7 utilizări interesante ale mandarinelor - Doza de Sănătate
 

7 utilizări interesante ale mandarinelor

7 utilizări interesante ale mandarinelor
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mandarina este un fruct gustos, util și sănătos. Aceasta are numeroase beneficii cosmetice și medicinale. Citește în continuare pentru a descoperi câteva utilizări interesante ale mandarinelor.

Când cureți o mandarină ca să o mănânci, probabil nu îți trec prin minte toate calitățile acestui fruct extraordinar. Poate știi doar că are un conținut bogat de vitamina C, la fel ca toate citricele.

În realitate, există multe utilizări interesante ale mandarinelor care sigur te vor surprinde! Poți folosi acest fruct chiar și pentru hidratarea organismului.

După cum știm cu toții, corpul uman conține o concentrație ridicată de apă. Densitatea acestui element în compoziția organismului este de 75 – 80%, un lucru surprinzător având în vedere că majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt solide. În cazul mandarinelor, situația este aceeași.

Pe măsură ce pătrundem în lumea surprinzătoare a acestui fruct minunat, vom descoperi că întrebuințările sale nu se limitează la alimentație. Proprietățile mandarinelor ajută la îngrijirea pielii și a părului, dar și la combaterea cancerului

Totodată, mandarina are un conținut bogat de vitamina A și C, dar și de carotenoide, care ajută la tratarea unor boli agresive. Să vedem ce alte beneficii oferă acest fruct extraordinar!

Utilizări interesante ale mandarinelor

Mai jos îți prezentăm o listă cu beneficii și utilizări interesante ale mandarinelor. Aceste fructe:

1. Reglează colesterolul

Utilizări interesante ale mandarinelor precum reglarea nivelului de colesterol

Mandarinele au un conținut bogat de sinefrină, o substanță care stopează producția de colesterol, reducând excesul dăunător pentru sănătate.

Antioxidanții din mandarine combat efectele colesterolului rău la nivelul arterelor și reglează nivelul colesterolului bun.

Poți avea parte de beneficiile menționate mai sus prin decizia simplă de a adăuga mandarine în dieta zilnică.

2. Combate cancerul hepatic

Mandarinele sunt o armă valoroasă în lupta lungă și grea împotriva cancerului. Potrivit datelor științifice, unele componente din fructele citrice (în special din mandarine) ajută la combaterea anumitor tipuri de cancer. 

Sucul de mandarine are un conținut bogat de beta-criptoxantină, care reduce riscul de dezvoltarea a cancerului de ficat la bolnavii de hepatită C. Totodată, acest fruct are un nivel ridicat de limonen, un component cu efecte anticancerigene care contribuie la prevenirea cancerului mamar.

Desigur, mandarinele trebuie folosite doar pentru a suplimenta tratamentul tradițional împotriva cancerului, nu pentru a-l înlocui.

3. Sunt un degresant natural

Utilizări interesante ale mandarinelor precum cea de degresant natural

Pe lista de utilizări interesante ale mandarinelor se numără și cea de degresant natural. Aceasta se explică prin conținutul ridicat de vitamina C, caracteristic tuturor fructelor citrice.

Zeama de mandarine curăță și elimină urmele de grăsime, dressing sau ulei folosit la prepararea cărnii. Pentru degresare, ai nevoie de o cantitate mare de suc extras din fructe care nu au ajuns la maturitate.

La fel ca în cazul colesterolului rău din sânge (care este o lipidă), concentrația ridicată de vitamina C elimină murdăria și grăsimea rămasă după gătit.

4. Îmbunătățesc nuanța pielii

Pielea este buretele absorbant și delicat al structurii corpului uman. Mandarinele conțin doi nutrienți care ajută la îmbunătățirea nuanței pielii. 

Între sănătate și latura estetică există o legătură foarte strânsă, însă pentru îngrijirea corespunzătoare a pielii, trebuie să ții cont în principal de doi compuși: vitaminele C și E. Cele două ajută la uniformizarea nuanței tenului și stimulează producția de colagen necesar pentru a avea o piele delicată și tânără.

5. Spune adio firelor albe!

Utilizări interesante ale mandarinelor precum prevenirea albirii părului

Cum este posibil? Foarte simplu: vitamina B12 din compoziția mandarinelor încetinește procesul de albire a părului. Dacă vrei să știi cum să ai parte de acest beneficiu minunat, îți explicăm în cele ce urmează.

Păr strălucitor și plin de vitalitate 

  • Aplică suc de mandarine direct pe păr și clătește. Vei observa că părul tău devine pe loc mai strălucitor și mai plin de vitalitate.

Totodată, mandarinele sunt bogate în vitaminele E și B12, doi nutrienți esențiali pentru stimularea creșterii părului.

6. Ajută la vindecarea rănilor

De pe lista de utilizări interesante ale mandarinelor nu poate lipsi îngrijirea rănilor. Uleiul concentrat și extras din coaja acestor fructe ajută la vindecarea leziunilor superficiale ale pielii.

Proprietățile compoziției chimice a uleiului de coajă de mandarine contribuie la tratarea, dezinfectarea, dar și vindecarea rănilor prin producerea unor celule și țesuturi noi.

7. Oferă un plus de nutrienți în salate

Utilizări interesante ale mandarinelor ca ingredient în salate

La persoanele cu carențe de vitamine, consumul de mandarine în combinație cu alte alimente, precum salată verde, morcovi sau roșii ajută la asimilarea proteinelor și a nutrienților esențiali pentru sănătate. Orice stadiu inițial al lipsei de vitamine poate fi tratat imediat cu ajutorul mandarinelor.

Acum că ai descoperit multiplele utilizări interesante ale mandarinelor, ce mai aștepți? Consumă și folosește aceste fructe minunate pentru a avea parte de beneficiile menționate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Liu, Y. , Heying, E. and Tanumihardjo, S. A. (2012), History, Global Distribution, and Nutritional Importance of Citrus Fruits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 530-545. doi:10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
  • Chemopreventive Agents and Inhibitors of Cancer Hallmarks: May Citrus Offer New Perspectives? (2016). Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Maugeri A, Calapai G, Gangemi S, Navarra M.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27827912
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.