Alimente responsabile de mirosul neplăcut al corpului - Doza de Sănătate
 

Alimente responsabile de mirosul neplăcut al corpului

Mirosul neplăcut al corpului nu ține întotdeauna de igienă. Uneori, această problemă are legătură cu alimentele pe care le consumăm. 
Alimente responsabile de mirosul neplăcut al corpului

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Știai că mirosul neplăcut al corpului poate fi cauzat de consumul anumitor alimente? Acest miros neplăcut este emanat prin transpirație, în special atunci când servim anumite preparate sau ingrediente.

Nu ne referim la usturoiul pe care după ce îl mâncăm ne miroase gura timp de ore întregi, indiferent dacă ne spălăm pe dinți sau mestecăm gumă mentolată.

În articolul de azi, îți prezentăm alimentele care pot sta la baza mirosului neplăcut pe care îl emană corpurile noastre.

Mâncarea poate cauza mirosul neplăcut al corpului?

Mirosul neplăcut al corpului poate fi cauzat de anumite alimente

Răspunsul este da. De multe ori, nu înțelegem de ce mirosim urât. Nu ne ajută cu nimic dacă facem duș de două ori pe zi, dacă ne schimbăm șosetele sau dacă ne spălăm pe dinți. Mirosul neplăcut este emanat prin porii pielii. 

Există alimente care pot sta la baza mirosului corporal urât, deoarece acestea măresc aciditatea transpirației. Astfel, se creează un dezechilibru chimic natural atunci când te miști sau faci exerciții fizice.

Toxinele din corp sunt eliminate prin diverse metode, cele mai importante fiind materia fecală, urina, respirația și transpirația. 

Anumiți factori pot cauza un miros mai puternic, mai pătrunzător. Printre aceștia se numără și o dietă necorespunzătoare, bazată pe alimente acide. De ce? Deoarece corpul trebuie să facă un efort suplimentar pentru a elimina deșeurile.

Ce alimente pot fi responsabile de mirosul neplăcut al corpului?

Ai încercat orice pentru a-ți menține corpul curat și tot miroși urât? Dacă da, poți da vina pe mâncarea pe care ai servit-o aseară la cină. Hainele curate, parfumul franțuzesc și pudra de talc în pantofi nu te vor ajuta în niciun fel.

Vrei să știi ce alimente pot provoca un miros neplăcut al corpului? Iată care sunt ele:

Carne roșie

Carnea roșie poate fi responsabilă pentru mirosul neplăcut al corpului

Specialiștii din cadrul Universității Charles din Praga au realizat un studiu foarte ciudat, dar interesant.

Oamenii de știință au colectat transpirația de la bărbați care au consumat carne roșie și de la vegetarieni. Apoi, au cerut unui grup de femei să adulmece mostrele pentru a decide care dintre ele aveau cel mai neplăcut miros.

Potrivit voluntarilor participanți la studiu, mirosul cel mai urât era emanat de transpirația bărbaților care mâncaseră carne roșie.

Usturoi

Pe lângă respirație urât mirositoare, usturoiul poate provoca un miros neplăcut al corpului la anumite persoane. Acesta este un ingredient esențial în multe rețete și conține anumite substanțe volatile pe care le eliberezi prin transpirație.

Compușii usturoiului se absorb în sânge și plămâni și fac ca pielea și respirația să emane un miros neplăcut.

Ulei vegetal hidrogenat

Mirosul neplăcut al corpului poate fi cauzat de uleiul vegetal hidrogenat

Uleiul vegetal hidrogenat este folosit în rețetele de tip fast food și se descompune foarte ușor în organism. Abia termini de mâncat hamburgerul (care conține și carne, de altfel) și mirosul devine insuportabil.

Pielea devine uleioasă. Nu contează dacă nu te miști deloc. Vei emana un miros neplăcut din cauza uleiului utilizat, de asemenea, la prepararea cartofilor prăjiți pe care îi comanzi ca garnitură.

Curry

Condimentele aromatice, cum ar fi curry sau chimen, oferă un gust deosebit preparatelor culinare. Însă pot deveni și cel mai mare dușman al igienei tale personale.

De exemplu, dacă servești mâncare indiană, iar apoi faci exerciții fizice, transpirația ta va avea un miros și mai puternic, care se menține și după ce faci baie.

Alcool

Alcoolul poate cauza mirosul neplăcut emanat de corpul tău

Băuturile alcoolice au mai multe dezavantaje decât beneficii. Dacă bei dimineața, sigur vei mirosi urât, chiar dacă te speli.

Alcoolul este transportat în sânge, după care este eliminat prin porii pielii și transpirație. Tocmai de aceea vei avea o respirație îngrozitoare și un miros al corpului pe măsură.

Cârnați

În acest caz, efectul este asemănător cu al cărnii și al produselor fast food. Dacă îți place să mănânci cârnați sau pateuri, nu ar trebui să te mire mirosul neplăcut al corpului tău. Când se descompun în organism, cârnații provoacă acid gastric și gaze intestinale. Astfel, ajungi să miroși urât.

Sparanghel

Mirosul neplăcut al corpului poate fi cauzat de consumul de sparanghel

Sparanghelul este delicios și sănătos. Însă după ce îl mănânci, nu vei mai reuși să scapi de mirosul neplăcut pe care îl emană pielea ta. Vei observa acest lucru și la nivelul urinei.

Mirosul puternic al urinei este cauzat de sulful mercaptanic, un component prezent în sparanghel.

Pește

Peștele are un miros pătrunzător de când îl cumpărăm și până îl pregătim, iar uneori acesta se „transmite” și la nivelul pielii.

Este important de reținut că peștele provoacă un miros urât al corpului doar persoanelor care suferă de o boală metabolică ereditară, numită trimetilaminuria. Această problemă duce la descompunerea mai lentă a peștelui. Prin urmare, toxinele se elimină mai greu.

Varză și broccoli

Broccoli poate cauza mirosul neplăcut al corpului

Varza și broccoli sunt două legume gustoase și sănătoase pe care le poți savura în mii de rețete. Însă nu trebuie să uităm că ambele aparțin unei familii de alimente „mirositoare,” deoarece conțin sulf.

Gazele intestinale emise au un miros de ou stricat. Totuși, dacă îți plac aceste legume, nu ezita să le consumi. Beneficiile cântăresc mai mult decât dezavantajele, întrucât cele două alimente au un conținut ridicat de antioxidanți și nutrienți.

Cafea

Ești una dintre acele persoane care nu își pot începe ziua fără o ceașcă de cafea fierbinte? Sau poate obișnuiești să bei mai multe cafele de-a lungul zilei?

Poate acesta este motivul pentru care nu poți scăpa de mirosul neplăcut al corpului, chiar dacă faci duș sau îți schimbi hainele. Cafeina stimulează glandele sudoripare, astfel încât ajungi să transpiri mult mai tare.

Ceapă

Ceapa oferă un gust deosebit mâncării, fiind aproape la fel de indispensabilă în bucătărie ca și usturoiul. Însă această legumă poate fi cauza mirosului neplăcut al pielii și al respirației (mai ales dacă o mănânci crudă).

Uleiurile din ceapă sunt absorbite în sânge și filtrate în plămâni, fiind eliminate din organism prin respirație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.