Ziua internațională a femeii – o societate egalitară

· 4 septembrie 2017
Te-ai întrebat vreodată de ce sărbătorim ziua internațională a femeii în fiecare an? În articolul de azi îți arătăm de ce această sărbătoare este atât de importantă.

Ziua internațională a femeii, sărbătorită pe 8 martie, nu este o simplă sărbătoare. Scopul acesteia este să ne atragă atenția asupra anumitor aspecte și să încurajeze dezbaterea publică și reflecția.

Totodată, ziua internațională a femeii ne amintește că lupta pentru o societate egalitară încă nu s-a încheiat și că trebuie în continuare să ne facem auzite și să atragem noi aliați.

Egalitatea sexelor este un obiectiv spre care pășim puțin câte puțin în fiecare zi. Însă numărul obstacolelor din calea noastră continuă să fie ridicat. Acest lucru este în mod special adevărat dacă analizăm situația din anumite părți ale globului, unde legile incorecte continuă să limiteze drepturile și oportunitățile femeilor.

Toate aceste aspecte ne determină, fără îndoială, să analizăm ziua internațională a femeii din mai multe perspective. Această zi nu este o simplă ocazie de a sărbători și a oferi buchete de trandafiri mamelor, surorilor și prietenelor noastre.

Mai mult, ziua internațională a femeii nu este doar o ocazie pentru a reflecta asupra a ceea ce putem face astăzi ca să creăm o societate egalitară. Trebuie să luăm în considerare și ziua de mâine și să ne întrebăm ce fel de lume vrem să oferim fetelor care vor deveni femei în viitor.

A venit momentul să asigurăm tuturor femeilor un mediu care promovează egalitatea și oferă ambelor sexe oportunitate de a-și împlini visurile. Ziua internațională a femeii ne atrage atenția asupra faptului că lupta nu s-a încheiat și că încă mai există multe goluri care trebuie umplute.

Ziua internațională a femeii în societatea contemporană

Ziua internațională a femeii nu este o simplă sărbătoare

Multe lucruri s-au schimbat de când Simone de Beauvoir a scris celebrul său eseu Al doilea sex. În 1999, la 50 de ani de la apariția cărții lui de Beauvoir, Helen Fisher, un celebru antropolog american, a publicat Primul sex. Fisher scoate în evidență următoarele aspecte:

 • Abilitățile înnăscute ale femeilor au început să schimbe lumea în care trăim.
 • Abilitățile și abordările femeilor în ce privește rezolvarea problemelor îmbunătățesc treptat societatea într-un mod inevitabil.
 • Femeile nu le sunt nici superioare, nici inferioare bărbaților. Mișcarea internațională pentru drepturile femeilor susține principiul egalității. Distribuirea rolurilor, a responsabilităților și a pozițiilor în cadrul societății trebuie să fie asemănătoare în cazul ambelor sexe.
 • Conform lui Fisher, cea mai mare provocare a femeilor contemporane este reprezentată de stabilirea unui echilibru între familie și carieră.
 • Din cauza stereotipurilor de gen, femeile nu reușesc să avanseze în anumite domenii.

În prezent, unul dintre principalele obiective ale mișcării pentru drepturile femeilor este demontarea viziunii patriarhale conform căreia femeile trebuie să fie casnice. O femeie nu ar trebui niciodată forțată să își amâne cariera deoarece este mamă.

Definește succesul în proprii tăi termeni, obține-l urmând propriile tale reguli și construiește o viață pe care să fii mândră să o trăiești. (Anne Sweeney)

Ziua internațională a femeii și importanța promovării drepturilor femeilor

Ziua internațională a femeii ne amintește că lupta pentru egalitate continuă

În 2014, în cadrul celei de-a 58 sesiuni a Comisiei Națiunilor privind Statutul Femeilor, au fost elaborate 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului. Printre acestea se numără importanța de a oferi femeilor resurse și de a promova „împuternicirea” lor.

Termenul „împuternicire” creează anumite neînțelegeri, drept pentru care trebuie să îl definim. Împuternicirea femeilor nu presupune ca persoanele de sex feminin să obțină suficiente resurse pentru a deveni mai puternice decât bărbații.

Acest oncept se referă mai degrabă la creșterea vizibilității persoanelor de sex feminin, la oferirea posibilității de a se exprima femeilor care au fost persecutate și, dacă este cazul, la acordarea de noi oportunități.

Pentru a înțelege mai bine conceptul de împuternicire a femeilor, cel mai bine este să citim textul redactat de Organizația Națiunilor Unite. În cadrul acestuia, sunt stabiliți următorii pași pentru asigurarea împuternicirii:

 1. Toate instituțiile trebuie să promoveze egalitatea sexelor.
 2. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă parte de un tratament echitabil la locul de muncă. Respectul, respectarea drepturilor fundamentale ale omului și nediscriminarea sunt componente esențiale.
 3. Sănătatea, siguranța și bunăstarea tuturor salariaților trebuie asigurate.
 4. Promovarea educației, a pregătirii și a dezvoltării profesionale a femeilor este esențială.
 5. Implementarea dezvoltării întreprinderilor, a unor lanțuri de distribuție și a unor practici de marketing care favorizează împuternicirea femeilor.
 6. Promovarea egalității prin intermediul inițiativelor comunitare și al lobbying-ului.
 7. Evaluarea progresului făcut în ce privește egalitatea sexelor și diseminarea informațiilor relevante.

Cel mai bun mijloc de apărare pe care o femeie îl poate avea este curajul. (Elizabeth Cady Stanton)

Ziua internațională a femeii este și pentru fetițele care vor crește mari într-o zi

Ziua internațională a femeii promovează o societate mai echitabilă

Copiii reprezintă viitorul speciei noastre. Noi, adulții prezentului, deținem semințele egalității. A venit momentul să luptăm pentru visurile noastre. Toți oamenii trebuie să aibă drepturi și oportunități egale pentru a-și îndeplini obiectivele.

 • Hai să le învățăm pe fete să fie curajoase, asertive și puternice.
 • Trebuie să evităm greșeala de a le defini în funcție de cum arată.
 • Când vezi o fetiță, nu îi spune că este frumoasă sau că îți place rochia ei, ci întreab-o ce carte citește, ce vrea să se facă când va crește sau care sunt hobby-urile ei.
 • Trebuie să ne ghidăm fiicele către anumite obiective specifice, pentru care ele însele au optat. Hai să plantăm semințele dezvoltării de sine și ale perseverenței în mințile lor. Permite-le să fie creative, curajoase și asertive.

Ziua internațională a femeii ne amintește că fiecare dintre noi trebuie să depună un efort pentru a promova egalitatea sexelor. Este important să creăm o lume în care toată lumea poate avea succes în domeniul ales. Atingerea acestui obiectiv este responsabilitatea tuturor oamenilor.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com