Îndepărtează-te de oamenii care te rănesc

· 15 iunie 2016
Dacă te pui pe tine pe primul loc, urmărindu-ți propria fericire și bunăstare, nu înseamnă că ești egoist/ă – mai ales dacă obiectivul tău este să te îndepărteazi de oamenii care îți provoacă suferință. 

Lucrurile și oamenii care te rănesc te pot schimba, îndepărtându-te de cine ești în realitate: o persoană curajoasă, puternică și liberă, care merită să fie fericită.

Bineînțeles, știm cu toții că nu te poți elibera sau nu te poți debarasa peste noapte de ceea ce îți face rău.

De fiecare dată când suntem puși în fața unui pericol – foc, un cuțit, o alee întunecată și pustie, creierul nostru recunoaște aceste amenințări, iar reacția pe care o activează este fuga.

Însă știm cu toții că nu toate lucrurile dăunătoare sunt ușor de recunoscut și este greu să te convingi că trebuie să fugi de ele.

Oamenii sunt ființe sociale care leagă prietenii, relații, parteneriate și alte tipuri de legături cu persoane care uneori îi fac să sufere.

Ce poți să faci atunci când cel care te rănește este un membru al familiei sau partenerul tău? 

Oamenii care te fac să suferi nu te merită

Oamenii îți pot provoca multă suferință

„O persoană care mă rănește nu mă merită.” Sigur, aceste cuvinte sunt ușor de rostit. În adâncul sufletului știi că un om care îți distruge stima de sine și nu te respectă, nu te iubește cu adevărat… Dar cum să admiți acest lucru cu voce tare? Și cum să procedezi mai departe?

Oamenii care le provoacă suferință celor din jur nu le pasă decât de ei înșiși

Când vorbim despre oameni care îi rănesc pe ceilalți, primul lucru care ne vine în minte este violența fizică.

Da, este o realitate crudă faptul că violența depășește orice fel de granițe și lasă în urmă multe victime. Însă există și un alt tip de violență implicită, indirectă sau silențioasă, care face la fel de mult rău.

 • Există oameni incapabili de empatie sau de a stabili relații bazate pe respect reciproc.
 • Într-o relație de cuplu, cei care își pun nevoile personale mai presus de ale partenerului sunt la fel de nocivi.
 • Egoismul și neputința de a stabili o legătură bazată pe înțelegere, încredere și respect sunt caracteristici care ajung să facă mult rău celor din jur.

Cuvintele pot fi distrugătoare

Uneori nu contează ce îți spune cineva – ci modul în care o face. Un ton disprețuitor, ridicarea vocii și sarcasmul sunt atacuri directe la adresa stimei de sine.

 • Severitatea excesivă și lipsa comunicării în perioada de creștere pot avea un efect negativ asupra copilului, știrbindu-i încrederea în sine și sentimentul de siguranță.
 • Felul în care se comportă o persoană într-o relație, tonul folosit și modul în care își exprimă opiniile pot oferi indicii importante despre caracterul său.
Apără-te de oamenii care îți fac rău

Învață să te aperi de lucrurile și oamenii care te rănesc

Adevărata problemă, pe care am menționat-o și mai sus, este faptul că oamenii obișnuiesc să reacționeze mai degrabă la amenințările fizice, decât la cele sociale sau emoționale care le pun în pericol stima de sine.

Persoanele care au puterea de a face cel mai mult rău sunt membrii familiei sau un prieten foarte apropiat. Ce să faci atunci când mama ta, iubitul/a sau prietenul cel mai bun nu te respectă sau te șantajează emoțional?

 • Nu-ți fie teamă să impui niște limite și să spui „NU” acelor lucruri care nu-ți plac sau îți provoacă durere.
 • A spune „nu” nu este o dovadă de egoism. Este o modalitate prin care ceri să fii respectat/ă, prin care le comunici celor din jur că meriți ca sentimentele tale să fie luate în seamă și că unele lucruri sunt dureroase.
 • Este important ca, odată ce ai făcut această declarație, persoana respectivă să aibă o reacție. Dacă observi că nu s-a schimbat nimic și continuă să se comporte în același fel, este timpul să iei o decizie: o persoană care îți face rău intenționat nu te merită.
 • Trebuie să înțelegi că este imposibil să mulțumești pe toată lumea. Încercarea constantă de a le face pe plac tuturor oamenilor din jurul tău te va face chiar pe tine nefericit/ă.
 • În viață trebuie să fii capabil să îți stabilești niște priorități, iar cea dintâi trebuie să fii tu. Dacă te iubești și te respecți, nu lași pe nimeni să-ți facă rău.
 • Este important să cultivăm relații care ne permit să fim noi înșine și care sunt bazate pe respect, dragoste și înțelegere.
Oamenii trebuie să se respecte unul pe altul

Cât despre oamenii care nu te respectă, singurul lucru pe care aceștia îl merită este distanța pe care o impui între tine și ei pentru a-ți menține echilibrul interior și pentru a te proteja. Stai departe de ei sau limitează cât poți de mult interacțiunea cu ei, amintindu-ți mereu că stabilirea acestor limite nu dovedește că ești un om rău.

Ești o persoană responsabilă și curajoasă și ai dreptul să-ți cauți propria fericire. Nu-ți pierde timpul cu oameni care te rănesc sau care nu-ți respectă valorile și integritatea.

Nu merită.