Dragostea de sine, cheia spre dragostea celorlalți
Dacă îți măsori valoarea în funcție de cât de mult te iubesc ceilalți, riști să fii dezamăgit. În articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații interesante despre dragostea de sine. Îți vom explica cum poți practica această formă de iubire în viața de zi cu zi, astfel încât să poți împărtăși această înțelepciune cu fiul sau fiica ta.
De fapt, este ciudat că ne învățăm copiii care sunt capitalele tuturor țărilor din lume, dar nu îi învățăm despre iubirea de sine. Cu alte cuvinte, nu-i învățăm pe micuți cum să se vadă ca ființe excepționale și să înțeleagă că merită tot ce este mai bun în viață.
Iubirea falsă sau afecțiunea oferită pentru a manipula te vor face să simți că nu meriți să fii iubit. Aceste situații sunt foarte complexe și distructive, iar majoritatea dintre noi nu suntem pregătiți să le facem față.
Dragostea de sine – nimeni nu-ți merită atenția mai mult decât tu însuți
Societatea ne spune deseori că iubirea de sine poate fi o sabie cu două tăișuri. Dacă iubești excesiv ființa pe care o vezi atunci când te uiți în oglindă, ceilalți vor spune că ești egoist.
Ni se spune că este bine să fim recunoscători, că aproapele nostru merită să îi oferim o mână de ajutor și că trebuie să ne dăruim cu totul ființelor iubite. Aceste acțiuni sunt nobile și nu trebuie să le trecem cu vederea, dar este de asemenea important să învățăm ce înseamnă integritatea, iubirea de sine și stima de sine.
Te-ar putea interesa și:
Dragostea de sine presupune să nu-ți măsori valoarea în funcție de iubirea pe care o primești
Închipuie-ți un copil care este hărțuit de colegii de la școală. Acum închipuie-ți un alt copil care se simte izolat în propria casă pentru că părinții săi nu-i acordă suficientă atenție.
Când vor deveni adulți, ambii copii vor întâmpina dificultăți în a menține relații emoționale fericite și mature. Din cauza experiențelor de viață negative, aceștia vor deveni convinși că nu merită să fie iubiți.
Deși pare cumplit, multe persoane au avut parte de asemenea experiențe. Dacă ai avut o copilărie traumatizantă, nu înseamnă neapărat că vei avea în viitor relații emoționale negative. Acest factor însă te va afecta într-un mod semnificativ.
- Din acest motiv, nu trebuie să ne măsurăm valoarea în funcție de ce primim de la ceilalți.
- Iubește-te în fiecare zi așa cum știi că meriți și nu te aștepta ca ceilalți să-ți ofere ce poți obține pe cont propriu.
- Nu căuta mereu ca ceilalți să-ți aprobe acțiunile și gândurile. Fii propriul tău judecător. Numai tu îți poți oferi susținerea de care ai nevoie în viață.
- Dacă copilăria și adolescența nu au fost perioade fericite pentru tine, încearcă să separi trecutul de prezent. Știi deja ce înseamnă să trăiești fără iubire, dar această problemă trebuie să rămână de domeniul trecutului.
- Iubirea de sine îți va permite să-ți vindeci rănile. Răsfață-te și protejează-te de lucrurile care ți-ar putea face rău. De asemenea, asumă-ți riscuri în fiecare zi pentru a-ți îmbunătăți viața.
Cu o atitudine adecvată, vei atrage ceea ce îți dorești și meriți.
Dragostea de sine înseamnă să realizezi că meriți mult mai mult decât îți oferă ceilalți
Câteodată nu reușim să renunțăm la anumiți oameni. Deși nu suntem fericiți alături de ei, dăm din umeri și ne spunem: „Așa-i viața. Nu voi găsi niciodată pe cineva mai bun. Este mai bine să trăiesc așa decât să fiu singur”.
Te-ar putea interesa și:
- Stagnarea emoțională atrage această suferință subtilă și implicită, distrugându-ne încrederea în noi.
Din păcate, nu este greu să ne obișnuim cu regrete și nefericire, dar această atitudine este nocivă. Atunci când defetismul ne domină viața, ne va fi imposibil să ne atingem obiectivele și să fim fericiți.
Meriți mai mult decât primești de la ceilalți, chiar dacă îți vine greu să crezi asta. Unii oameni nu știu cum să-și iubească semenii și nu înțeleg conceptul de reciprocitate, iar acesta este motivul pentru care uneori vei fi subapreciat. Acestor oameni nu le pasă dacă cei din jurul lor zâmbesc sau plâng.
- Evită relațiile cu acești oameni egoiști și insensibili. Iubirea trebuie să-ți aducă bucurie, nu tristețe.
- Integritatea presupune să găsești un punct comun între ceea ce meriți, ceea ce simți și ceea ce faci. Cu alte cuvinte, aceasta este un echilibru între minte, suflet și acțiuni.
- Iubește-te așa cum meriți să fii iubit, chiar dacă trebuie să fii singur pentru o perioadă.
Ești o ființă minunată care merită tot ce este mai bun în viață. Luptă pentru a-ți câștiga fericirea și luptă pentru cei pe care îi iubești cu adevărat. Dragostea de sine este esențială ca să fii fericit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chopra, D. (1999). El camino hacia el amor. Biblioteca de Bolsillo. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2015.05.002
- Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad.
- Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.biochi.2007.09.002
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2010.10.088