10 remedii naturale pentru călcâie moi - Doza de Sănătate
 

10 remedii naturale pentru călcâie moi

Secretul pentru a putea etala călcâie moi este perseverența. Trebuie să aplici aceste remedii în mod regulat, să-ți hidratezi călcâiele zilnic și să le exfoliezi pentru a evita apariția rigidității.
10 remedii naturale pentru călcâie moi

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Când ai călcâie moi, înseamnă că beneficiezi de o rutină de îngrijire adecvată. Această parte a corpului ne poate face să părem mai atractive și, dintr-un anumit punct de vedere, mai sănătoase. O imagine bună poate să transmită multe informații despre noi.

De ce apar călcâiele crăpate?

Picioarele au pielea cea mai groasă deoarece trebuie să suporte presiunea la care este supus restul corpului. Deoarece nu conțin grăsimi, ele nu se autohidratează, drept pentru care trebuie să le exfoliem zilnic și să aplicăm o cremă în fiecare zi.

Călcâiele crăpate reprezintă o problemă care afectează în principal stratul extern al pielii. Însă crăpăturile, care se formează atunci când pielea din jurul călcâielor devine moale, pot pătrunde în dermă. În cele mai nefericite cazuri, provoacă dureri intense.

Simptomele care pot însoți deshidratarea sunt:

  • Mâncărimi
  • Formarea de coji
  • Roșeața

Totodată, această problemă poate fi cauzată și de lipsa de zinc și de acizi grași Omega 3. Dacă problema persistă chiar și după ce ai încercat tratamentele convenționale, este indicat să consulți un medic.

Femeie cu călcâie crăpate
Sănătatea picioarelor este esențială deoarece au rolul de a suporta toată presiunea exercitată de restul corpului.

Încălțămintea adecvată

Amortizarea este esențială. Dacă greutatea corpului este susținută de o talpă practic inexistentă și încălțările nu permit piciorului să respire, crește riscul ca această parte a corpului să sufere.

Așadar, ce încălțări ar trebui să porți pentru a avea călcâie moi?

  • Pantofi confortabili care oferă susținere suficientă, astfel încât picioarele să nu se miște înăuntrul lor. Optează pentru încălțăminte care îți susține adecvat călcâiele și evită tocurile înalte.

Remedii naturale pentru a avea călcâie moi

Unul din cele mai bune sfaturi pentru a avea călcâie moi este să porți pantofi închiși la vârf și să aplici o cremă hidratantă pe această regiune. Dacă ai deja călcâiele crăpate, există câteva remedii naturale la care poți apela pentru a scăpa de celulele moarte.

1. Piatră ponce și baie de picioare

  • Pentru a avea călcâiele moi, înmoaie-le în apă fierbinte timp de 15 – 20 de minute înainte de culcare.
  • Freacă apoi călcâiele cu o piatră ponce, având grijă să nu insiști prea tare în zonele crăpate. 
  • Clătește picioarele și usucă-le.
  • Apoi, aplică o cremă hidratantă pe întreg piciorul.
  • Evită șosetele după ce ai aplicat crema deoarece acestea promovează macerarea. Când pielea ia contact cu o suprafață umedă pentru mult timp, capătă un aspect riduros.

2. Uleiuri vegetale sănătoase

Uleiurile vegetale reprezintă o modalitate utilă de a hidrata pielea și a combate uscăciunea acesteia. Uleiul de cocos și cel de măsline sunt două ingrediente foarte hidratante. Masează-ți picioarele cu acestea și vei vedea cum, puțin câte puțin, vei avea o piele mai sănătoasă și frumoasă.

Sticlă cu ulei de cocos

3. Vaselină și zeamă de lămâie

Zeama de lămâie și vaselina înmoaie pielea întărită și previn crăparea acesteia. Totodată, lămâia constituie un remediu naturist care poate albi și fortifica unghiile și preveni ciupercile și mirosurile neplăcute.

  • Pentru început, trebuie să îți înmoi călcâiele în apă fierbinte cu sare timp de 15 – 20 de minute.
  • Usucă bine picioarele.
  • Aplică pe amestecul de vaselină și zeamă de lămâie pe picioare.

