10 cauze ale senzației constante de foame - Doza de Sănătate
 

10 cauze ale senzației constante de foame

Foamea implică o senzație de gol în stomacul. Foarte mulți factori pot sta la baza ei. Îți prezentăm câteva dintre posibilele cauze ale foamei.
10 cauze ale senzației constante de foame
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mănânci în continuu sau te gândești mereu la mâncare? Citește în continuare pentru a descoperi 10 cauze ale senzației constante de foame.

1. Setea

Dacă tocmai ai servit o masă copioasă, dar încă îți este foame, cel mai probabil nu este vorba de nevoia de a mânca.

Gândește-te când a fost ultima data când ai băut apă. Servește un pahar de apă și așteaptă puțin timp. Senzația de foame se va reduce deoarece, în realitate, îți era sete.

Ca să combați senzația constantă de foame, pur și simplu bea apă în mod regulat. Cel mai bun mod de a-ți obișnui organismul cu un aport crescut de lichide este să bei un pahar de apă dimineața și apoi încă unul la o jumătate de oră după fiecare masă.

2. Sursele de calorii goale

Zahărul inclus pe lista de cauze ale senzației constante de foame

Nu face abuz de preparate bogate în zahăr, deoarece acestea conțin calorii goale. Chiar dacă sunt servite în cantități reduse, dulciurile stimulează pofta de mâncare, fără a aproviziona organismul cu nutrienți sănătoși.

Pentru a evita senzația constantă de foame, redu-ți aportul de surse de carbohidrați rapizi și zaharuri. Înlocuiește-le cu alimente mai sănătoase.

3. Somnul nesatisfăcător, pe lista de cauze ale senzației constante de foame

Deseori somnul nesatisfăcător ne face să simțim nevoia să mâncăm de îndată ce ne trezim. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă am obține 7-9 ore de somn.

Pe timp de noapte, organismul uman produce un hormon numit melatonină, care joacă un rol important în funcționarea corectă a corpului. Această substanță are un impact important și asupra poftei de mâncare.

4. Stresul

Cauze ale senzației constante de foame la birou

Atunci când trecem prin momente stresante, există două moduri în care putem reacționa. Fie nu suntem capabili să ne atingem de mâncare, fie mâncăm excesiv (tocmai din cauza stresului).

Dacă te numeri printre oamenii care fac abuz de mâncare atunci când sunt stresați sau anxioși, amintește-ți că stresul nu este un motiv pentru a servi alimente nesănătoase.

Sună un prieten, practică un sport, citește o carte… fă orice lucru ce îți poate distrage atenția și care te ajută să nu te mai gândești la mâncare.

5. Gustările și băuturile alcoolice

Alcoolul determină câștigul în greutate și stimulează apetitul. Nu consuma băuturi alcoolice sau cel puțin nu face abuz. Dacă ieși în oraș cu prietenii, optează pentru mese ușoare și gustări sănătoase.

6. Carența de proteine

Alimente care reprezintă cauze ale senzației constante de foame

Pentru a evita mâncatul în exces, este important să incluzi suficiente surse de proteine în dieta ta. Pe lângă faptul că ne aprovizionează cu energie, asemenea alimente oferă și o senzație de sațietate. Servește legume cu frunze verzi, fructe, precum și mâncăruri cu proteine.

7. Lipsa de grăsimi benefice, printre cele mai frecvente cauze ale senzației constante de foame

Nu toate grăsimile sunt la fel. De pildă, alimentele de tip „fast food”, prăjelile, preparatele grase, mâncărurile afumate și produsele de patiserie conțin grăsimi nesănătoase. Aceste substanțe sunt saturate și determină câștigul în greutate.

Însă există și grăsimi benefice, care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Acestea se găsesc în alimente ca uleiul de măsline, somonul, fructele cu coajă lignificată, avocado și semințele de floarea soarelui.

8. Lipsa meselor regulate

Femeie afectată de cauze ale senzației constante de foame

Include cinci mese în programul tău zilnic: micul dejun, o gustare, prânzul, încă o gustare și cina. Nu sări peste niciuna dintre aceste mese și, pe cât posibil, servește-le aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Este indicat, de asemenea, să nu servești porții excesive.

9. Gânditul constant la mâncare

Tendința de a posta și viziona imagini cu preparate atractive pe rețelele de socializare ne face să ne gândim constant la mâncare. Încearcă să nu-ți petreci tot tipul pe Instagram, căutând idei pentru cină sau pentru următoarea petrecere pe care o vei organiza. Consecința acestui obicei este faptul că vei ajunge să mănânci în exces.

10. Mâncatul rapid, una dintre posibilele cauze ale senzației constante de foame

Cuplu care combate principalele cauze ale senzației constante de foame

Pentru a te simți sătul și satisfăcut după masă, cel mai bine este să mănânci încet. Dacă mănânci în grabă, organismul tău nu va avea suficient timp să absoarbă nutrienții și îți va cere mai multă mâncare.

O modalitate excelentă de a servi masa încet este să iei dumicați mici și să-i mesteci bine și lent. Creierul are nevoie de timp pentru a primi semnalul că stomacul este plin, așadar nu-l grăbi. Atunci când mănânci foarte repede, ajungi să ingerezi mai multe calorii decât ai nevoie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.