11 trucuri simple pentru a preveni cariile - Doza de Sănătate
 

11 trucuri simple pentru a preveni cariile

De fiecare dată când servești masa, resturile alimentelor pe care le consumi se depozitează pe molari. Dacă nu îndepărtezi aceste resturi în timp util, ele se vor acumula și vor începe să se descompună, producând apariția cariilor.
11 trucuri simple pentru a preveni cariile

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Deși copiii sunt mai predispuși la apariția cariilor din cauza faptului că aceștia consumă foarte multe dulciuri, și adulții care nu mențin o igienă orală adecvată pot experimenta această problemă. În articolul de azi îți vom prezenta câteva sfaturi utile pentru a preveni cariile.

De ce apar cariile dentare?

Cavitatea bucală găzduiește diverși microbi. Atunci când aceste microorganisme intră în contact cu saliva și cu alți compuși precum acizii și zaharurile pe care le consumăm, ele se transformă în carii.

Cariile dentare apar atunci când acizii pe care îi consumăm atacă smalțul dinților, slăbindu-i și producând apariția unor fisuri pe suprafața acestora. Cariile se dezvoltă la nivelul acestor fisuri sub forma unor pete negre, vizibile la suprafața dinților afectați.

Cariile nu pot fi vindecate cu ajutorul medicamentelor și al timpului. De fapt, netratate corespunzător, aceste probleme se vor agrava în timp. Singura modalitate de a preveni distrugerea smalțului dentar de către bacteriile nocive este îndepărtarea țesuturilor afectate și înlocuirea lor cu o pastă sau un amalgam special.

Toate aceste proceduri trebuie efectuate de către un dentist profesionist. Cariile nu sunt periculoase dacă sunt tratate la timp. Totuși, cel mai bine este să le previi apariția și să-ți menții dinții cât mai sănătoși pe tot parcursul vieții.

Un ghid pentru a preveni cariile dentare

Sfaturile pe care urmează să ți le prezentăm te vor ajuta atât pe tine, cât și pe copiii tăi. Veți evita astfel cariile și vizitele frecvente la dentist pentru a remedia acest tip de problemă.

Vei economisi bani și timp, nu vei experimenta dureri și îți vei îmbunătăți starea generală de sănătate. Pentru a oferi un exemplu bun copiilor tăi, te sfătuim să fii consecvent în aplicarea indicațiilor de mai jos.

Nu consuma zahăr

Evită dulciurile pentru a preveni cariile

Printre alimentele bogate în zahăr pe care te sfătuim să le eviți se numără dulciurile, bomboanele și băuturile răcoritoare. Aceste produse pot provoca degradare la nivelul dinților și al molarilor.

Învață-ți copiii să nu consume dulciuri în exces, să opteze pentru fructe în locul prăjiturilor și să evite alimentele bogate în zahăr. De asemenea, învață-i pe micuți să se spele pe dinți și să utilizeze ață dentară după ce consumă dulciuri. Dacă nu sunt acasă, aceștia își pot clăti gura cu apă pentru a îndepărta zaharurile.

Servește patru mese pe zi

Pentru a preveni cariile consumă trei mese pe zi

Consumând alimente în mod constant pe tot parcursul zilei vei câștiga în greutate și vei crește riscul de a avea carii. Încearcă să te rezumi la doar patru mese pe zi: micul dejun, prânzul, o mică gustare și cina. Nu consuma niciun aliment între mese și spală-te pe dinți după ce mănânci.

Spală-ți dinții în mod adecvat pentru a preveni cariile

Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. O dată când te trezești și încă o dată înainte de culcare. Dacă este posibil, este bine să te speli pe dinți și după ce servești prânzul.

Acest obicei simplu este indispensabil pentru a avea o igienă orală adecvată. În situația în care nu ești acasă, poți să iei cu tine o mică periuță de dinți pentru a-ți curăța dantura de reziduuri alimentare oriunde ai fi.

