Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului?

În multe cazuri, mirosul urât al corpului apare ca urmare a transpirației excesive. Există însă și alți factori care contribuie la acest aspect. Continuă să citești pentru a afla care sunt aceștia!
Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Bromhidroza este o problemă comună care afectează grav calitatea vieții. Mirosul puternic al corpului este simptomul său caracteristic. Este vorba despre un miros destul de neplăcut, care transmite semnale non-verbale puternice. Este o sursă de jenă socială pentru mulți oameni. Situația este chiar mai rea atunci când o persoană are anosmie selectivă – incapacitatea de a percepe mirosul. Prin urmare, aceasta nu va sesiza problema. Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului?

Transpirația în sine nu are miros. Mirosul urât apare numai atunci când transpirația vine în contact cu bacteriile de pe piele. Oamenii pot elimina sau preveni mirosul schimbându-și obiceiurile de igienă, însă există și opțiuni medicale. Mai jos, îți oferim mai multe detalii despre această afecțiune.

Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului (bromhidroză)?

Conform studiilor publicate în Jurnalul Internațional de Științe Cosmetice, bromhidroza apare din cauza biotransformării secrețiilor naturale inodore în molecule urât mirositoare volatile. Bineînțeles, este asociată cu transpirația excesivă. Cu alte cuvinte, tulburarea apare mai frecvent la cei care transpira mai mult.

Corynebacterium spp., prezentă în microflora axilelor, este importantă în această biotransformare. Obezitatea poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la apariția bromhidrozei. Mecanismul de bază este modificarea pe care o suferă aceste molecule atunci când sunt metabolizate de respectivele microorganisme.

Adidași care miros urât
Mirosul puternic și urât al corpului apare atunci când transpirația vine în contact cu bacteriile pielii.

Acestea sunt cele două tipuri de glande sudoripare:

  • Glandele exocrine, situate pe tot corpul
  • Glandele apocrine, localizate numai în axile, sâni și regiunea inghinală

Glandele apocrine nu se activează înainte de pubertate. Acesta este motivul pentru care mirosul urât al corpului nu este o problemă în rândul copiilor mici. Atunci când apare, mirosul urât este un semn al creșterii și al dezvoltării.

Interacțiunea secreției din glandele sudoripare apocrine axilare cu bacteriile, care generează acizi grași nesaturați cu un miros aparte, este un mecanism important. Acest miros trebuie să fie prezent pentru stabilirea diagnosticului de bromhidroză.

Metabolismul bacterian al transpirației apocrine este ceea ce cauzează mirosul neplăcut al corpului. Totuși, transpirația exocrină poate fi și ea urât mirositoare. Această a doua situație este declanșată, de obicei, de consumul anumitor substanțe, precum usturoiul și alcoolul.

Prevenirea mirosului urât al corpului

Pacienții care consultă medicul de familie pentru mirosul urât al corpului au încercat deja multe remedii pentru a scăpa de problemă. Medicamentele și intervențiile chirurgicale sunt cele mai utilizate abordări ale bromhidrozei.

Chirurgie – simpatectomie

Cea mai indicată metodă pentru tratarea bromhidrozei este intervenția chirurgicală, deși medicii o recomandă doar în cazurile severe. Complicațiile postoperatorii și cicatricile sunt efecte secundare frecvente ale tratamentelor chirurgicale.

Intervenția chirurgicală este recomandată pacienților care nu răspund bine la terapia medicamentoasă și ale căror activități zilnice sunt afectate semnificativ de hiperhidroză. Conform studiilor publicate în Analele Chirurgiei, simpatectomia toracică endoscopică este ultima soluție pentru tratamentul terapeutic al hiperhidrozei palmare, axilare și craniofaciale. Aceasta funcționează prin întreruperea fibrelor nodulilor simpatici.

Toxină botulinică

Principalul mecanism de acțiune a toxinei botulinice în cazul bromhidrozei este inhibarea eliberării acetilcolinei din nervii simpatici, care inervează glandele sudoripare exocrine. Tratamentul este eficient pe palmele mâinilor și tălpilor picioarelor, deși durerea provocată de injecții ar putea fi un factor limitativ pentru unele persoane.

Doza pentru injecțiile intradermice depinde de zonă. De exemplu, medicii folosesc între 50 și 100 de unități pentru axile. Principalul dezavantaj al tratamentului cu toxină botulinică este faptul că efectul se menține doar câteva luni, așadar persoana în cauză va necesita mai multe tratamente într-un an.

Antiperspirante cu compuși de aluminiu

Majoritatea antiperspirantelor standard din supermarket conțin clorură de aluminiu. Agenții mai puternici conțin clorhidrat de aluminiu. Aceste produse inhibă dezvoltarea bacteriilor urât mirositoare.

Aceste săruri de aluminiu reduc transpirația prin blocarea conductelor excretoare ale glandelor sudoripare, reducând sursa de apă care favorizează dezvoltarea bacteriană. Terapia topică trebuie aplicată o dată pe zi, de obicei seara, atunci când pielea este perfect uscată.

Bărbat care acoperă cauzele mirosului neplăcut al corpului
Antiperspirantele pe bază de aluminiu sunt cea mai bună opțiune pentru bromhidroză atunci când intervenția chirurgicală nu este o opțiune.

Recomandări pentru persoanele cu bromhidroză

Atât hiperhidroza, cât și bromhidroza sunt afecțiuni frecvente și neplăcute, deoarece complică activitățile sociale. Managementul corect al situației poate ajuta la reducerea impactului afecțiunilor asupra calității vieții pacientului.

Spălarea regulată și îndepărtarea părului de la subraț sunt acțiuni necesare. Antiperspirantele parfumate sunt un tratament de primă linie în gestionarea mirosului corporal urât. Acestea reduc volumul transpirației și sunt, de asemenea, antibacteriene.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.