Uneori trebuie să înveți să fii egoist - Doza de Sănătate
 

Uneori trebuie să înveți să fii egoist

Cu toții am fost învățați să nu fim egoiști, dar sunt momente în care trebuie să adopți această atitudine pentru a fi fericit și pentru ca alții să nu profite de tine. 
Uneori trebuie să înveți să fii egoist

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Egoismul este încărcat de conotații negative. A fi egoist nu este un lucru bun; îi face pe ceilalți oameni să te privească de sus cu dispreț. Însă uneori trebuie să înveți să fii egoist.

Dacă ești egoist înseamnă că nu știi să dăruiești și celor din jur, că te gândești numai la tine, că te pui mereu pe tine pe primul loc.

Cu toții știm că nu este bine să fim egoiști. Dar aici ne referim la o atitudine exagerată, iar extremismul nu este bun. Trebuie să existe un echilibru între generozitate și egoism, pentru că și tu ești important și trebuie să ai grijă de tine.

Eu sunt pe primul loc: de ce este necesar să înveți să fii egoist uneori

Cum înveți să fii egoist

Poate că te-ai aflat vreodată într-o anumită situație care te-a determinat să îți spui în mintea ta ceva de genul: „Gata, de acum o să fiu egoist și o să mă gândesc numai la mine.” Acest lucru se întâmplă atunci când ne petrecem prea mult timp gândindu-ne numai la ceilalți, trăindu-ne viețile pentru alți oameni și neglijându-ne pe noi înșine.

Dacă te simți rău când refuzi pe cineva sau când nu poți fi alături de o persoană care are nevoie de tine, probabil este vorba despre sentimentul de vină, deși în realitate nu ar trebui să te simți deloc vinovat.

Trebuie să renunți la acest comportament și să înveți să fii egoist atunci când trebuie.

Ai observat că alți oameni nu se simt vinovați, dar tu da? Sau ți-ai dat seama că o anumită persoană profită de bunătatea ta? Când ești generos și îi pui întotdeauana pe ceilalți pe primul loc, riști ca aceștia să te manipuleze sau să se atașeze de tine pentru a te avea mereu aproape atunci când au nevoie.

Trebuie să înveți să te gândești în primul rând la tine, pentru că și tu ești important. Nu trebuie să te sacrifici mereu pentru ceilalți. Egoismul nu este întodeauna un lucru rău, iar în acest caz este chiar justificat. A-ți oferi tot timpul și toată energia pentru binele altor persoane te face fericit sau îți dăunează?

Mă accept și mă respect pe mine însumi

Dacă nu te accepți și nu respecți pe tine însuți, de ce crezi că ar face-o alte persoane? Există alte lucruri care ar trebui să te intereseze mai mult decât ideea de a-i pune pe ceilalți pe primul loc.

Deși generozitatea de care dai dovadă te face să te simți bine, la un moment dat viața ta va fi acaparată de interesul obsesiv pentru bunăstarea celorlalți.

Înveți să fii egoist ca să ai parte de fericire

Nu mai știi cine ești cu adevărat și încerci să îi mulțumești pe toți, pentru că nu suporți ideea ca o anumită persoană să aibă o părere negativă despre tine.

Este posibil să ajungi să întreții o relație codependentă unde fericirea nu este adevărată, ci artificială. Respectă-te și acceptă-te pe tine însuți, pentru că fericirea vine din interior. 

Problemele pe care le înfruntăm ne fac mai puternici și ne îmbogățesc cu experiențe valoroase. Gândește-te la oamenii din viața ta: fac și ei pentru tine ceea ce faci tu pentru ei? Poate că oferi mult prea mult celor din jur și a venit momentul să înveți să fii egoist.

Este important să îți amintești să te gândești și la tine. 

Dacă oferi, meriți să și primești

În mintea noastră avem acest gând care ne spune că trebuie să dăm și să dăm, fără să primim nimic. Este adevărat că, atunci când ajutăm pe cineva sau facem o faptă bună, nu trebuie să așteptăm nimic în schimb.

Uneori înveți să fii egoist

Însă a primi este un concept diferit. Poți să oferi totul celor din jur în repetate rânduri, dar mai devreme sau mai târziu, trebuie să te gândești și la tine.

Trebuie să ne amintim din când în când să ne punem pe noi înșine pe primul loc, să fim egoiști și să ne gândim mai întâi la binele nostru.

Pentru mulți oameni, această gândire este inacceptabilă, dar nu uita că atunci când ești excesiv de generos, poți fi victima manipulării, așa cum am menționat mai sus. Dacă o persoană știe că o ajuți oricând are nevoie, poate abuza de dărnicia și altruismul tău.

Dacă te afli într-o situație în care ești nevoit să acționezi într-un mod egoist, asta nu înseamnă că ești cu adevărat egoist. Pur și simplu îți îngădui să te pui pe tine însuți pe primul loc, pentru că ai dăruit deja destul celorlalți.

Cultivă-ți stima de sine

Și tu ești important. Trebuie să înveți să  fii egoist când este cazul, să te respecți și să te accepți așa cum ești. Nimeni nu va avea grijă de tine dacă nu o faci chiar tu.

Dacă are cineva îndrăzneala să te acuze că ești egoist, poți să îi răspunzi în felul următor: „Da, sunt egoist, pentru că mă respect și mă prețuiesc pe mine însumi, iar azi mă voi pune pe mine pe primul loc, pentru că merit și eu asta”.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Antoni Martinez, “Saber decir no: claves de la asertividad”, en web psicologíaenpositivo
  • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
  • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. 348 pp.
  •  «Técnicas para conductas asertivas»www.fundacioncadah.org.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.