Săpunurile intime sunt benefice și eficiente?
 

Săpunurile intime sunt benefice și eficiente?

Săpunurile intime au devenit unul dintre produsele de igienă cele mai folosite de femei. Au beneficii? Sunt sănătoase și sigure?
Săpunurile intime sunt benefice și eficiente?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 31 martie, 2023

Săpunurile intime sunt comercializate de câțiva ani ca o completare a igienei femeilor. Sub formă de lichide, batoane sau geluri, producătorii pretind că au formule blânde, hidratante și sigure pentru pielea sensibilă. Dar, în ciuda popularității, utilizarea de săpunuri intime a devenit o chestiune de controversă. Deși reclamele susțin că sunt o soluție pentru a menține vaginul curat și fără mirosuri, ginecologii ne avertizează asupra anumitor riscuri.

Ce sunt săpunurile intime?

Produsele pentru curățarea intimă feminină sunt la mare căutare. Dintre acestea, săpunurile intime sunt cele mai folosite. Acestea sunt formule de curățare destinate zonelor precum vulva, clitorisul și deschiderea vaginală.

Sunt comercializate sub formă de lichide, pastile sau geluri, cu o compoziție care promite a fi compatibilă cu pH-ul zonei genitale. Producătorii susțin că ajută la echilibrarea florei vaginale și la neutralizarea mirosurilor neplăcute. În plus, le sunt atribuite proprietăți antimicrobiene și hidratante.

Sunt eficiente? Își îndeplinesc funcția?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să menționăm faptul că vaginul are capacitatea de a se curăța singur. După cum spune Centrul pentru Sănătatea Femeii , nu este necesar să introducem niciun produs în interior pentru a asigura igiena.

În general, spălarea externă (a vulvei) cu apă călduță este suficientă pentru a menține zona curată. Putem folosi săpun, atât timp cât este neutru și lipsit de parfumuri.

Acestea fiind spuse, aplicarea de săpunuri intime este inutilă.

În orice caz, unele formule împrospătează, curăță și hidratează părțile externe ale zonei intime. Totuși, orice substanță care intră în contact cu vulva poate pătrunde cu ușurință în canalul vaginal.

In cazul optării pentru săpunuri intime, acestea trebuie testate de dermatologi si recomandate de medici ginecologi. În plus, trebuie sa fie hipoalergenice și fără parfumuri. Aceste caracteristici pot fi găsite pe etichetă.

Femeie care analizează săpunurile intime
Când cumpărați produse pentru zona intimă, este necesar să verificați etichetele.

Este sigur să folosim săpunurile intime?

Majoritatea săpunurilor intime disponibile pe piață pretind că respectă pH-ul vaginal și pielea delicată din această zonă. Chiar și așa, dovezile sugerează că utilizarea săpunurilor intime reprezintă mai multe riscuri decât beneficii.

Un studiu distribuit de Microbial Ecology in Health and Disease a stabilit că utilizarea produselor vaginale poate fi dăunătoare bacteriilor Lactobacillus, responsabile de menținerea unui mediu vaginal sănătos.

Aplicarea lor este asociată cu o alterare a barierei imune vaginale, nu numai pentru că distrug bacteriile Lactobacillus, ci și pentru că promovează un mediu proinflamator care crește riscul de îmbolnăvire. Rezultatul? O susceptibilitate crescută la infecții cu transmitere sexuală, infecții generale bacteriene și fungice și iritații.

De fapt, după cum arată cercetările împărtășite în Womens Health, acest lucru este legat de un risc crescut de boală inflamatorie pelvină și endometrioză. Deși este nevoie de studii mai ample, deocamdată cea mai sigură măsură este evitarea produselor care pot fi iritante (săpunuri, geluri, creme, parfumuri și altele asemenea).

Care este modalitatea corectă de curățare a zonei intime?

Canalul vaginal are vase de sânge și o floră bacteriană care poate proteja și elimina microorganismele dăunătoare. Prin urmare, există un proces de „auto-curățare”, fără a fi nevoie de produse externe.

Cu toate acestea, este important să curățăm partea exterioară a labiilor mici pentru a evita mirosul urât. Spălarea zilnică cu apă este suficientă pentru a curăța zona.

Dacă alegeți un săpun, acesta trebuie să fie neutru și fără parfum. Pentru a facilita îndepărtarea reziduurilor, se poate folosi un șervețel sau pur și simplu degetele. Alte articole, cum ar fi lufa, pot provoca iritații, zgârieturi și infecții.

În ceea ce privește frecvența spălării, este suficientă o curățare pe zi. Spălarea mai rară nu este suficientă pentru a îndepărta resturile de transpirație și secreții. Spălarea excesivă nu este recomandată, deoarece poate provoca un dezechilibru în microflora vaginală.

Alte recomandări pentru îngrijirea vaginului

Dincolo de evitarea folosirii săpunurilor intime iritante la spălarea zonei intime, există și alte recomandări importante. Să le vedem în detaliu:

  • Evitați utilizarea zilnică a absorbantelor intime. Acestea afectează ventilația regiunii și creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor.
  • Purtați lenjerie de corp din bumbac. Spre deosebire de țesăturile sintetice, bumbacul facilitează aerisirea zonei. În plus, alegeți articole albe sau bej. Cele colorate pot modifica flora vaginală.
  • Spălați-vă întotdeauna din față în spate pentru a reduce riscul de a transfera bacterii din anus în vagin.
  • Evitați îmbrăcămintea foarte strâmtă. Blugii și pantalonii prea strâmți tind să creeze un mediu cald și umed care facilitează creșterea microorganismelor dăunătoare.
Săpunurile intime și sănătatea feminină
Lenjeria din bumbac este mai prietenoasă cu pielea zonei intime.

Este convenabil să folosim săpunurile intime?

Când cântărim beneficiile și riscurile săpunurilor intime, este clar că există mai multe efecte nocive. Dovezile sugerează că spălarea cu aceste produse poate altera microbiota vaginală, ceea ce se traduce printr-un risc mai mare de infecții și boli inflamatorii.

Medicii sugerează spălarea cu apă pentru a menține această zonă sănătoasă. Chiar și așa, puteți folosi un săpun neutru fără parfum. De asemenea, săpunurile intime testate de dermatologi și aprobate de ginecologi par a fi sigure pentru igiena vaginală. În orice caz, utilizarea trebuie rezervată numai zonei externe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Center for Women´s Health. Ohio State University. The care and keeping of your vagina. https://www.ohsu.edu/womens-health/care-and-keeping-your-vagina
  • Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health13(3), 58-67.
  • Holdcroft, A. M., Ireland, D. J., & Payne, M. S. (2023). The Vaginal Microbiome in Health and Disease—What Role Do Common Intimate Hygiene Practices Play?. Microorganisms11(2), 298. https://doi.org/10.3390/microorganisms11020298
  • Martino, J. L., & Vermund, S. H. (2002). Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiologic reviews24(2), 109-124.
  • Nicole W. (2014). A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect, 122(3): A70-5. doi: 10.1289/ehp.122-A70.
  • Sabo, M. C., Balkus, J. E., Richardson, B. A., Srinivasan, S., Kimani, J., Anzala, O., … & McClelland, R. S. (2019). Association between vaginal washing and vaginal bacterial concentrations. PLoS One14(1), e0210825.
  • Trifonova, R. T., Pasicznyk, J. M., & Fichorova, R. N. (2006). Biocompatibility of solid-dosage forms of anti-human immunodeficiency virus type 1 microbicides with the human cervicovaginal mucosa modeled ex vivo. Antimicrobial Agents and Chemotherapy50(12), 4005-4010.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.