Asexualitatea – absența dorinței sexuale - Doza de Sănătate
 

Asexualitatea – absența dorinței sexuale

Asexualitatea este o orientare sexuală caracterizată prin lipsa nevoii fizice de a întreține relații intime atât cu sexul opus, cât și cu persoanele de același sex.
Asexualitatea – absența dorinței sexuale
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Probabil ne este greu să ne închipuim că ar putea exista indivizi pentru care absența dorinței sexuale este ceva obișnuit și nu sunt atrași de nimeni. Cu toate acestea, ei există și sunt denumiți „persoane asexuale”. Asexualitatea este în mare parte invizibilă.

Mulți dintre noi nu știu aproape nimic despre acest subiect. Pe lângă faptul că nu este atrasă de partenerul său, o persoană asexuală poate întâmpina dificultăți în a menține o relație de cuplu, deoarece nu simte niciun imbold să facă asta.

În plus, acești indivizi evită adesea să înceapă o relație.

Oare asexualitatea este consecința celibatului sau a anumitor credințe religioase? Răspunsul la această întrebare este „nu”. Aceasta este pur și simplu un mod firesc de a fi pentru anumite persoane.

Asexualitatea și absența dorinței sexuale

Absența dorinței sexuale și asexualitatea

Așa cum am menționat anterior, deoarece dorința sexuală este absentă în cazul persoanelor asexuale, acestea ar putea să nu simtă nevoia de a menține o relație de cuplu. Mai mult, nefiind atrase sexual de niciunul dintre sexe, putem spune că acești indivizi nu au o orientare sexuală propriu-zisă.

Astfel, asexualitatea este considerată a fi o orientare non-sexuală. Din cauza concepțiilor greșite și a numărului scăzut de cercetări științifice cu privire la acest subiect, multe persoane au impresia că indivizii asexuali sunt de fapt reprimați din punct de vedere sexual.

Putem spune că asexualitatea este „neobișnuită”. În fond, dorința sexuală este o componentă majoră a vieții celor mai mulți dintre noi, în absența căreia diverse experiențe plăcute și procrearea (dacă dorim să avem copii) devin imposibile.

Însă, oricât de neobișnuită și rară ar fi, asexualitatea nu este o boală sau un simptom al reprimării sexuale. Aceasta este pur și simplu o orientare non-sexuală.

Absența dorinței sexuale necesită o atenție deosebită

Absența dorinței sexuale și presiunea socială

Probabil ai impresia că persoanele asexuale evită multe probleme datorită orientării lor. Dar toate orientările sexuale, inclusiv această orientare non-sexuală, trebuie respectate și tratate într-un mod echitabil.

Din păcate, lucrurile nu stau mereu așa. Și persoanele asexuale suferă din cauza presiunii sociale la care sunt supuși toți oamenii considerați a fi „neobișnuiți”.

Javier, un bărbat asexual, a avut următoarele de spus: „Mi-a luat mult timp să îmi găsesc un partener și să încep o relație. Când am făcut asta, motivul a fost presiunea socială. Pur și simplu nu simțeam nevoia să fiu într-o relație”.

Deseori persoanele asexuale sunt obligate să se comporte asemenea majorității, să își caute un partener de viață și să răspundă la întrebări precum: „Când o să-ți găsești un iubit/o iubită?”

Absența dorinței sexuale într-o relație

În cele mai grave cazuri, persoanele asexuale sunt marginalizate de către societate. Îți poți închipui cum aceștia percep materialele publicitare cu tentă sexuală? Evident, reclamele erotizate nu au efectul scontat asupra acestor indivizi.

Absența dorinței sexuale și oamenii afectați

Deși rareori auzim vorbindu-se despre această chestiune, mereu au existat oameni cu un apetit sexual scăzut. De obicei, aceste persoane devin conștiente de acest fapt abia când intră într-o relație cu un partener activ din punct de vedere sexual.

Luând în considerare mărturia lui Javier prezentată anterior, oare indivizii asexuali chiar își doresc să fie într-o relație de cuplu? Deși Javier afirmă că el nu simte nevoia să fie cu nimeni, multe persoane asexuale chiar își doresc să o aibă o relație. Însă această relație trebuie să fie lipsită de sex.

Te-ar putea interesa și: 

Sex mai mult sau sex mai bun?

O problemă serioasă survine atunci când o persoană asexuală se îndrăgostește de una activă sexual. Ambii parteneri trebuie să discute despre modul cel mai bun de a continua relația, astfel încât niciunul dintre ei să nu fie nevoit să facă sacrificii inutile.

Asexualitatea nu implică incapacitatea de a iubi. Toți oamenii au nevoie de afecțiune, dar mulți pot trăi fără sex. Câteodată persoanele asexuale se simt obligate să facă sex, în ciuda dorințelor lor. Actul propriu-zis nici nu le place, nici nu le dezgustă, dar se forțează de dragul partenerului.

Absența dorinței sexuale ne afectează relația

Absența dorinței sexuale și comunicare într-o relație

Din acest motiv, când absența dorinței sexuale apare la unul dintre parteneri, aceștia trebuie să poarte o conversație deschisă. Comunicarea este esențială, mai ales în asemenea situații. Moses Catalan, președintele organizației Prince Lila National Queer Association ne spune următoarele:

„A menține o relație în care unul dintre parteneri este asexual și celălalt nu este depinde de acordul la care aceștia au ajuns. Unele cupluri încearcă să facă sex înainte de a decide dacă vor să fie împreună sau nu. Altele optează pentru o relație deschisă.”

Ai cunoscut vreodată vreo persoană asexuală? Mulți nici măcar nu bănuiesc că această trăsătură li se aplică, știind doar că nu vor să facă sex cu nimeni.

Dacă vrei să ai o relație cu un partener asexual, este important să discutați deschis despre situație. Numai așa veți putea evita neînțelegerile. Cu cât sunteți mai onești unul cu celălalt, cu atât vă veți putea înțelege mai bine reciproc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
  • Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.