Cum se depășește infidelitatea într-o relație? - Doza de Sănătate
 

Cum se depășește infidelitatea într-o relație?

Cuplurile care reușesc să treacă peste infidelitate pot vorbi despre această experiență mai târziu fără a purta resentimente. Partenerii se vor susține unul pe celălalt, astfel încât relație lor să continue să evolueze.
Cum se depășește infidelitatea într-o relație?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Cuplurile care știu cum se depășește infidelitatea într-o relație și chiar reușesc să facă acest lucru alcătuiesc, probabil, o minoritate. Majoritatea persoanelor nu sunt capabile să ierte un partener infidel.

Infidelitatea poate fi de mai multe tipuri. O relație de lungă durată din care rezultă conceperea unui copil este diferită de o simplă aventură de o noapte. Fiecare dintre noi percepe asemenea situații într-un mod unic.

Când unul dintre partenerii care alcătuiesc un cuplu este infidel, ies la suprafață sentimente ca gelozia și nesiguranța. Drept consecință, apar resentimente și partenerul înșelat devine incapabil să-l ierte pe celălalt.

Citește în continuare pentru a descoperi cum se depășește infidelitatea într-o relație de cuplu!

Cuplurile care trec peste infidelitate aleg să fie fericite

Cuplu care încearcă să învețe cum se depășește infidelitatea într-o relație

Persoanele care depășesc infidelitatea se cunosc bine pe sine. Totodată, ele își cunosc bine și partenerul. În relația lor domnește încrederea reciprocă.

Comunicarea este foarte importantă. Vorbim aici de comunicare sinceră, partenerii exprimându-și deschis sentimentele și emoțiile, fără a le fi frică de critici.

Când aflăm că am fost înșelați, devenim mânioși. Uneori partenerul infidel este acuzat, dar nu i se acordă șansa să vorbească. Infidelitatea este într-adevăr dureroasă, dar cuplurile care o depășesc sunt capabile să comunice și să găsească o soluție.

Mulți dintre noi avem impresia că asemenea cupluri se amăgesc, dar lucrurile nu stau deloc așa. Cei care trec peste infidelitatea partenerului lor sunt, de fapt, foarte sinceri cu sine.

După discuții și împărtășirea sentimentelor, vine momentul de a lua o decizie, pe care ambii parteneri trebuie să o adopte în mod conștient.

Merită să rămân alături de această persoană? Pot să o iert? Oare eu chiar sunt imun la asemenea greșeli? Pot continua să am încredere în partenerul meu?

Cuplurile care știu cum se depășește infidelitatea într-o relație pot să răspundă la aceste întrebări în mod onest. Nu există răspunsuri „corecte” sau „greșite”. În plus, a ierta infidelitatea nu este o obligație, iar acest lucru nu este ceva rău.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să fim sinceri și să luăm o decizie. Deseori, din cauza fricii, nesiguranțelor și amăgirii de sine, rămânem în relații care ne fac să simțim amărăciune. Nu există decât două soluții: să iertăm sau să mergem mai departe.

Cei care știu cum se depășește infidelitatea într-o relație o văd ca pe o oportunitate de a crește

Parteneri care au aflat cum se depăsește infidelitatea într-o relație

Pe lângă faptul că descoperă că au abilitatea de a-l ierta pe celălalt, persoanele care trec peste infidelitatea partenerului văd situația respectivă drept o oportunitate pentru a crește.

Trebuie să punem accent pe importanța comunicării. Cuplurile care supraviețuiesc infidelității comunică frecvent. De asemenea, ele înfruntă infidelitatea cu vitejie și profită de situație ca să crească împreună.

Aceste cupluri identifică problemele care trebuie remediate, precum lipsa de comunicare și acțiunile din trecut. De pildă, poate unul dintre parteneri își făcea mereu griji că celălalt îl va înșela (uneori fricile excesive devin realitate) sau poate că nu au fost sinceri cu privire la tipul de relație pe care îl doresc.

Când vine vorba de infidelitate, partenerii trebuie să comunice în mod sincer ce fel de relație vor să aibă. Astfel, vor putea rezolva nesiguranțele care au dus la situația actuală.

Trebuie să vorbim despre aceste aspecte. Dacă, de pildă, nu suntem dispuși să avem o relație „deschisă” sau avem impresia că partenerul încearcă să dea vina pe noi pentru ceea ce a făcut, poate este mai bine să-i spunem adio.

Importanța consilierii de cuplu

Specialist care vorbește despre cum se depășește infidelitatea într-o relație

Cuplurile care se confruntă cu infidelitate ar putea avea nevoie de ajutorul unui specialist care să îi aducă pe drumul cel bun, ajutându-i să evite alte greșeli. Este esențial ca partenerii să nu poarte resentimente, să nu dea vina unul pe celălalt și să se respecte reciproc.

Gestionarea adecvată a emoțiilor și comunicarea eficientă reprezintă elemente cheie pentru a trece peste infidelitate. Nu toată lumea este capabilă să depășească acest obstacol. Chiar și cei care reușesc să ierte își pot da seama că nu au cum să reconstruiască relația din cauza altor factori.

Cel mai important lucru este să nu te amăgești singur și să fii complet sincer. Poți să-i ierți infidelitatea? Chiar ești dispus să faci asta?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fife, S. T., Weeks, G. R., & Stellberg-Filbert, J. (2013). Facilitating forgiveness in the treatment of infidelity: An interpersonal model. Journal of Family Therapy35(4), 343–367. https://doi.org/10.1111/j.1467-6427.2011.00561.x
  • Heintzelman, A., Murdock, N. L., Krycak, R. C., & Seay, L. (2014). Recovery from infidelity: Differentiation of self, trauma, forgiveness, and posttraumatic growth among couples in continuing relationships. Couple and Family Psychology: Research and Practice3(1), 13–29. https://doi.org/10.1037/cfp0000016
  • Kimeldorf, M. B. (2008). Reactions to infidelity: Individual, gender, and situational predictors of relationship outcome and forgiveness. ProQuest Dissertations and Theses, 79. https://doi.org/10.1063/1.2378807

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.