7 ingrediente naturale care curăță rugina
Odată cu trecerea timpului, rugina se depune pe anumite obiecte din metal. Utilizarea regulată a acestora, expunerea la umezeală și lipsa îngrijirii duc la deteriorarea lor timpurie. Iată câteva ingrediente naturale care curăță rugina de pe obiectele afectate.
Mucegaiul și rugina sunt rezultatul procesului de oxidare la care este supus fierul atunci când intră în contact cu apa. Acestea provoacă daune considerabile obiectului în cauză și reacții alergice persoanelor care îl folosesc. Din fericire, există anumite trucuri care te ajută să îndepărtezi aceste substanțe și să salvezi lucrurile afectate.
În primul rând, este necesar să identifici rugina de pe obiectele din gospodărie. Dacă o cureți cât mai repede, o împiedici să se extindă și să oxideze și alte suprafețe.
Dacă ai găsit în locuința ta obiecte atinse de rugină, încearcă o serie de soluții naturale înainte de a te grăbi să cumperi produse chimice din comerț.
În articolul de azi îți prezentăm șapte ingrediente naturale care curăță rugina. Acestea sunt extrem de eficiente și merită să le încerci!
1. Bicarbonatul de sodiu este printre cele mai bune ingrediente naturale care curăță rugina
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune ingrediente naturale care curăță rugina și alte substanțe de pe diferite obiecte și suprafețe din locuința ta. Acesta are proprietăți antimicrobiene și abrazive care ajută la îndepărtarea ruginii, aducând metalul afectat la starea sa inițială.
Cum se folosește?
- Înmoaie puțin bicarbonat de sodiu în apă și aplică-l pe obiectele ruginite.
- Freacă suprafața cu o periuță de dinți sau cu un burete moale.
2. Oțetul de mere
Acizii din oțetul de mere îndepărtează în mod eficient rugina acumulată pe obiectele din metal.
Cum se folosește?
- Toarnă oțet de mere într-un bol pentru a acoperi complet obiectul ruginit.
- Lasă-l la înmuiat peste noapte, iar a doua zi freacă-l cu o perie sau cu un burete abraziv.
- Dacă observi că rugina nu se curăță, lasă-l la înmuiat mai multe nopți la rând.
3. Limeta
Acidul citric și uleiurile esențiale din limetă îndepărtează petele care rămân impregnate pe haine, uși și alte suprafețe.
Cum se folosește?
- Presară puțină sare pe zona afectată de rugină și freacă suprafața cu o cantitate generoasă de zeamă de limetă.
- Dacă pata se află pe o țesătură, înmoaie haina într-o găleată cu apă fierbinte și adaugă niște felii proaspete de limetă.
Îți recomandăm și:
4. Melasa
Melasa este extrasă din trestia de zahăr și este folosită ca îndulcitor alimentar și ca ingredient în diverse remedii naturale.
Cum se folosește?
- Dizolvă un sfert de cană de melasă (85 g) în doi litri de apă, lasă obiectul la înmuiat peste noapte și spală-l în ziua următoare.
- Repetă același procedeu dacă rugina nu s-a curățat complet la primul tratament.
5. Cartoful crud
Acidul oxalic din cartofi este foarte eficient în curățarea particulelor de rugină. El poate îndepărta pe loc această substanță de pe anumite obiecte sau țesături.
Cum se folosește?
- Curăță un cartof, dă-l prin răzătoare și freacă suprafața afectată.
- Pentru rezultate mai bune, amestecă-l cu puțin bicarbonat de sodiu sau oțet.
6. Focul
Anumite obiecte metalice pot fi supuse unor temperaturi ridicate fără să se deformeze sau să se deterioreze. Dacă obiectul pe care vrei să îl cureți de rugină se înscrie în această categorie, încearcă să îl încingi pentru a-i reda luciul original.
Cum se procedează?
- Asigură-te că obiectul în cauză nu are componente din plastic și nu este acoperit cu vopsea inflamabilă, apoi încălzește-l în foc până când devine aproape roșu.
- După ce îl scoți din foc, lovește-l de câteva ori cu un obiect dur care nu riscă să-și schimbe forma.
- Protejează-ți mâinile de arsuri.
Citește și:
7. Folia de aluminiu
O simplă folie de aluminiu te poate ajuta să îndepărtezi rugina de pe numeroase obiecte din fier și oțel.
Cum se folosește?
- Taie o folie de aluminiu în mai multe bucăți pătrate cu lungimea de 4 cm și înmoaie-le în apă.
- Freacă suprafața ruginită cu o folie de aluminiu și înlocuiește-o atunci când este nevoie.
- Vei vedea că rugina dispare, iar obiectul își recapătă luciul original.
După cum poți observa, nu este nevoie să apelezi la chimicale scumpe și dăunătoare a menține anumite obiecte în stare optimă. Optează pentru o variantă ecologică și alege unul dintre aceste ingrediente naturale care curăță rugina în mod simplu și eficient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Services, N. J. D. of H. and S. (2001). Hoja informativa sobre substancias peligrosas (óxido de hierro). New Jersey Department of Health and Seniors Services, 1671, 6. Retrieved from http://www.dcne.ugto.mx/Contenido/CCESH/Fichas%20Seguridad/Oxido%20de%20Hierro.pdf
- Corrosión. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 2 de mayo de 2016 de https://es.wikipedia.org/wiki/Corrosi%C3%B3n