5 greșeli în decorarea băii la tine acasă - Doza de Sănătate
 

5 greșeli în decorarea băii la tine acasă

Doar pentru că este cea mai mică încăpere din locuință, nu înseamnă că baia este ușor de decorat. Dimpotrivă, este necesar să planifici cu atenție fiecare detaliu pentru a evita apariția problemelor în viitor.
5 greșeli în decorarea băii la tine acasă

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2019

Decorarea casei aduce de la sine multe probleme și trebuie să ai mare grijă la fiecare detaliu. Acest lucru se întâmplă în cazul tuturor camerelor din locuință, chiar și atunci când vine vorba de baie. Te-ai gândit vreodată la asta? În cele ce urmează, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a evita cele mai frecvente 5 greșeli în decorarea băii.

În revistele de amenajări sau în broșurile companiilor care vând articole pentru baie, vedem tot timpul idei frumoase și la modă. Multe persoane, din dorința de a urma aceste tendințe, sfârșesc prin a face multe greșeli în decorarea băii. Aceste probleme devin, în timp, greu de remediat.

Pentru a evita greșelile majore legate de amenajarea băii, îți vom oferi câteva sfaturi foarte importante. Pentru a te bucura de o baie curată, luminoasă și confortabilă, nu ezita să le pui în aplicare atunci când te apuci de renovat sau construit o baie nouă.

5 greșeli în decorarea băii

1. Nu ții cont de dimensiuni

Greșeli în decorarea băii legate de spațiul prea mic

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când construiești o baie nouă este să iei în considerare dimensiunile acesteia. Gândește-te care sunt toate lucrurile de care ai nevoie, ce mobilă vrei să cumperi și, mai ales, de cât spațiu ai nevoie pentru ca toate lucrurile să încapă fără a le îngrămădi. A avea o baie mică, dar plină de mobilier nu este deloc un lucru practic și nu are un aspect plăcut.

Amplasarea fiecărei părți este, de asemenea, fundamentală. Se întâmplă adesea ca, după terminarea construcției, ușa să nu se deschidă complet, deoarece toaleta este situată în spatele ei: aceasta este o mare greșeală. De asemenea, nu construi o baie excesiv de mare, cu excepția cazului în care ai o casă relativ spațioasă.

Pentru a încheia acest capitol, îți oferim un sfat foarte practic: alege uși glisante. Acestea sunt extrem de utile în spațiile limitate. Nu ezita să te consulți cu un tâmplar priceput.

2. Alegi un tip de gresie pe care aluneci cu ușurință

Multe accidente la domiciliu se petrec în baie. Desigur, multe dintre ele sunt legate de cabina de duș și podelele ude. Cum să eviți această complicație? Există două măsuri pe care le poți lua.

Prima este să alegi un tip de gresie antiderapantă. Suprafața băii va fi astfel sigură pentru tine și pentru cei mici. Copiii nu sunt atenți la riscuri, de aceea este important să iei măsurile de precauție necesare.

De asemenea, ar trebui să iei în considerare tipul covorașelor puse în baie. Unele pot aluneca pe podea din cauza umidității și pot cauza accidente grave. În plus, acestea pot dobândi un miros neplăcut odată cu trecerea timpului. Alege covorașe antiderapante mici, care se usucă și se spală ușor.

3. Nu iei în considerare ventilarea băii

Greșeli în decorarea băii la domiciliu

Ventilarea adecvată este un aspect fundamental în ceea ce privește baia. Lipsa acesteia ar putea fi una dintre greșelile pe care le faci atunci când îți construiești baia. Mai târziu, este dificil să remediezi acest aspect.

Baia trebuie să aibă o ventilație constantă naturală de nivel mediu. În plus, poți instala în această încăpere ventilatoare care să scoată afară mai rapid umiditatea și mirosurile neplăcute.

Iluminatul este un alt factor cheie. Trebuie să fie suficient, dar nu excesiv. Culorile întunecate folosite în decorarea băii tind să absoarbă lumina din cameră. În plus, baie pare mereu murdară – praful devine mai vizibil, iar calcarul acumulat lasă impresia de murdărie. De asemenea, culorile închise dau impresia de spațiu mai mic.

Sfatul expertului: instalează corpuri de iluminat lângă oglindă și în cabina de duș.

4. Decorezi în exces

Excesul de orice fel ocupă un loc important pe lista de greșeli în decorarea băii. Decorarea corectă înseamnă să nu faci niciun fel de abuz. Dacă amplasezi în baie mobilier sau ornamente în exces – oricât de frumoase ar fi acestea – vei obține un efect negativ asupra imaginii băii.

Dimpotrivă, este indicat să optezi pentru lucruri simple și să cauți echilibrul. O idee bună este să amplasezi în baie oglinzi medii sau mari. Acestea dau impresia de spațiu mai amplu, chiar și atunci când baia este mică. În plus, dacă baia este mare și oglinda mică, aceasta va părea mai lată și prea goală.

De asemenea, ai grijă la alegerea faianței. Deși reprezintă o modalitate excelentă de a decora baia și de a evita umiditatea și mucegaiul, plăcile cu modele bogate folosite în exces dau un aspect neplăcut. Cel mai bine este să folosești aceste plăci doar pentru a crea un model, iar în restul băii să alegi culori pastelate pentru armonie vizuală.

5. Lași totul la vedere

Atât produsele de curățare, cât și cele de igiena personală trebuie să aibă un spațiu dedicat într-o baie bine organizată. De obicei, mobilierul de depozitare amplasat sub chiuvetă este alegerea ideală.

Cu toate acestea, există și alte opțiuni. Poți alege dulapuri așezate pe perete sau colțare din lemn, răchită sau chiar plastic. Acestea au de multe ori sertare, ideale pentru depozitarea obiectelor de mici dimensiuni care se pot pierde ușor. Există multe opțiuni: explorează-le și alege în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Dacă acorzi atenția cuvenită acestor 5 greșeli în decorarea băii, nu va mai trebui să-ți faci niciodată griji pentru aspectul sau funcționalitatea acestei camere atât de importante.

Nu uita că totul depinde de necesități și de disponibilitate în ceea ce privește spațiul și banii. Și cel mai important: personalizează spațiul. În baia ta trebuie să te simți ca acasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hallo Granja, Paola. (2013). Estética Funcional y Espiritual Para el Hogar. Diseño Interior, Fundamentos Básicos. Disponible en: https://extensionuniversitariaute.files.wordpress.com/2013/09/decoracic3b3n-de-interiores.pdf
  • Andrés Pretel, F., Navarro Bravo, B., Párraga Martínez, I., de la Torre García, M. A., del Campo del Campo, J. M., & López-Torres Hidalgo, J. (2010). Adherencia a las recomendaciones para evitar caídas en personas mayores de 64 años Albacete, 2009. Revista Española de Salud Pública, 84(4), 433–441.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.