Limbajul trupului mărește încrederea în sine. 7 trucuri
Limbajul trupului mărește încrederea în sine. Acesta este asemenea unei orchestre tăcute, de care nu suntem mereu conștienți. Însă limbajul trupului are un impact direct asupra mediului și a oamenilor care ne înconjoară.
Ținându-l sub control, cunoscându-l și înțelegându-i secretele, vom avea mult de câștigat. De pildă, limbajul trupului ne ajută să facem o impresie inițială bună, ceea ce ne crește atractivitatea. Practic, acesta ne permite să fim mai persuasivi.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să apelăm la strategiile preferate ale vânzătorilor și ale politicienilor. Pur și simplu trebuie să creștem încrederea în noi înșine, pentru a putea exercita mai mult control asupra conversațiilor sau interviurilor de angajare în care ne implicăm, precum și asupra modului în care îi seducem pe ceilalți.
În articolul de azi îți prezentăm 7 moduri în care limbajul trupului mărește încrederea în sine în contexte sociale. Suntem siguri că următoarele informații îți vor fi de mare ajutor.
1. Limbajul trupului și limbajul vizual
Creierul transmite informații cu privire la intențiile noastre. Când vrei ceva anume, ochii tăi sunt primele organe care vor căuta obiectul respectiv, făcându-ți intențiile cunoscute.
Așadar, ochii reprezintă prima unealtă folosită în limbajul trupului. De ce să nu profiți din plin de pe urma lor?
- Nu-ți coborî niciodată privirea în timpul unei conversații.
- Privește-ți interlocutorul când îi vorbești.
- Nu uita, ochii tăi transmit emoții. Încearcă să dai dovadă de calm, hotărâre și încredere în sine.
2. Posturile corporale adecvate și spațiul personal
În timp ce vorbești cu persoana din fața ta, este esențial să acorzi atenție posturii tale. Spatele trebuie să fie drept, umerii relaxați, iar gâtul de asemenea drept, nu înclinat.
- Postura ta corporală reflectă atitudinea. Pentru a-ți mări încrederea în sine și a-i face pe ceilalți să creadă ceea ce le spui, trebuie să eviți extremele. Cu alte cuvinte, nu-ți asuma „posturi militărești”, dar nu fi nici prea relaxat.
- Combină naturalețea cu siguranța de sine. În acest scop, protejează-ți spațiul personal.
- Stai la o distanță rezonabilă de interlocutor. Nu îl „sufoca” cu prezența ta. Totodată, există o anumită apropiere care este firească într-o conversație și care sugerează egalitatea.
3. Limbajul trupului mărește încrederea în sine dacă mâinile sunt mereu la vedere
Dacă participi la un interviu de angajare, o cină specială sau o conversație serioasă, ține mereu mâinile la vedere. Nu le băga în buzunare, nu le ascunde sub masă și nu încrucișa brațele.
Mâinile trebuie să fie bagheta care dirijează cuvintele și emoțiile exprimate. Permite-le să se miște firesc. Acordă-le libertate!
4. Tăcerea la momentul potrivit este o strategie minunată
Limbajul trupului este asemenea unei orchestre, un ansamblu de instrumente care joacă un rol în atragerea publicului.
- Muzica nu ar fi la fel fără momentele de tăcere. Pentru a avea un impact direct asupra celor din fața ta, trebuie să profiți de tăcere din când în când.
- De pildă, dacă interlocutorul tău exprimă o idee cu care nu ești de acord, în loc să îl „ataci” imediat, folosește-te de tăcere. Zâmbește puțin și relaxează-te.
Uneori tăcerea este o modalitate de a da dovadă de înțelepciune. Nu ezita să profiți de ea.
5. Ține în mână un obiect în timp ce vorbești
Pentru a avea un impact direct asupra unei persoane sau a unui grup, nu strică să ții în mână un creion, un pix sau chiar un pahar de apă în timp ce vorbești.
- Asemenea obiecte sau accesorii au o conotație „intelectuală” și, în fața unui public, îți permit să pari mai sigur pe tine.
- În plus, acest truc te ajută să-ți ții sub control nivelul de anxietate.
6. Dă din cap
Când vine vorba de limbajul trupului, o strategie utilă este să dai din cap. Astfel, vei stabili o conexiune cu celălalt și vei valida ceea ce îți spune. Acest gest arată sugerează deschidere și interes.
Nu înseamnă neapărat că ești de acord cu ideile pe care le auzi. Dând din cap, demonstrezi că îți respecți interlocutorul și că ai încredere în tine. Practic, creezi un mediu pozitiv, care vă va ajuta să ajungeți la o înțelegere. Datul din cap este un gest specific oamenilor siguri pe sine, respectuoși și inteligenți.
7. Limbajul trupului mărește încrederea în sine, așadar încearcă menții spatele drept
Pentru a-i convinge pe ceilalți să-ți accepte punctul de vedere, nu este nevoie să fii actor. Nu ai nevoie de gesturi exagerate sau de conversații neechilibrate în care interlocutorul tău nu are șansa să scoată nicio vorbă.
Antrenarea limbajului trupului face parte din arta de a fi tu însuți. Controlând anumite aspecte, poți avea impact imens fără a apela la teatralitate.
Nu este ușor. Trebuie să-ți dezvolți stima de sine, să capeți mai multă încredere în tine și să îți ții în frâu ticurile nervoase. Uneori acestea din urmă camuflează sau canalizează anxietatea și nesiguranța.
Cu toții vrem să ne simțim bine atunci când interacționăm cu oamenii din viața noastră. De asemenea, ne dorim să îi atragem mai ușor pe ceilalți și să părem mai siguri pe noi. Așa cum am menționat anterior, limbajul trupului mărește încrederea în sine, drept pentru care merită să încerci trucurile prezentate în acest articol.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ponzio, A. (2006). Lenguaje corporal. En Encyclopedia of Language & Linguistics (págs. 78–85). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/B0-08-044854-2/01397-3
-
Pease, A. y Pease, B. (2006). El libro definitivo del lenguaje corporal . PDF (Vol. 1, pág. 400).
https://doi.org/10.1162/asep.2010.9.1.54 -
De Gelder, B. y Hadjikhani, N. (2006). Reconocimiento no consciente del lenguaje corporal emocional. NeuroReport , 17 (6), 583–586.
https://doi.org/10.1097/00001756-200604240-00006