Accesul copiilor este interzis în anumite locații - Doza de Sănătate
 

Accesul copiilor este interzis în anumite locații

În ziua de azi, din ce în ce mai multe localuri interzic accesul copiilor, dorind să recreeze o atmosferă destinată exclusiv adulților. Este corect față de părinți? Citește mai multe în articolul de mai jos. 
Accesul copiilor este interzis în anumite locații

Ultima actualizare: 26 aprilie, 2019

Un copil fericit care adoră să interacționeze cu cei din jur și să învețe cât mai multe despre lumea în care trăiește este adesea zgomotos și neastâmpărat. Faptul că accesul copiilor este interzis în anumite spații a atras foarte multă atenție în ultimii ani, fiind un motiv de îngrijorare pentru multe persoane.

Există numeroase hoteluri care oferă cazare numai adulților. Asta înseamnă că nu vei vedea copii alergând peste tot, nu vei auzi plânsete de bebeluși noaptea și nu vei vedea micuți jucându-se în piscină. Același lucru este valabil și pentru diverse baruri sau restaurante unde accesul copiilor este interzis.

Această mișcare a luat amploare în Statele Unite și în Marea Britanie. Să analizăm puțin situația în rândurile care urmează.

Chiar am uitat ce înseamnă să fii copil? Avem atât de puțină empatie, încât nu mai suntem capabili să rezonăm cu minunații, gălăgioșii și exuberanții ani ai copilăriei?

Te invităm să reflectezi împreună cu noi la acest subiect sensibil.

Accesul copiilor este interzis în anumite spații publice

Pentru început, îți prezentăm cazul cântăreței canadiene Sarah Blackwood. Anul trecut, aceasta a fost protagonista unui incident care a afectat-o profund. Artista speră ca povestea ei să provoace societatea să mediteze la anumite aspecte.

Însărcinată în 7 luni, Sarah călătorea cu avionul din San Francisco spre Vancouver, împreună cu băiețelul său de aproape doi ani. Nu era prima oară când făcea acest drum, însă de această dată s-a întâmplat ceva diferit.

Înainte ca avionul să decoleze, fiul ei a început să plângă. După puțin timp, toți pasagerii și-au îndreptat privirile enervate asupra ei. Apoi a început să audă comentarii precum: „ce mamă rea” sau „nici nu știe să aibă grijă de propriul ei copil.”

Stewardesa și-a făcut și ea apariția, cerându-i să-și calmeze copilul, întrucât îi deranjează pe ceilalți călători. I s-a spus că dacă băiețelul nu se oprește din plâns, va fi rugată să coboare din avion. 

La auzul acestor cuvinte, tânăra mămică a rămas aproape fără cuvinte. Plânsetele micuțului au durat în jur de 10 minute, după care a adormit și nu s-a mai trezit până la aterizare.

Oare oamenii au uitat ce înseamnă să fii părinte? Nu-și mai amintește nimeni că bebelușii plâng, râd, țipă și scâncesc?

Accesul copiilor este interzis în anumite locații

Pedofobia sau convingerea că un copil care plânge nu este bine-crescut

Incidentul de mai sus este doar un mic exemplu al încercărilor zilnice prin care trec mulți părinți. La cumpărături, la cinema sau la restaurant, nu contează locația… Dacă un copil țipă, plânge sau atrage în vreun fel atenția celor din jur, înseamnă că părinții săi „greșesc” în vreun fel.

  • Este o idee falsă și stigmatizantă. Fiecare copil este unic, are propria sa personalitate și propria modalitate de a interacționa cu oamenii. Unii sunt mai neastâmpărați, iar alții mai tăcuți. Aceste caracteristici nu țin întotdeauna de educație.
  • Bebelușii plâng. Plânsul este modalitatea lor de a cere ceva, de a comunica. Este o manifestare naturală pe care fiecare mamă o înțelege.

Tocmai de aceea trebuie să dăm dovadă de mai multă empatie și respect atunci când călătorim și vedem părinți care încearcă să-și liniștească micuții.

Accesul copiilor este interzis în multe locații din Statele Unite și din Marea Britanie datorită pedofobiei. Însă această regulă îi vizează implicit și pe părinții celor mici. Este cu siguranță un lucru care ar trebui să ne dea de gândit.

Desigur, agențiile de voiaj sunt libere să ofere orice servicii doresc. Dacă o persoană vrea ca atunci când merge în vacanță să nu vadă și să nu audă niciun copil, alegerea sa trebuie tratată cu respect.

Accesul copiilor este interzis în anumite locații de vacanță

Un copil fericit aleargă, urlă și cere atenție

Copiii vor să atingă orice, să experimenteze, să simtă, să râdă și să învețe… Dacă îi forțăm să tacă, să nu mai plângă, să vorbească încet și să nu se ridice de pe scaun, nu facem decât să creștem copii temători, cărora le este frică să exploreze lumea pe cont propriu.

  • Reacționează la plânsetele lor, nu încerca să le închizi gura. Dacă micuțul vrea să atingă ceva, instinctul nostru este de a-i interzice acest lucru pentru a-l feri de pericole, dar copiii au nevoie să exploreze, să-și astâmpere curiozitatea și să interacționeze cu mediul în care trăiesc.
  • Copilăria este gălăgioasă prin definiție. Nu trebuie să te întorci la grădiniță pentru a-ți aminti ce înseamnă să fii copil.
  • Pe măsură ce cresc, copiii vor învăța singuri să păstreze liniștea în avion.

Respectăm părinții și efortul lor de a-și crește și de a-și îngriji copiii așa cum pot mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.