Tipuri de atașament într-o relație de cuplu - Doza de Sănătate
 

Tipuri de atașament într-o relație de cuplu

Orice relație este alcătuită dintr-un amestec de diferite tipuri de atașament, însă nu orice fel de atașament este benefic. Ideal este să-ți construiești o relație sănătoasă cu partenerul ales, astfel încât să vă puteți dezvolta împreună ca persoane.
Tipuri de atașament într-o relație de cuplu
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 05 octombrie, 2022

Fiecare persoană are nevoie de legături cu ceilalți pentru a se simți în siguranță și a-și construi o stimă de sine pozitivă. Există mai multe tipuri de atașament pe care le stabilim și care depind în mare măsură de cât de fericiți suntem.

Însă nu orice tip de atașament este sănătos. De fapt, anumite legături pe care le stabilim, în loc să ne ajute să ne dezvoltăm încrederea în noi înșine, generează emoții negative și provoacă amărăciune. Tu ce fel de atașament ai dezvoltat față de partenerul tău?

În acest articol îți vom prezenta câteva tipuri de atașament și câteva informații interesante despre acest aspect atât de important al relațiilor de cuplu.

3 tipuri de atașament frecvente într-o relație

1. Atașamentul anxios sau nesigur

Vom începe prin a-ți prezenta un exemplu concret care ilustrează acest tip de atașament. Să presupunem că trebuie să cinezi cu niște colegi de serviciu pentru a discuta un proiect important. Însă nici nu ai ajuns bine la restaurant, că partenerul a și început să-ți trimită mesaje pe mobil.

Poate erai nerăbdător să petreci puțin timp cu colegii tăi, dar la nici o oră de când v-ați apucat să serviți cina, partenerul tău deja a început să-și facă griji. Vrea să știe cu cine ești și dacă îți este dor de el. Vrea să-i recunoști că ți-ar fi plăcut mai mult să fii acasă decât la acea cină.

În cele din urmă, vei încerca să-i dovedești partenerului că anxietatea și fricile sale sunt nefondate.

Iată trăsăturile persoanelor care au tendința să reacționeze astfel:

  • Au nevoie de dovezi constante de iubire, ajungând până la a-și face partenerii să se simți obligați să le demonstreze că țin la ei. Deseori chiar și actul sexual poate părea o „probă” în relațiile cu asemenea persoane.
  • Acordă o atenție exagerată modului în care partenerul lor reacționează la diverse lucruri. Își fac griji referitor la cele mai mărunte detalii. Își imaginează mereu că relația este în pericol sau că partenerul este pe cale să-i părăsească.
  • Starea lor de spirit este foarte schimbătoare. Uneori li se pare că partenerul ales este o ființă practic ideală. Alteori sunt apatici sau manifestă neîncredere față de partener, de parcă acesta i-ar fi rănit într-un mod anume.
  • Manipularea emoțională este o armă subtilă și eficientă pe care nu ezită să o folosească. Vor obține ceea ce doresc folosindu-se de șantaj sau impunând ultimate. Deseori își vor asuma rolul de victimă pentru a-și atinge scopul. Trebuie să ai mare grijă dacă ești într-o relație cu un astfel de individ.
Orice relație presupune mai multe tipuri de atașament

2. Tipuri de atașament – atașamentul „rece”

Persoanele care dezvoltă un asemenea atașament față de cineva au o viziune unică asupra relațiilor și așteptări speciale de la partenerul ales. Mai exact, aceștia nu au nevoie de intimitate într-o relație de cuplu, preferând să nu-și exprime nevoile emoționale.

Asta nu înseamnă că acești indivizi sunt incapabili să iubească, însă ei își exprimă sentimentele într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. Din păcate lipsa dovezilor de afecțiune vizibile poate cauza multă suferință într-o relație de cuplu.

Care sunt principalele trăsături ale partenerilor care dezvoltă acest tip de atașament?