Nu uita să utilizezi ață dentară

Ață dentară pentru a preveni cariile

Ața dentară este foarte utilă pentru a îndepărta resturile alimentare care rămân „prinse” între molari. Utilizarea aței dentare o dată pe zi este suficient, atât timp cât faci asta înainte de culcare.

Te-ar putea interesa și:

Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

Ai grijă unde depozitezi ața dentară. Aceasta nu trebuie să intre în contact cu apa sau cu umezeala din baie. Utilizează ață dentară de fiecare dată când mănânci fursecuri, produse de patiserie, cereale sau pâine. Vorbim de exact acele alimente ale căror resturi tind să rămână prinse între dinți.

Mestecă foarte bine alimentele

Atunci când mesteci în mod corespunzător alimentele, șansele ca resturile alimentare să rămână prinse între dinții tăi scad semnificativ. Acest obicei este foarte util dacă nu ești acasă și nu ai acces la ață dentară.

Clătește-ți gura cu zeamă de lămâie

Apă și lămâie pentru a preveni cariile

Un remediu naturist excelent pentru a preveni cariile este zeama de lămâie. Nu trebuie decât să amesteci câteva picături de zeamă de lămâie cu un pahar de apă. Utilizează amestecul obținut pentru a-ți clăti gura după ce te-ai spălat pe dinți. Zeama de lămâie are un pH ce previne degradarea smalțului dentar.

Masează-ți gingiile

O modalitate eficientă de a stimula circulația sanguină adecvată este să-ți masezi ușor gingiile de sus în jos sau cu mișcări circulare. Acest obicei îți va îmbunătăți sănătatea dinților și te va ajuta să eviți problemele dentare, inclusiv cariile. Nu uita, dacă ai dinții sănătoși, bacteriile nu se vor înmulți în cavitatea bucală, iar tu nu vei avea carii.

Bea apă pentru a preveni cariile

Te-ai întrebat vreodată de ce, de fiecare dată când mergi la restaurant și comanzi o cafea sau vin, ți se oferă și un pahar de apă? Apa te poate ajuta să-ți împrospătezi respirația și să elimini orice gust neplăcut din gură rezultat în urma consumului băuturilor menționate.

Mai mult, acest obicei previne apariția cariilor. Te sfătuim să bei apă după ce consumi fructe foarte acide sau băuturi alcoolice.

Nu te culca înainte să te speli pe dinți

Trebuie să-ți speli dinții pentru a preveni cariile

 

Acesta este unul dintre obiceiurile fundamentale pe care trebuie să le transmiți copiilor tăi. Nu trebuie să te culci înainte de a te spăla pe dinți. În caz contrar, bacteriile se vor hrăni în timp ce dormi cu reziduurile alimentelor pe care le-ai consumat de-a lungul zilei.

Poate ești obosit, poate te-ai suprasolicitat la serviciu și nu vrei decât să dormi. Merită totuși să sacrifici două minute pentru a-ți peria bine dinții.

Consumă alimente bogate în calciu

Produsele lactate (cum ar fi laptele și iaurtul) nu sunt singurele surse de calciu pe care le avem la dispoziție. Consumă legume verzi precum varza furajeră, spanacul, și broccoli. Migdalele sunt și ele utile pentru a crește aportul zilnic de calciu. Dacă suferi de intoleranță la lactoză, poți înlocui laptele de vacă cu lapte de migdale.

Crește-ți aportul de fructe și legume crude pentru a preveni cariile

Fructe și legume crude pentru a preveni cariile

 

Țelina și morcovii sunt celebre grație abilității lor de curăța dinții. Fibrele din componența acestora pot elimina reziduurile prinse între dinți.

Coaja de măr fortifică dinții, îi albește în mod natural și îndepărtează orice reziduuri acumulate pe aceștia. Mai mult, merele pot fi un desert delicios, ajutându-te să-ți reduci pofta de dulciuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.