Ce înseamnă cu adevărat să fii un om bun - Doza de Sănătate
 

Ce înseamnă cu adevărat să fii un om bun

Pentru a fi un om bun, trebuie să începi cu tine. Ai grijă de tine și de sănătatea ta și vei reuși să transmiți starea ta de bine și celor din jur. 
Ce înseamnă cu adevărat să fii un om bun

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori este greu să fii un om bun. Unii se gândesc că bunătatea îi face să pară proști sau slabi. În realitate, nu este deloc așa.

Ai nevoie de multă răbdare, putere și autocontrol ca să fii un om bun în permanență. Este o adevărată provocare, dar nu-i așa că îți dă și ție o stare de bine?

Este mai ușor să fii fericit – și sănătos – dacă încerci să găsești binele din oameni.

Dacă ești un om bun, nu înseamnă că ești „prost”

Femeie cu aripi de fluture

Mulți oameni se tem că, dacă sunt prea buni, sunt „luați drept proști.” Astfel, apar diverse neînțelegeri și ajungi uneori să te comporți chiar ca persoanele care îți fac ție rău.

Este important să iei întotdeauna decizii bine gândite. Iată câteva sfaturi pentru a evita ca persoanele din jur să profite de bunătatea ta:

Nimeni nu are dreptul să te rănească pe tine sau pe altcineva.

Când o persoană te abuzează, bunăstarea ta este în pericol. Dacă denunți acest abuz, nu înseamnă că ești un om rău. Din contră, ești o persoană îndeajuns de bună și de inteligentă pentru a avea grijă de tine și de relațiile tale.

Cea mai bună decizie este să denunți abuzul și să ceri ajutor.

Nu lăsa oamenii toxici să te manipuleze

Nu este bine să suporți anumite situații neplăcute doar pentru a face alți oameni fericiți. Nu lăsa pe nimeni să te manipuleze!

Nu face pe martirul

Poate crezi că a fi un om bun înseamnă a suferi și a suporta diverse neplăceri. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa.

Nu trebuie să te încarci cu problemele altor persoane. Trebuie doar să dai dovadă de răbdare și bunătate atunci când interacționezi cu ele.

Nu-i lăsa pe ceilalți să te rănească doar pentru că ești bun cu ei. Meriți și tu respect, dragoste și atenție, la fel ca fiecare om. 

Fii bun cu tine însuți

Cum să fii un om bun în fiecare zi

A fi un om bun nu este o atitudine orientată doar în exterior. Trebuie să te gândești și la propria persoană și să fii bun cu tine însuți. 

Probabil știi deja că, pentru a iubi o altă persoană, trebuie mai întâi să te iubești pe tine. La asta ne referim și noi. Dacă nu vrei ca alte persoane să profite de tine și să te ia drept prost, trebuie să fii bun cu tine însuți.

Asta înseamnă că trebuie să te prețuiești și să te respecți pe tine însuți mai presus de orice. Înseamnă că trebuie să te salvezi pe tine înainte de a-i ajuta pe alții. Nu este o atitudine egoistă, ci pur și simplu ceea ce meriți.

Poate că ți-a fost înrădăcinată în minte ideea că a te gândi la tine însuți este un lucru negativ. Această concepție este greșită. În timp, te vei sătura să fii umilit, mințit, manipulat sau „iubit” doar atunci când îi convine celeilalte persoane.

În final, vei ajunge să te transformi într-o victimă sau în opusul unui om bun. Cu toții ne săturăm la un moment dat ca persoanele din jur să profite de noi. 

Să fii un om bun nu e ceea ce credeai tu

Femeie mirosind un trandafir

De multe ori, nu înțelegem așa cum ar trebui diferența dintre bine și rău. De exemplu, greșelile nu sunt un lucru negativ, ci niște instrumente care contribuie la dezvoltarea personală.

Mai jos îți prezentăm câteva aspecte care ilustrează ce înseamnă, de fapt, să fii un om bun.

Când este nevoie, pleacă

Poate crezi că nu este corect să abandonezi un om care te rănește. Renunță la această gândire. Dacă nu te simți bine într-o relație, dacă o anumită persoană te manipulează sau îți provoacă nefericire, ar trebui să pleci de lângă ea.

Ai dreptul să spui ceea ce gândești

Dacă le spui celorlalți numai ceea ce vor ei să audă, nu exprimi ce gândești cu adevărat. Încearcă să nu te minți nici pe tine, nici pe ei. Fii întotdeauna sincer, chiar dacă persoana cu care discuți nu este mulțumită de ce aude sau se simte rănită.

Poți spune „nu” oricând dorești

Dacă spui „nu,” nu înseamnă că ești un om rău. Până la urmă, ai și tu propriile obligații și probleme. Nu trebuie să-ți sacrifici timpul pentru alte persoane dacă nu poți sau nu vrei să faci acest lucru.

Nu trebuie să fii perfect

Fată jucându-se cu o păpădie

Nici oamenii buni nu au dreptate în toate situațiile. Și ei fac greșeli, ca oricare dintre noi. Învață ceva și din acești pași greșiți, fără să-i negi sau să-i respingi. În acest fel, vei deveni o persoană și mai bună!

Reține că a fi bun nu înseamnă a fi o victimă sau a-i lăsa pe cei din jur să profite de tine. Prețuiește-te, iubește-te și învață din propriile greșeli în fiecare zi. 

Oamenii buni nu sunt perfecți, dar nu sunt nici proști sau naivi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Antoni Martinez, “Saber decir no: claves de la asertividad”, en webpsicologíaenpositivo
  • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
  • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. 348 pp.
  •  «Técnicas para conductas asertivas»www.fundacioncadah.org.
  • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
  • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
  • San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
  • Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes1, 288.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.