  • Nu sunt capabili să-și dea seama ce simt partenerii lor. Din cauza lipsei de empatie, aceștia nu se pot identifica cu alte persoane pentru a descoperi care sunt sentimentele acestora.
  • Au o nevoie permanentă de spațiu, atât fizic, cât și personal. Dacă nu le este respectată această nevoie, se vor supăra foarte ușor. Mai mult, se pot simți răniți sau chiar trădați, de parcă partenerul ar încerca să-i rănească în mod intenționat. În același timp, aceștia vor fi total insensibili la durerea resimțită de partener.
  • Adesea preferă să fie singuri deoarece astfel pot evita angajamentele, rezumându-se la simple relații superficiale.
  • Deși sunt, după toate aparențele, niște persoane „reci”, asta nu înseamnă că nu au și ei nevoi emoționale. Însă preferă să țină aceste nevoi ascunse.
  • Au o viziune proprie asupra relațiilor de cuplu și nu este exclus să-și fi făcut și o idee despre cum ar trebui să fie un partener ideal. Din păcate, idealurile la care visează sunt imposibil de atins, ceea ce va provoca dezamăgire și suferință.
Conflictul în relație poate pune în pericol orice formă de atașament

3. Tipuri de atașament – caracterizat prin siguranță

Persoanele care dezvoltă un atașament caracterizat prin siguranță vor avea o relație mult mai stabilă din punct de vedere emoțional și vor obține mult mai multă satisfacție de la partenerul ales.

Iată care este secretul pentru a dezvolta un astfel de atașament:

  • Acest tip de atașament se bazează pe încredere reciprocă între parteneri. Cineva matur, echilibrat și care are încredere în sine nu se sperie de angajamentele necesare pentru a-și clădi un viitor împreună cu persoana iubită.
  • Nu există gelozie sau neîncredere în relație. Niciunul dintre parteneri nu încearcă să-l controleze pe celălalt deoarece relația lor este clădită pe încredere reciprocă.
  • Deși orice persoană are nevoie de spațiu personal, cei care formează un atașament caracterizat prin siguranță pot recunoaște că și partenerul ales are această nevoie. Aceștia respectă nevoile partenerului lor, acceptând faptul că uneori acesta vrea să fie singur, pe când alteori este necesar să fie alături de el. Pentru o relație de succes, partenerii trebuie să formeze o echipă.
  • Partenerii sunt capabili să susțină un dialog, iar discuțiile lor sunt caracterizate prin respect reciproc. Aceștia înțeleg că nu există relație de cuplu lipsită de mici conflicte, însă sunt capabili să renunțe la nevoia de a avea mereu dreptate. Deciziile într-o relație trebuie luate prin mijloace democratice.
  • În aceste relații nu există manipulare sau egoism. Partenerii se ascultă unul pe celălalt, sunt încrezători și nu se ceartă în fiecare zi. Pentru a avea o relație de succes, trebuie să îngrijești persoana iubită.

La final, vrem să-ți amintim că cele mai sănătoase relații de cuplu sunt clădite pe un atașament caracterizat prin siguranță. În practică însă, toate relațiile vor prezenta elemente specifice celor trei tipuri de atașament tocmai prezentate.

Însă baza oricărei relații trebuie să fie un atașament caracterizat prin siguranță, iar elementele extreme ar trebui să apară doar câteodată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bowlby, J. (1989). Una base segura. Aplicaciones clínicas de una teoría del apego. Barcelona: Paidós Ibérica.
  • Barnes, G. L., Woolgar, M., Beckwith, H., & Duschinsky, R. (2018). John Bowlby and contemporary issues of clinical diagnosis. Attachment (London, England)12(1), 35–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6287705/
  • Cassidy, J., Jones, J. D., & Shaver, P. R. (2013). Contributions of attachment theory and research: A framework for future research, translation, and policy. Development and Psychopathology, 25(4pt2), 1415–1434. https://doi.org/10.1017/s0954579413000692; texto completo
  • Girme, Y. U., Agnew, C. R., VanderDrift, L. E., Harvey, S. M., Rholes, W. S., & Simpson, J. A. (2018). The ebbs and flows of attachment: Within-person variation in attachment undermine secure individuals’ relationship wellbeing across time. Journal of Personality and Social Psychology, 114(3), 397–421. https://doi.org/10.1037/pspi0000115; texto completo
  • Jones, J. D., Cassidy, J., & Shaver, P. R. (2014). Parents’ Self-Reported Attachment Styles. Personality and Social Psychology Review, 19(1), 44–76. https://doi.org/10.1177/1088868314541858.
  • Lecannelier, F.; Ascanio, L.; Flores, F. & Hoffmann, M. (2011). Attachment & Psychopathology: An Update Review of Parental Etiological Models of Disorganized Attachment. Terapia psicológica, 29(1), 107-116. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082011000100011
  • Moneta C, M.A. (2014). Apego y pérdida: redescubriendo a John Bowlby. Revista chilena de pediatría, 85(3), 265-268. https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062014000300001
  • Read, D. L., Clark, G. I., Rock, A. J., & Coventry, W. L. (2018). Adult attachment and social anxiety: The mediating role of emotion regulation strategies. PLoS One, 13(12), e0207514. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207514

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.