Cele mai frecvente 5 greșeli în educația copiilor
În articolul de astăzi îți vom prezenta cele mai frecvente greșeli în educația copiilor. Poate te va surprinde, însă protejarea excesivă a micuților inhibă dezvoltare armonioasă a acestora. Educația copiilor nu are drept fundament pedepsele, ci construirea unor punți de comunicare și învățare. Pedepsele trebuie însoțite de lecții de viață.
Cu toții vrem să fim o mamă sau un tată perfect, nu este surprinzător că uneori simțim o nevoie obsesivă de a deveni un „super-părinte”. În acest scop, citim zeci de cărți și articole despre educația copiilor și ne obligăm micuții să participe la diverse activități. Credem că numai așa copiii pot dovedi cât de inteligenți sunt și că pot ajunge să aibă succes.
Însă nu uita că micuțul tău nu ți-a cerut niciodată să fii „cel mai bun tată” sau „cea mai bună mamă” din lume. Acesta nu dorește decât să-i fii alături, să-l faci fericit.
Încearcă să-l ajuți să se maturizeze armonios, astfel încât să-și poate lua propriile decizii și să-și croiască un drum în viață. Trebuie să fii capabil să-ți îngrijești copilul, fără însă a-l proteja excesiv, și să-l înveți tot ceea ce trebuie să știe despre bine și rău.
Există anumite greșeli în educația copiilor pe care mulți dintre noi le facem și care trebuie să fie evitate dacă vrem ca micuții noștri să se dezvolte armonios. În continuare îți vom prezenta mai multe informații despre acest subiect.
Cele mai frecvente 5 greșeli în educația copiilor
1. Nu-ți asculți copilul
Copiii noștri își petrec întreaga zi punându-ne numeroase întrebări și făcând tot felul de comentarii hazlii pe care deseori probabil că nici nu le înțelegem. Este esențial să fim răbdători și ne străduim să ne ascultăm copiii. Ascultă-i ca și cum ceea ce aceștia încearcă să ne spună ar fi cel mai important lucru din lume. Într-un fel, chiar așa și este.
Dacă nu-ți asculți copilul și îi spui mereu că ești prea ocupat să stai de vorbă cu el, va veni o zi când nu va mai dori să-ți spună nimic. Se va închide în camera sa și va sta toată ziua în fața calculatorului, iar acest obicei este foarte dăunător pentru dezvoltarea sa. Evită această greșeală frecventă pe care mulți dintre noi o facem în educația copiilor noștri.
2. Îl pedepsești pentru fiecare greșeală pe care o face
Copiii au nevoie de limite, astfel încât să învețe ce este bine să facă și ce nu. Astfel, vor înțelege ce așteptări avem de la ei. Este perfect firesc ca, pe măsură ce cresc, micuții să facă greșeli și să se comporte sau să reacționeze în moduri necorespunzătoare.
În educația copiilor, este esențial ca orice pedeapsă să fie însoțită de o lecție de viață. Mai exact, atunci când copilul tău greșește, învață-l cum ar fi trebuit să se comporte în situația respectivă.
Dacă, de pildă, micuțul ia o notă proastă la școală, întreabă-l ce s-a întâmplat. Dacă a lovit un alt copil, explică-i că un asemenea gest nu este acceptabil, dar întreabă-l și de ce a ales să se comporte astfel.
Educația copiilor nu trebuie să aibă drept fundament pedepsele, ci construirea unor punți de comunicare și învățare. De fiecare dată când micuțul tău face ceva bine, ai grijă să-l susții. Când acesta greșește, ghidează-l spre calea cea bună.
3. Nu-i permiți să se descurce singur
Poate ți se pare că micuțul tău petrece mult prea mult timp legându-și șireturile pantofilor sau rezolvând o problemă de matematică. Probabil că asta te frustrează, însă învață să ai răbdare și acordă-o copilului tău timpul necesar pentru a se descurca singur.
Nu-ți face griji dacă frații sau prietenii copilului tău sunt mai rapizi. Trebuie să înțelegi că fiecare copil este unic, cu anumite calități specifice ce trebuie respectate.
Una dintre cele mai frecvente greșeli în educația copiilor este să nu ne lăsăm micuții să se descurce singuri. Credem că dacă îi ajutăm, le facem viața mai ușoară. Drept rezultat, aceștia vor deveni adulți imaturi și nesiguri pe sine.
Oferă-i copilului tău responsabilități și timp pentru a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. Învață-l despre forță și dăruire. Atunci când va reuși să realizeze ceva pe cont propriu, stima de sine a micuțului se va îmbunătăți.
Îți recomandăm și:
4. Te aștepți ca micuțul să se conformeze dorințelor tale
Copilul tău este introvertit? Îi plac anumite lucruri care ție ți se par fără nicio noimă? Ți se pare că este mult mai independent decât ți-ai dori? Oricare ar fi situația, trebuie să respecți personalitatea copilului tău și să-l susții în tot ceea ce face.
Fiecare copil are propria sa personalitate și această realitate nu poate fi ignorată. Nu este deloc rău ca micuțul tău să aibă propriile sale opinii. Numai așa își va putea croi propriul drum în viață și va fi fericit.
Educația copiilor nu înseamnă creșterea unei armate de copii identici care gândesc la fel. Ajută-ți copilul să-și aleagă propriul traseu și să devină un individ matur cu o personalitate puternică și un mod de a fi propriu.
5. Îl compari cu alți copii
Una dintre cele mai nocive greșeli în educația copiilor este să ne comparăm fiul sau fiica cu alți copii. Există atâția tați și mame care nu ezită să vorbească de față cu micuții lor astfel:
„Fiul meu nu este la fel de inteligent ca al tău. Ce o să se aleagă de el când va fi mare?”
„Fiica mea mai mare este mai timidă decât mezina și de aceea nu are prieteni. Cea mică se înțelege bine cu toată lumea și nu-mi dă niciodată bătaie de cap.”
Trebuie să avem grijă ce cuvinte folosim deoarece copiii noștri înțeleg mai multe decât ne imaginăm. Pe termen lung, vorbele noastre îi pot traumatiza. Dacă îți compari mereu micuțul cu alți copii, acesta va suferi de complexe de inferioritate și va avea o stimă de sine scăzută. Toate acestea putându-i afecta maturitatea emoțională.
Evită aceste comparații nocive. Fiecare copil este unic și special în propriul său mod. Iubește-ți toți copiii la fel de mult și ajută-i să se maturizeze, să devină responsabili și să aibă o stimă de sine ridicată. Numai așa vor putea fi fericiți în viitor.
Educația are o importanță majoră dacă vrem să avem copii maturi și fericiți. Evită să faci aceste greșeli în educația copiilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arranz Freijo, E., Oliva Delgado, A., Martín Ayala, J. L., & Parra Jimenez, A. (2010). Análisis de los Problemas y Necesidades Educativas de las Nuevas Estructuras Familiares. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n3a5
- López, S. T., Calvo, J. V. P., & Caro, M. I. (2008). Estilos de educación familiar. Psicothema. http://www.psicothema.com/psicothema.asp?id=3430
- Capano Bosch, A., González Tornaría, M. del L., & Massonnier, N. (2016). Estilos relacionales parentales: estudio con adolescentes y sus padres. Revista de Psicología. https://doi.org/10.18800/psico.201602.008
- Zamora Lorente, María José. (2012). El desarrollo de la autoestima en Educación Infantil. https://reunir.unir.net/bitstream/handle/123456789/972/2012_11_15_TFG_ESTUDIO_DEL_TRABAJO.pdf?sequence=1&isAllowed=y