Ziua Internațională a Femeii – o societate egalitară - Doza de Sănătate
 

Ziua Internațională a Femeii – o societate egalitară

Te-ai întrebat vreodată de ce sărbătorim Ziua Internațională a Femeii în fiecare an? În articolul de azi îți arătăm de ce această sărbătoare este atât de importantă.
Ziua Internațională a Femeii – o societate egalitară

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, nu este o simplă sărbătoare. Scopul acesteia este să ne atragă atenția asupra anumitor aspecte și să încurajeze dezbaterea publică și reflecția.

Totodată, Ziua Internațională a Femeii ne amintește că lupta pentru o societate egalitară încă nu s-a încheiat și că trebuie în continuare să ne facem auzite și să atragem noi aliați.

Egalitatea de gen este un obiectiv spre care pășim puțin câte puțin în fiecare zi. Însă numărul obstacolelor din calea noastră continuă să fie unul ridicat. Acest lucru este în mod special adevărat dacă analizăm situația din anumite părți ale lumii, unde continuă să existe legi nedrepte care limitează drepturile și oportunitățile femeilor.

Toate aceste aspecte ne determină, fără îndoială, să observăm Ziua Internațională a Femeii din mai multe perspective. Această zi nu este o simplă ocazie de a sărbători și a oferi buchete de trandafiri mamelor, surorilor și prietenelor noastre.

Mai mult, Ziua Internațională a Femeii nu este doar o ocazie pentru a reflecta asupra a ceea ce putem face astăzi ca să creăm o societate egalitară. Trebuie să luăm în considerare și ziua de mâine și să ne întrebăm ce fel de lume vrem să oferim fetelor care vor deveni femei în viitor.

A venit momentul să asigurăm tuturor femeilor un mediu care promovează egalitatea și oferă ambelor sexe oportunitatea de a-și împlini visurile. Ziua Internațională a Femeii ne atrage atenția asupra faptului că lupta nu s-a încheiat și că încă mai există probleme la care trebuie găsite soluții pe termen lung.

Ziua Internațională a Femeii în societatea contemporană

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare a egalității de gen

Multe lucruri s-au schimbat de când Simone de Beauvoir a scris celebrul său eseu „Al doilea sex”. În 1999, la 50 de ani de la apariția cărții lui de Beauvoir, Helen Fisher, un celebru antropolog american, a publicat lucrarea intitulată „Primul sex. Fisher scoate în evidență următoarele aspecte:

  • Abilitățile înnăscute ale femeilor au început să schimbe lumea în care trăim.
  • Abilitățile și abordările femeilor în ce privește rezolvarea problemelor îmbunătățesc treptat societatea într-un mod evident.
  • Femeile nu le sunt nici superioare, nici inferioare bărbaților. Mișcarea internațională pentru drepturile femeilor susține principiul egalității. Distribuirea rolurilor, a responsabilităților și a pozițiilor în cadrul societății trebuie să fie asemănătoare în cazul ambelor sexe.
  • Conform lui Fisher, cea mai mare provocare a femeilor contemporane este reprezentată de stabilirea unui echilibru între familie și carieră.
  • Din cauza stereotipurilor de gen, femeile nu reușesc să avanseze în anumite profesii.

Află mai multe! Citește și:

O femeie puternică nu trebuie să se schimbe

În prezent, unul dintre principalele obiective ale mișcării pentru drepturile femeilor este demontarea viziunii patriarhale conform căreia femeile trebuie să fie casnice. O femeie nu ar trebui niciodată forțată să își amâne cariera din cauză că este mamă.

„Definește succesul în proprii tăi termeni, obține-l urmând propriile tale reguli și construiește o viață pe care să fii mândră să o trăiești.” (Anne Sweeney)

Ziua Internațională a Femeii și importanța promovării drepturilor femeilor

Ziua Internațională a Femeii ne amintește de lupta pentru egalitate

În 2014, în cadrul celei de-a 58 sesiuni a Comisiei privind Statutul Femeilor din Organizația Națiunilor Unite (ONU), au fost elaborate cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului. Printre acestea se numără importanța de a oferi femeilor resurse și de a promova emanciparea lor.

Termenul de emancipare (în engleză: „women’s empowerment”) creează anumite neînțelegeri, drept pentru care trebuie să îl definim. Emanciparea femeilor nu presupune ca persoanele de sex feminin să obțină suficiente resurse pentru a deveni mai puternice decât bărbații. Acest concept se referă mai degrabă la creșterea vizibilității persoanelor de sex feminin, la oferirea posibilității femeilor care au fost persecutate  de a se exprima, și, dacă este cazul, la acordarea de noi oportunități.

Pentru a înțelege mai bine conceptul de emancipare a femeilor, cel mai bine este să citim textul redactat de Organizația Națiunilor Unite. În cadrul acestuia, sunt stabiliți următorii pași pentru asigurarea egalității de șanse:

  1. Toate instituțiile trebuie să promoveze egalitatea sexelor.
  2. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă parte de un tratament echitabil la locul de muncă. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului și tratarea fără discriminare sunt componente esențiale.
  3. Trebuie asigurate sănătatea, siguranța și bunăstarea tuturor salariaților.
  4. Promovarea educației, a formării și a dezvoltării profesionale a femeilor este esențială.
  5. Implementarea dezvoltării întreprinderilor, a unor lanțuri de distribuție și a unor practici de marketing care favorizează egalitatea de șanse.
  6. Promovarea egalității prin intermediul inițiativelor comunitare și al lobbying-ului.
  7. Evaluarea progresului făcut în ce privește egalitatea sexelor și diseminarea informațiilor relevante.

„Cel mai bun mijloc de apărare pe care o femeie îl poate avea este curajul”. (Elizabeth Cady Stanton)

Ziua Internațională a Femeii este și pentru fetițele care vor crește mari într-o zi

Ziua Internațională a Femeii ne amintește să luptăm pentru o societate egalitară

Copiii reprezintă viitorul nostru. Noi, adulții prezentului, deținem semințele egalității de mâine. A venit momentul să luptăm pentru visurile noastre. Toți oamenii trebuie să aibă drepturi și oportunități egale pentru a-și îndeplini obiectivele.

  • Trebuie le învățăm pe fete să fie curajoase, sigure pe sine și puternice.
  • Trebuie să evităm greșeala de a le defini în funcție de aspectul lor fizic.
  • Când vezi o fetiță, nu îi spune că este frumoasă sau că îți place rochia ei, ci întreab-o ce carte citește, ce vrea să se facă atunci când va crește sau care sunt hobby-urile ei.
  • Trebuie să ne ghidăm fiicele către anumite obiective specifice, pentru care ele însele au optat. Hai să plantăm semințele dezvoltării de sine și ale perseverenței în ele. Permite-le să fie creative și curajoase.

Ziua Internațională a Femeii ne amintește că fiecare dintre noi trebuie să depună un efort pentru a promova egalitatea de gen. Este important să creăm o lume în care toată lumea poate avea succes în domeniul ales. Atingerea acestui obiectiv este responsabilitatea tuturor oamenilor.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.