4. Miere de albine

Mierea este folosită ca ingredient activ în diverse formule cosmetice pentru a hidrata pielea, a o hrăni și, printre altele, a obține călcâie mai moi. Te sfătuim să o incluzi într-o mască preparată acasă cu avocado.

Amestecă o lingură de miere cu pulpa unui fruct de avocado până obții o pastă moale. Aplică pasta pe călcâie și las-o să acționeze 10-15 minute. Îndepărteaz-o cu apă caldă.

5. Tratament cu parafină

Parafina este un remediu excelent pentru călcâie uscate și crăpate, mai ales atunci când acestea provoacă dureri și disconfort. Amestecă ceară de parafină cu ulei de cocos sau ulei de muștar. Încălzește ambele ingrediente la o temperatură tolerabilă și aplică amestecul pe călcâie.

6. Exfoliere cu făină de orez

Castron cu făină de orez
  • Prepară un exfoliant cu 2 sau 3 linguri de făină de orez, miere de albine și oțet de mere.
  • Ține picioarele în apă caldă pentru a înmuia pielea întărită.
  • Aplică amestecul exfoliant cu un masaj circular.

7. Exfoliere cu ovăz

Ovăzul este un alt produs natural cu efecte benefice asupra pielii călcâielor. Acest ingredient înmoaie pielea și face picioarele să arate mai frumoase. Pentru a beneficia de proprietățile sale, trebuie să amesteci câteva linguri de fulgi de ovăz cu ulei de jojoba. Aplică amestecul pe zona afectată prin mișcări circulare și lasă-l să acționeze 10 minute.

8. Amestec cu iaurt și miere de albine

Un alt remediu excelent pentru călcâiele crăpate este o pastă de iaurt și miere de albine, pe care o poți aplica pe coate, genunchi și călcâie pentru a le face mai moi și a le hidrata.

Ingrediente

  • 1 iaurt (125 g)
  • 1 lingură (25 g) de miere

Instrucțiuni

9. Amestec cu bicarbonat de sodiu și ovăz

O altă soluție naturală pentru călcâie uscate și crăpate este o pastă formată din bicarbonat de sodiu cu ovăz. După prepararea acestui produs, aplică-l pe zonele afectate cu mișcări circulare de masaj.

N.B.: În loc de bicarbonat de sodiu, unele persoane folosesc pudră de aspirină.

10. Ulei de ricin

Sticlă cu ulei de ricin

Nu în ultimul rând, uleiul de ricin poate ajuta la vindecarea călcâielor crăpate, însă nu este indicat să aplici acest produs pe răni deschise. Înmoaie un șervețel sau un bandaj în ulei de ricin. Pune-l pe zona uscată a călcâielor și fixează-l cu o bandă adezivă.

Fii consecventă pentru a obține rezultatele dorite

A avea călcâie moi și picioare bine îngrijite depinde de obiceiurile tale. Așadar, aplică o cremă sau un ulei în fiecare zi pentru a putea obține rezultate optime și a preveni crăpăturile și alte imperfecțiuni cutanate. În caz contrar, nu-ți vei putea atinge obiectivul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). coconut oil. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_2281.
  • FEN, F. E. de N. (2013). Yogur. Fundación Española de Nutrición.
  • Gahukar, R. T., & Mital, S. (2017). Castor oil. In Green Pesticides Handbook: Essential Oils for Pest Control. https://doi.org/10.1201/9781315153131.
  • Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology. https://doi.org/10.1201/b12065.
  • Mcloone P, Oluwadun A, Warnock A. M. Honey: a therapeutic agent for disorders of the skin. Central Asian Journal of Global Health. Agosto 2016. 5 (1).
  • Medline Plus. Ácido Salicilico tópico. Biblioteca Nacional de Medicina de Estado Unidos. Septiembre 2016.
  • Rosado J. L. Deficiencia de zinc y sus implicaciones funcionales. Salud Pública Mexicana. 1998. 40: 181-188.
  • Van Everdingen, J. J. E., & Menke, H. E. (2012). Vaseline. Nederlands Tijdschrift Voor Dermatologie En Venereologie.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.