Africa respinge mutilarea genitală a femeilor - Doza de Sănătate
 

Africa respinge mutilarea genitală a femeilor

Una din principalele cauze pentru care mutilarea genitală a femeilor este încă răspândită în rândul anumitor comunități este lipsa de informare. Din păcate, multe persoane văd această practică ca fiind o componentă esențială a culturii lor.
Africa respinge mutilarea genitală a femeilor

Ultima actualizare: 05 februarie, 2019

Acesta este genul de știre despre care ne place să scriem. Continentul african tocmai a respins oficial mutilarea genitală a femeilor. În luna august a acestui an, Parlamentul Panafrican a interzis în sfârșit această practică cumplită și discriminatorie.

Într-un articol postat acum câteva luni, ți-am povestot că țări precum Nigeria au luat inițiative pentru a criminaliza mutilarea genitală a femeilor. Acum acțiunea a luat amploare, răspândindu-se pe un întreg continent.

Statele membre ale Parlamentului Panafrican, al cărui sediu este în Africa de Sud, au decis să ia măsuri pentru a interzice prin lege mutilarea genitală a femeilor și a-i urmări penal pe indivizii care continuă să o practice.

Conform UNICEF, aproape 200 de milioane de femei din toată lumea sunt victime ale acestui ritual.

Mutilarea genitală a femeilor, o practică oripilantă care a făcut milioane de victime

Mutilarea genitală a femeilor nu este specifică doar Africii. Îndepărtarea clitorisului este o practică frecventă în comunitatea kurdă și în aproape toate țările musulmane din Asia, inclusiv în Afganistan, Tadjikistan, Brunei, Malaezia și Indonezia.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că tipul de mutilare genitală practicat în Asia este mult mai grav decât versiunea africană a ritualului. Comunitățile menționate apelează la infibulație, ce presupune atât îndepărtarea clitorisului, cât și a labiilor.

Lupta împotriva acestui ritual oribil nu s-a încheiat încă, dar pasul făcut de Parlamentul Panafrican este unul semnificativ. Cel puțin în momentul de față, există un acord pentru a elabora legi care să interzică mutilarea genitală a femeilor pe întreg continentul african.

Până în prezent, propunerea menționată la începutul acestui articol este singura care a fost aprobată pentru a deveni lege. Această măsură este importantă, semnalizând că suntem mai aproape de interzicerea totală a mutilării genitale a femeilor în Africa.

Mutilarea genitală a femeilor este un ritual inițiatic cumplit

Mutilarea genitală a femeilor nu este un simplu ritual, ci o violare a drepturilor fundamentale ale omului

Mutilarea genitală a femeilor face parte dintr-o serie de ritualuri inițiatice destinate tinerelor ajunse la vârsta la care pot să rămână însărcinate.

Se spune că această practică a luat naștere în Egiptul Antic, dar mutilarea genitală a femeilor face parte și din istoria multor culturi din Asia, Europa, Oceania și chiar din cele două Americi.

Astfel, deși în zilele noastre asociem mutilarea genitală a femeilor cu lumea musulmană, în trecut și culturile animiste, iudaice și creștine o practicau.

Indiferent de originile mutilării genitale a femeilor, cert este că acest ritual este inacceptabil în secolul al XXI-lea. Principalul scop al acestei practici este împiedicarea femeilor să simtă plăcere în timpul actului sexual.

Modul în care ablațiunea este efectuată azi nu prezintă schimbări semnificative față de cum era efectuată în antichitate. Clitorisul victimei este îndepărtat cu sticlă, cuțite sau lame.

În plus, condițiile igienice sunt minime, iar riscul de infecție este foarte crescut. Multe femei supuse mutilării genitale au murit din cauza acesteia.

Concluzia este clară: mutilarea genitală a femeilor nu este un ritual inofensiv, ci o violare a drepturilor fundamentale ale omului. Milioane de persoane de sex feminin devin victime ale mutilării genitale înainte de a împlini vârsta de cinci ani.

Mutilarea genitală a femeilor este efectuată în condiții de igienă precare

Decizia Parlamentului Panafrican și speranța pentru viitor

Parlamentul Panafrican a decis să interzică mutilarea genitală a femeilor, iar întreaga lume a fost impresionată de acest demers. Trebuie însă să luăm în considerare anumite aspecte:

  • Acordul a fost acceptat în urma mai multor negocieri ale tuturor facțiunilor sociale și politice ale continentului african. Acțiunea a fost inițiată pentru ca statele membre să se poată conforma Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei.
  • De asemenea, acest demers a fost susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.Acordul acceptat de către Parlamentul Panafrican reprezintă un plan de acțiune.
  • Cei 250 de semnatari ai Parlamentului Panafrican s-au obligat să inițieze mecanisme pentru a pune în aplicare planul.
  • Scopul acordului este să stabilească canale pentru a coordona demersurile autorităților naționale și locale. De pildă, departamentele de sănătate vor obliga familiile să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care promit că nu-și vor mutila fetele.
  • 90% din cazurile de mutilare genitală a femeilor se desfășoară în Egipt, Sudan, Eritreea, Djibouti, Etiopia și Somalia. Unul dintre obiectivele acordului este ca statele membre să schimbe modul de a gândi al comunităților de pe teritoriul acestora.

Lupta încă nu s-a încheiat

Mutilarea genitală a femeilor nu are loc doar în Africa

Scopul acordului semnat de Parlamentul Panafrican este ratificarea pe tot continentul african a unor legi asemănătoare cu cea ratificată în Nigeria. Semnatarii sunt conștienți că acest demers nu va fi ușor de realizat.

De pildă, în țări precum Guineea, în ciuda interzicerii prin lege a mutilării genitale a femeilor, ritualul continuă să fie practicat. Motivul este foarte clar:

  • Muți bărbați și chiar femei consideră mutilarea genitală o componentă indispensabilă pentru a putea face parte din comunitățile lor.
  • Există o realitate socială complexă ce a supraviețuit mulți ani și care nu poate fi schimbate că ușurință.

Cu toate acestea, organizațiile umanitare susțin că opiniile au început să se schimbe. Acestea au certitudinea că, în doar câteva decenii, mutilarea genitală a femeilor va dispărea complet în Africa. Să sperăm că au dreptate!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.