci trebuie să știi și faptul că aceste păreri nu te definesc. În acest caz, trebuie să gândești logic și să eviți reacțiile negative precum furia sau tristețea.

Dacă deja ai permis ca părerile celor din jur să te definească, încearcă să renunți la această atitudine. Nu-ți pierde timpul cu lucruri care nu-ți aduc niciun beneficiu. Pur și simplu nu merită!

Părerile celor din jur trebuie ascultate cu scepticism

Părerile prostești și fără valoare trebuie ignorate

Lucrurile care te enervează, care îți umplu sufletul de mânie, te transformă în prizonierul lor. Dacă în familia ta se rostesc adesea cuvinte dureroase și critici dure, a reacționa cu furie pentru a te apăra nu va ajuta la nimic.

  • Amintește-ți că oamenii care rostesc cuvinte pline de intenții rele nu se pot identifica în mod afectiv cu cineva. Astfel, nici nu sunt capabili să-i respecte pe cei din jur.
  • Tocmai de aceea, pentru a evita formarea unor sentimente negative, cel mai bine este să te îndepărtezi de ei. Astfel, îți aperi stima de sine și integritatea.

Este bine să știi exact cine ești, ce este cu adevărat important, ce ai realizat și ce meriți. Nu te lăsa influențată de părerile stupide și false pe care alții ți le aruncă în față. Refuză să fii o victimă!

Lupii, de exemplu, sunt animale teritoriale și mândre. Își înțeleg clar natura și instinctele. Rareori se lasă domesticiți și rareori își uită rădăcinile și punctele forte.

Natura este înțeleaptă și este bine să înveți de la ea. În acest fel, vei reuși să ai grijă de adevărurile tale personale, de propria ta identitate și stimă de sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Forscher, P. S., Cox, W. T. L., Graetz, N., & Devine, P. G. (2015). The motivation to express prejudice. Journal of Personality and Social Psychology, 109(5), 791–812. https://doi.org/10.1037/pspi0000030
  • Lockwood, P. L. (2016). The anatomy of empathy: Vicarious experience and disorders of social cognition. Behavioural Brain Research, 311, 255–266. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2016.05.048

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.