5 cauze frecvente ale acidului uric crescut - Doza de Sănătate
 

5 cauze frecvente ale acidului uric crescut

Acidul uric crescut este un exces în sânge pe care rinichii nu îl pot elimina, fapt care provoacă diverse probleme. Dar care sunt cauzele sale? 
5 cauze frecvente ale acidului uric crescut
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nivelul de acid uric crescut din sânge poartă denumirea de hiperuricemie. Pentru a menține un nivel normal, trebuie să reduci consumul de alimente bogate în purine. Excesul este eliminat prin urină sau trece în intestine. În caz contrar, acesta se poate acumula în articulații, formând cristale. Iată care sunt principalele cauze frecvente ale acidului uric crescut.

Un nivel normal de acid uric este de 2,4 până la 6,0 mg/dL la femei și 3,4 până la 7,0 mg/dL la bărbați. Valorile ridicate pot fi periculoase pentru sănătate. Este important să menții un nivel normal al acidului uric și să îl reduci dacă este crescut.

Cauze frecvente ale acidului uric crescut

O treime din acidul uric care există în corpul uman provine din alimente și băuturi bogate în purine. Celelalte două treimi sunt produse în mod natural de organism. Prin urmare, este important să cunoști câteva cauze frecvente ale acidului uric crescut.

1. O alimentație necorespunzătoare

Cauze frecvente ale acidului uric crescut precum consumul de carne roșie

Alimentația necorespunzătoare nu este singura cauză, însă reprezintă un factor important când vine vorba de această problemă de sănătate. Alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea, măruntaiele, peștele, cârnații sau burgerii produc un nivel ridicat de acid uric. Consumul ridicat de sare este, de asemenea, dăunător.

2. Zahărul rafinat

Consumul de alimente bogate în zahăr, precum dulciurile, prăjiturile, băuturile dulci, sucurile de fructe procesate sau ciocolata se află pe lista de cauze frecvente ale acidului uric crescut.

Alimentele cu un conținut ridicat de zaharoză și fructoză măresc nivelul de acid uric. Cel mai bine este să le eviți. Încearcă să adopți o dietă bazată pe fructe și legume.

3. Consumul de alcool

Consumul de alcool pe lista de cauze frecvente ale acidului uric crescut

Consumul de băuturi alcoolice poate cauza probleme cu metabolizarea hepatică a acidului uric, ducând la creșterea nivelului acestuia și la acumularea de alcool în organism. Acest obicei dăunător afectează flora intestinală, reducând numărul de bacterii sănătoase.

4. Medicamentele diuretice

Medicamentele diuretice măresc producția de urină, ținând sub control hipertensiunea arterială. Astfel, rinichii elimină mai multă apă, fapt care mărește riscul de creștere a nivelului de acid uric din cauza dificultăților întâmpinate de rinichi în procesarea acestuia.

5. Obezitatea

Obezitatea pe lista de cauze frecvente ale acidului uric crescut

Greutatea corporală ridicată poate duce la dezvoltarea gutei, o boală care apare atunci când nivelul de acid uric crește, ducând la formarea de cristale la nivelul articulațiilor.

Obezitatea, hipertensiunea și diabetul sunt cauze frecvente ale acidului uric crescut, acesta fiind eliminat mai greu din organism.

Recomandări pentru reducerea nivelului de acid uric

Dacă nivelul de acid uric este doar ușor ridicat, atunci acesta poate fi tratat cu ajutorul unor schimbări în alimentație. Alimentele bogate în fibre reduc nivelul de acid uric din sânge și facilitează absorbția acestuia în intestine.

Alimente bogate în fibre:

  • Ovăz
  • Spanac
  • Broccoli
  • Alimente care conțin mulți antioxidanți: fructe de pădure, roșii, struguri, sfeclă mangold.
  • Cereale integrale
  • Este recomandat să mănânci mai multe cereale integrale și mai puțini carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă sau dulciurile. Acestea din urmă au o valoare nutrițională săracă.

Alimente de evitat:

Cauze frecvente ale acidului uric crescut precum consumul de zahăr
  • Grăsimi trans
  • Zahăr
  • Alcool
  • Grăsimile măresc nivelul de trigliceride, care sunt depozitate în artere și care pot duce la producerea unui infarct miocardic.
  • Produsele de patiserie conțin, de asemenea, o cantitate ridicată de grăsimi saturate și nu sunt recomandate.
  • Alcoolul afectează procesul de eliminare a acidului uric din organism. Totodată, este indicat să reduci consumul de carne roșie, carne de pui și pește, deoarece proteinele de origine animală cresc nivelul de acid uric din corp.

Alte sfaturi

Hidratează-te.Este important să mărești consumul de lichide, mai ales de apă, pentru a stimula eliminarea acidului uric prin urină. Îți recomandăm să bei 2 – 3 litri de apă pe zi.

  • Evită consumul ridicat de sare pentru a preveni retenția de apă.
  • Adoptă o dietă bazată pe fructe și legume.
  • Redu consumul de carne roșie și cârnați.
  • Evită consumul de alcool.
  • Fă exerciții fizice regulate pentru a te bucura de numeroase beneficii și a evita problemele articulare.
  • Încearcă să menții o greutate sănătoasă.
  • Mărește aportul de vitamina C. Cantitatea recomandată pentru a reduce nivelul de acid uric este de 500 mg.
  • Consumă infuzii de plante, cum ar fi coada calului și urzica, pentru a scădea acidul uric din corp și a îmbunătăți funcțiile renale.
  • Este important să îți monitorizezi dieta și să faci exerciții fizice pentru a-ți proteja sănătatea.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
  • Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
  • Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.