Transpirația în exces – 10 remedii naturiste
Știai că transpirația în exces în regiunea axilelor, a mâinilor sau a picioarelor se numește hiperhidroză? Cu siguranță te-ai confruntat și tu cu această problemă, în special vara.
În articolul de azi te invităm să descoperi câteva dintre cele mai bune tratamente naturale pentru a învinge transpirația în exces. Citește în continuare și hiperhidroza nu o să te mai incomodeze pentru mult timp!
Ce este transpirația?
În primul rând, este important să înțelegem de ce transpirăm: transpirația are rolul de a regla temperatura corporală. Atunci când pielea este mai caldă decât în mod obișnuit, corpul începe să transpire pentru a o răci.
Acesta este motivul pentru care transpirăm atunci când ne este foarte cald. Printre factorii care pot cauza transpirația se numără febra, lumina solară, o temperatură ambientală mai mare de 29 °C (85 °F) și efortul fizic.
Din acest motiv, fața, axilele, palmele și tălpile reprezintă regiunile în care majoritatea tindem să transpirăm. Un rol important al transpirației este eliminarea impurităților din sânge (alcoolul, uleiurile și reziduurile de tutun).
Informațiile de mai sus constituie cea mai simplă explicație a transpirației, pe care o putem întâlni în enciclopedii. Însă, în cazul hiperhidrozei, cauzele sunt diferite. Transpirația excesivă presupune existența unui dezechilibru la nivelul sistemului nervos simpatic, ce determină corpul să transpire pentru a-și regla temperatura.
O posibilă cauză a acestei probleme este vremea, transpirația excesivă fiind mai frecventă vara sau atunci când nivelul de umiditate este foarte ridicat. De asemenea, anumite stări emoționale ne pot face să transpirăm în exces. Printre acestea se numără nervozitatea, anxietatea, stresul și depresia.
Din păcate, hiperhidroza nu este un simplu inconvenient cauzat de umiditatea în exces. Transpirația excesivă poate fi însoțită și de mirosuri neplăcute, iritații, infecții fungice și nu numai.
Tratamente naturiste pentru a învinge transpirația în exces
Tratamentul nr. 1
Ingrediente
- 1 l de apă
- 4 pliculețe de ceai verde (sau echivalentul lor în grame)
Instrucțiuni
Introdu pliculețe de ceai în apă și adu amestecul la punctul de fierbere. Las-o să se răcească, apoi utilizează infuzia pentru a-ți clăti mâinile, picioarele și axilele. Acest remediu acționează ca un astringent natural.
Te-ar putea interesa și:
Tratamentul nr. 2
Ingrediente
- 1 l de apă
- 2 linguri de salvie uscată
Instrucțiuni
Adu apa combinată cu salvie la punctul de fierbere și lasă infuzia să dea în clocot pentru trei minute. Ia-o de pe foc și las-o să se răcească. Strecoară infuzia și toarn-o într-o cadă plină cu apă caldă.
De asemenea, poți să torni această infuzie într-un lighean și să-ți înmoi mâinile și picioarele în ea sau s-o aplici cu un burete pe regiunea axilelor. La final, clătește-te cu apă rece. O altă variantă este să bei infuzia de salvie (ai nevoie de o linguriță de salvie pentru fiecare cană de apă fierbinte).
Tratamentul nr. 3
Ingrediente
- 10 ml de oțet de mere
- 20 ml de apă
Instrucțiuni
Amestecă aceste două ingrediente și bea mixtura obținută în fiecare dimineață, înainte de micul dejun. Așteaptă o jumătate de oră, apoi servește pâine integrală prăjită și fructe.
Tratamentul nr. 4
Ingrediente
- 1 cană (250 ml) de apă
- 1 lingură de ceai de plante relaxant (floare de portocal, mentă, tei, floarea pasiunii, mușețel sau valeriană)
Instrucțiuni
Prepară-ți ceaiul ca de obicei și servește-l cât este încă fierbinte (dar nu suficient de fierbinte încât să te ardă). Datorită proprietăților relaxante ale acestei băuturi, vei evita transpirația excesivă provocată de nervozitate.
Te-ar putea interesa și:
Tratamentul nr. 5
Ingrediente
- 2 linguri de frunze de nuc
- ½ l de apă
Instrucțiuni
Frunzele de nuc au proprietăți antiseptice și astringente care pot regla ăn mod natural transpirația. Fierbe acest frunze în apă pentru cinci minute, ia amestecul de pe foc și lasă-l să infuzeze. Strecoară infuzia obținută, înmoaie în ea un bețișor cu vată sau o cârpă și aplică pe axile, picioare sau orice altă regiune care tinde să transpire în exces.
Tratamentul nr. 6
Ingrediente
- 1 lingură de coada-calului
- 1 cană de apă
- Câteva picături de oțet de mere
Instrucțiuni
Fierbe coada-calului în apă pentru cinci minute ca să prepari un ceai. Lasă ceaiul să se răcească puțin, apoi strecoară-l. Adaugă oțetul de mere și înmoaie puțină vată în mixtură. Aplică mixtura pe axile, mâini și picioare așa cum ai aplica un deodorant.
Tratamentul nr. 7
Ingrediente
- 2 linguri de coada-calului
- Cojile a 2 portocale
- 1 cană de apă fierbinte
Instrucțiuni
Pune coada-calului și cojile de portocală în apa fierbinte și ține-ți mâinile deasupra aburului. Acest truc pentru a preveni transpirația în exces poate fi aplicat și asupra axilelor.
Tratamentul nr. 8
Ingrediente
- Coaja a două portocale
- Coaja a două lămâi
- 1 l de apă
- 450 g de sare grunjoasă
- 3 linguri de bicarbonat de sodiu
Instrucțiuni
Pune cojile de lămâie și apa într-o oală și adu totul la punctul de fierbere. Lasă amestecul să dea în clocot pentru trei minute, apoi ia-l de pe foc. Lasă infuzia să stea pentru câteva minute și strecoar-o.
Umple cada de baie cu apă caldă și adaugă infuzia tocmai preparată, împreună cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Stai în cadă și relaxează-te pentru 15 minute (sau până când apa se răcește). Acest truc te va ajuta să elimini toxinele, prevenind transpirația în exces.
Tratamentul nr. 9
Ingrediente
- 1 cană de apă
- 2 linguri de rozmarin
- ½ cană de oțet de mere
Instrucțiuni
Acest tratament este foarte util dacă vrei să eviți transpirația în exces. Apa cu rozmarin se prepară prin fierberea plantei pentru 15 minute. Lasă amestecul să infuzeze până se răcește, strecoară-l și adaugă oțetul de mere. Înmoaie puțină vată sau o cârpă în mixtură și aplică direct pe axile sau picioare.
Tratamentul nr. 10
Ingrediente
- 2 mâini de frunze de eucalipt
- 1 l de apă
Instrucțiuni
Încălzește frunzele și apa la foc mediu pentru două minute. Ia amestecul de pe foc și lasă-l să infuzeze pentru cinci minute. Strecoară infuzia preparată și utilizeaz-o pentru a-ți clăti mâinile în locul apei de la robinet.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schurig, N. (2013). The diagnosis and treatment of generalized anxiety disorder. Deutsches Arzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2013.0609a
- Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J., Montain, S. J., & Stachenfeld, N. S. (2007). Exercise and fluid replacement. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e31802ca597
- Owen, K. (2016). Excessive Sweating: Are Patients Suffering Unnecessarily? Journal for Nurse Practitioners. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2015.09.015