5 modalități de a combate deficitul de fier din sânge - Doza de Sănătate
 

5 modalități de a combate deficitul de fier din sânge

Pentru a combate deficitul de fier din sânge, trebuie să eviți anumite combinații de alimente care îngreunează absorbția fierului și să optezi pentru produse care facilitează asimilarea acestuia în organism.
5 modalități de a combate deficitul de fier din sânge

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Fierul este un oligoelement esențial pentru formarea hemoglobinei și a eritrocitelor. Tocmai de aceea, pentru a-ți menține organismul sănătos, este important să găsești modalități de a combate deficitul de fier din sânge.

Dacă nivelul de fier scade, țesuturile nu primesc suficient oxigen, fapt care poate provoca slăbiciune, oboseală și anemie. Dacă medicul te-a informat că ai o carență de fier, ține cont de următoarele recomandări.

1. Modalități de a combate deficitul de fier: consumă alimente bogate în fier

Modalități de a combate deficitul de fier precum consumul de carne roșie

Una dintre cele mai bune modalități de a combate deficitul de fier din sânge este adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Principala cauză a nivelului scăzut de fier este alimentația necorespunzătoare. Întrucât fierul este un mineral, acesta se găsește în mod natural în alimente de origine vegetală și animală.

  • Fierul din alimentele de origine animală este absorbit cel mai ușor în organism. Principala sursă este carnea (mai ales carnea roșie).
  • Fierul din plante se absoarbe mai greu, dar este la fel de benefic. Cele mai bune opțiuni sunt leguminoasele, legumele cu frunze verzi și oleaginoasele.

2. Mărește consumul de vitamina C

Pentru a se absorbi corect în organism, fierul trebuie să se transforme în feritină. Acest proces se realizează cu ajutorul sucurilor gastrice din corp, care trebuie să conțină acid clorhidric și vitamina C. Prin urmare, este bine să adaugi în dietă alimente bogate în vitamina C, cum ar fi: lămâi, portocale, broccoli și ardei grași.

Un lucru important de menționat este faptul că, deși vitamina C întărește sistemul imunitar și facilitează absorbția fierului în organism, excesul acestui nutrient poate cauza un deficit de acid folic. Prin urmare, este recomandat să consumi maxim două citrice pe zi.

3. Evită alimentele care împiedică absorbția fierului în organism

Modalități de a combate deficitul de fier precum evitarea produselor lactate

Pe lângă alimentele care măresc nivelul de fier din sânge, există și produse care îngreunează absorbția acestui nutrient, drept pentru care trebuie evitate. Aceste alimente sunt:

  • Ouă. Fosvitina din ouă împiedică absorbția fierului din plante.
  • Lapte. Calciul din produsele lactate îngreunează absorbția fierului din produse de origine vegetală și animală, în cazul în care consumi mai mult de 300 mg pe zi.
  • Ceai. Oxalații din ceai afectează absorbția fierului din surse vegetale. Nu este recomandat să bei ceai în combinație cu alimente bogate în fier.
  • Ciocolată și cafea. Compușii fenolici din aceste două alimente împiedică absorbția fierului de origine vegetală.
  • Nuci și semințe. Fitații din aceste alimente blochează fierul și reduc absorbția sa cu 50-65%.

Dacă ai fost diagnosticat cu anemie sau deficit de fier evită pe cât posibil alimentele de mai sus.

4. Folosește suplimente cu fier

Dacă ești însărcinată, este recomandat să iei suplimente cu fier pentru a oferi energie organismului tău și bebelușului. Fierul este foarte important pentru dezvoltarea fătului.

  • Luând în calcul motivul deficitului de fier, discută cu medicul tău înainte de a lua un supliment.
  • Suplimentele nu sunt necesare în toate cazurile și nu toate suplimentele sunt potrivite pentru fiecare persoană în parte.

Dacă ai fost diagnosticată cu deficit de fier și, după câteva luni, ai aflat că ești însărcinată, mergi la medic și solicită niște analize de sânge. Ulterior, specialistul îți poate spune dacă este nevoie să îți schimbi în vreun fel alimentația.

5. Evită excesul de fibre alimentare

Modalități de a combate deficitul de fier precum evitarea excesului de fibre

Fibrele alimentare îndeplinesc multe funcții importante în organism, cum ar fi: reglarea digestiei, scăderea nivelului de colesterol din sânge și prevenirea bolilor cronice, precum neoplasmul de colon.

Chiar dacă fibrele sunt benefice, un consum excesiv poate fi dăunător în cazul în care ai un nivel scăzut de fier în sânge.

  • Întrucât are un efect laxativ, fierul trece mai rapid prin sistemul digestiv.
  • Prin urmare, organismul absoarbe o cantitate mai mică din acest mineral.

Salată bogată în fier

Deși sfaturile de mai sus sunt foarte simple, poate nu știi de unde să începi în punerea în practică a acestor modalități de a combate deficitul de fier. În acest caz, îți recomandăm să încerci salata de mai jos. Distrează-te modificând rețeta după propriul gust!

Ingrediente

  • Carne roșie (150 g)
  • 1 cană de rucola proaspătă, spălată (100 g)
  • 1 cană de baby spanac crud, spălat (100 g)
  • Grepfrut secționat, curățat de coajă și semințe
  • Sare și piper proaspăt măcinat (după gust)

Mod de preparare

  • Asezonează carnea și prepar-o la grătar.
  • Taie friptura în bucăți mici.
  • Într-un bol, pune carnea, legumele și grepfrutul.
  • Asezonează cu puțină sare și piper proaspăt măcinat și servește imediat salata.

Știi și altă rețetă care oferă un aport considerabil de fier? Care este nivelul acestui mineral în organismul tău?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.