Deodorante naturale fără chimicale
Spre deosebire de deodorantele convenționale, aceste deodorante naturale fără chimicale nu conțin substanțe nocive. În plus, sunt fabricate din componente 100% naturale. În acest articol, vei vedea care sunt motivele pentru care nu ar trebui să cumperi niciodată deodorante cu substanțe chimice și, de asemenea, ce deodorant natural este cel mai potrivit pentru nevoile fiecărei persoane.
Ce ingrediente din deodorantele obișnuite îți afectează corpul?
Axila este o regiune delicată și sensibilă, în special în apropierea sânilor. Din acest motiv, produsele chimice sunt absorbite foarte repede și există întotdeauna un risc de efecte secundare. Unele substanțe chimice sunt mai toxice decât altele. Iată care sunt principalele:
- Parabeni: Aceștia sunt de fapt conservanți. Cei mai folosiți sunt metilparabeni, benzilparabeni și propilparabeni. Parabenii din deodorante îți afectează sistemul endocrin.
- Clorhidrat de aluminiu: Acesta este ingredientul pe care îl utilizează majoritatea antiperspirantelor pentru a preveni transpirația. Clorhidratul de aluminiu blochează porii, ceea ce poate provoca acnee sau chiar chisturi dureroase pe axile.
- Parfumuri sintetice: Acestea sunt amestecuri de substanțe chimice care pot afecta rezistența stratului protector exterior al pielii. Ftalații sunt una dintre cele mai utilizate substanțe chimice pentru crearea unui miros atractiv.
- Conservanți: Printre altele, întâlnim triclosan și fenoxietanol. Conservanții sunt antibacterieni și împiedică ingredientele să se degradeze. Problema este faptul că aceștia funcționează și ca perturbatori ai sistemului endocrin.
Îți recomandăm:
Alternativa: deodorante naturale fără chimicale
Deodorantele naturale nu blochează porii, ceea ce înseamnă că nu împiedică transpirația. Prin transpirație, organismul elimină toxinele. Acest lucru este esențial pentru buna funcționare a corpului și reglarea temperaturii. Poți să reduci mirosul de transpirație fără a recurge la substanțe chimice.
Produsele naturale permit transpirației să iasă la suprafață. Acestea conțin minerale, uleiuri și esențe care au aceleași funcții ca substanțele chimice, dar sunt complet naturale.
Câteva modalități de a face deodorante naturale
Există două tipuri excelente de ingrediente care servesc drept bază pentru prepararea deodorantelor naturale: ingrediente ecologice și organice. Acestea vă oferă un produs 100% lipsit de substanțe chimice.
- Deodorante organice cu piatră de alaun. Piatra de alaun este un antiperspirant natural. Avantajul său este faptul că nu închide complet porii, ci permite o transpirație mai ușoară. În plus, creează un strat protector pe piele cu efect antibacterian. Deodorantele naturale cu piatră de alaun pot fi un produs solid pe care îl freci pe axile. De asemenea, poți găsi versiuni lichide pe care să le folosești ca spray.
- Deodorante ecologice cu uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale stau la baza tuturor cremelor, deodorantelor și parfumurilor. Anumite plante, precum rozmarinul, ceaiul verde, lavanda, lămâia sau ylang-ylang, printre altele, au proprietăți antibacteriene și antiseptice.
Două deodorante naturale fără chimicale
- Deodorant pe bază de plante de la Mádara. Acest deodorant are proprietăți antiseptice datorită salviei și altor plante calmante, cum ar fi gălbenelele sau mușețelul. Pentru a elimina mirosurile neplăcute, acest produs cosmetic conține piatră de alaun. În ceea ce privește proprietățile de vindecare, trandafirul și glicerina sunt responsabile de asigurarea unei anumite protecții a pielii.
- Coslys. Acesta este unul dintre brandurile preferate ale multor iubitori de produse naturale. Acest deodorant conține o ciupercă numită Saccharomyces, care inhibă transpirația. În plus, conține piatră de alaun pentru a reduce transpirația și glicerină de aloe vera pentru a oferi protecție pielii.
Notă: Produsele naturale pot provoca reacții alergice din cauza anumitor componente sau plante. Din acest motiv, ar trebui să acorzi o atenție deosebită posibilelor efecte secundare nedorite. Dacă nu ești sigur/ă, consultă un medic.
Este important să reții faptul că orice produs chimic sau artificial utilizat pe corp ar trebui studiat în prealabil pentru a evita efectele nocive. În cazul produselor cosmetice, variantele naturale, inclusiv deodorante sunt din ce în ce mai apreciate de consumatori.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alicia López (2010). Bacterias contra desodorantes. Extraído de: https://agora.xtec.cat/iesdesales/wp-content/uploads/usu678/2010/12/TR-Alicia-L%C3%B3pez.pdf
- Alrawi, Amera & Bahjat, Shababa & AL-Allaf, May. (2018). Novel Natural Disinfectants for Contaminated Cosmetic Application Tools. International Journal of Medical Sciences. 1. 23-30. 10.32441/ijms.v1i1.38.
- Gobierno de Canarias. 2014. Desodorantes y antitranspirantes. Extraído de: http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoblog/rquiarn/files/2014/03/desodorantes-y-antitranspirantes1.pdf
- MadaraCosmetics, en línea: https://www.madaracosmetics.com/es/la-tienda-oficial/desodorante-de-hierbas
- Monteiro, Bruna Elisabete Silva (2017). Toxicidad de los productos cosméticos. Universidad Fernando Pessoa. http://hdl.handle.net/10284/6563
- Rivas, Ana & Granada, A. & Jiménez, Margarita & Serrano, Fátima & Serrano, Nicolás. (2004). Exposición humana a disruptores endocrinos. Ecosistemas. 13.
- Waliszewski S. Impacto de los ftalatos en la salud. Rev Salud Publica Nutr. 2010;11(2). Extraído de: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=25902