Învață să citești etichetele cosmeticelor!
Tu știi cum să citești etichetele cosmeticelor pe care le folosești? Etichetele sunt o parte importantă a acestui tip de produs, deci ar trebui să le acorzi atenție atunci când achiziționezi produse cosmetice. Acestea conțin informații despre ingrediente, beneficiile oferite și utilizare. Toate acestea sunt esențiale pentru ca un consumator să fie bine informat.
Pielea este un țesut care poate absorbi diferite substanțe prezente în produsele cosmetice. Problema apare atunci când acestea sunt substanțe chimice toxice cu efecte dăunătoare pe termen lung.
Ce este un produs cosmetic?
Pentru a înțelege mai bine etichetele, trebuie să analizăm mai întâi ce considerăm a fi un produs cosmetic. În acest sens, ne referim la substanțele pe care trebuie să le aplicăm pe corp pentru a-l proteja, a-l curăța sau a-i ascunde mirosul natural. Definițiile variază totuși de la o țară la alta.
Loțiunile, deodorantele, parfumurile și machiajul fac parte din lista lungă care cuprinde această categorie de produse. Citește mai departe și află ce trebuie să cauți pe etichetele cosmeticelor!
Ce este INCI și ce legătură are cu etichetele cosmetice?
INCI (Nomenclatura internațională a ingredientelor cosmetice) este un sistem care reglementează terminologia utilizată în domeniul produselor cosmetice. Ajută la specificarea ingredientelor pe ambalaj.
În unele cazuri, denumirile latine ale ingredientelor apar ca termeni științifici și cele ale derivaților sau ale ingredientelor chimice apar în limba engleză. De asemenea, componentele sunt ordonate în funcție de cantitate (descrescător).
Te-ar putea interesa:
Etichetele cosmetice nu sunt ușor de citit; cu toate acestea, trebuie să cunoști elementele de bază. Acestea trebuie să conțină o listă de ingrediente și să le prezinte în ordinea descrescătoare a concentrației.
În plus, această listă trebuie să includă substanțe precum alergenii capabili să producă reacții la persoanele sensibile. Ingredientele cu o concentrație mai mică de 1% ar putea fi enumerate într-o ordine specială.
Asteriscul este un alt punct de interes pe etichete. Este acolo pentru a specifica originea ingredientului sau pentru a indica alergenii.
FDA solicită informații precum numele și adresa companiei, măsurile de precauție, funcția produsului, greutatea sau volumul conținutului, instrucțiunile de utilizare, data de expirare, termenul de valabilitate și numărul lotului.
Învață să citești etichetele cosmeticelor!
Multe ingrediente benefice, esențiale pentru compoziția formulei, sunt adăugate în cantități mici. Nu se află la începutul listei, dar trebuie să le poți recunoaște. Conservanții și parfumurile apar în cantități mai mici de 1%.
Iată principalele componente care pot afecta sănătatea:
- 1,4-dioxanul este folosit în produsele care fac spumă și este toxic.
- Benzofenona este o substanță utilizată în rujuri și lacuri pentru a le proteja de razele ultraviolete.
- Compușii butilați perturbă producția endocrină și sunt toxici pentru unele organe.
- Gudronul de cărbune este cancerigen și este prezent uneori în șampoane, săpunuri și vopsele de păr.
- Compușii etanolaminici (DEA) sunt substanțe chimice prezente în produsele cosmetice și sunt interziși în prezent în unele țări din cauza posibilelor legături cu formarea nitrozaminelor cancerigene.
- Formaldehida este o substanță eliberată de conservanții conținuți în majoritatea șampoanelor și a săpunurilor lichide pentru copii.
- Triclosanul este prezent în detergenți și pastă de dinți.
- Dioxidul de titan este un posibil cancerigen prezent în pudrele cosmetice.
- Nitrozaminele pot apărea într-o gamă largă de produse cosmetice.
- Ftalații, interziși în unele țări, sunt substanțe prezente în produse precum loțiunile parfumate și săpunurile.
Te-ar putea interesa:
Alte informații despre etichetele cosmetice
Există câteva inscripții pe etichetele cosmetice pe care trebuie să le cunoști. Iată care sunt cele mai relevante!
Fără cruzime (cruelty free)
După cum sugerează și numele, termenul se referă la faptul că furnizorul nu și-a testat produsul pe animale. Acest mesaj poate fi susținut de o certificare oferită de o organizație de control.
Hipoalergenic
Această specificație indică faptul că formula are o compoziție care produce mai puține reacții alergice. Cu toate acestea, nu există nicio certitudine absolută a faptului că produsul nu va cauza probleme cutanate.
Data expirării
Acesta este intervalul de timp în care ar trebui să utilizezi produsul, luând în considerare depozitarea adecvată. În caz contrar, produsul poate expira mai repede. Etichetele trebuie să indice perioada maximă de consum. În multe cazuri, această dată este acolo împreună cu litera „M” însoțită de o cifră, adică numărul de luni în care poți folosi produsul.
Cum să citești etichetele cosmeticelor: concluzie
Industria cosmeticelor este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere și acest lucru i-a determinat pe producători să implementeze un grad mai mare de transparență. Ingredientele devin o problemă relevantă pentru consumatori, care sunt mai bine informați și acordă o atenție mai mare produselor folosite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
- Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/