Nu sunt fericită în relația mea. Ce ar trebui să fac? - Doza de Sănătate
 

Nu sunt fericită în relația mea. Ce ar trebui să fac?

Deși nu va fi ușor, dacă ești prinsă într-o relație nefericită, întreabă-te dacă merită într-adevăr să continui.
Nu sunt fericită în relația mea. Ce ar trebui să fac?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori spunem Nu sunt fericită în relația mea, fără însă a încerca să descoperim cu ce am greșit de am ajuns în această situație.

Poate am uitat că o relație de cuplu nu este un simplu joc, că dragostea nu este mereu de ajuns. Pentru a funcționa, relațiile de cuplu necesită multă de dedicare și efort.

Nefericirea survine deseori într-o relație de cuplu. În loc să te superi sau să intri în panică, fă o pauză și întreabă-te ce se întâmplă cu adevărat.

Adevăratul motiv pentru care nu sunt fericită în relația mea

Vreau să descoper motivul pentru care nu sunt fericită în relația mea

Există numeroase motive pentru care poți să-ți spui Nu sunt fericită în relația mea. Poate pasiunea s-a evaporat. Poate nu ți-a fost fidel. Poate ați avut o ceartă care te-a făcut să simți că nu te respectă.

Dar este posibil să existe și anumite motive de care nu ești conștientăcauze adânci care necesită o analiză mai aprofundată. Iată câteva dintre acestea:

1. Nu ești dispusă să recunoști că ești mânioasă

Dacă te-a înșelat, poate l-ai iertat, dar înlăuntrul tău simți cu totul altceva. Nu ai reușit să îl ierți în totalitate și încă există resentimente.

Aceasta ar putea fi cauza pentru care ești nefericită în relația ta de cuplu. Singura modalitate de a avansa este să îți accepți sentimentele reale.

Ești mânioasă? Resentimentele te macină? Nu are rost să te amăgești. Cel mai bine este să fii conștientă de ceea ce simți.

2. Nu vrei să recunoști faptul că nu știi cum să faci față conflictelor

Nu sunt fericită în relația mea din cauza conflictelor

În orice relație, la un moment dat, survin factori care duc la certuri și situații conflictuale. Atât timp cât poți gestiona conflictele într-un mod adecvat, acestea nu vor deveni o problemă prea gravă.

Chiar îți asculți partenerul? Sau vrei să ai mereu dreptate? Folosești trecutul pentru a-l ataca? Dacă te simți nefericită în relația ta de cuplu, este posibil să nu știi cum să faci față unui conflict.

Asertivitatea este importantă în orice relație. Dar trebuie să fii capabilă să-l respecți pe celălalt când îți exprimi opinia sau încercați să rezolvați o neînțelegere. Cel mai important lucru este ca, în cele din urmă, să ajungeți la un acord.

Nu lăsa rezolvarea conflictului pe mâine. Rezolvă-l cât mai curând posibil și nu amâna acest proces. Astfel, problemele vor deveni de domeniul trecutului, iar relația voastră va fi mai puternică.

3. Pasiunea a dispărut

Uneori uităm că sexul are un impact major asupra sănătății oricărei relații de cuplu. Dar se poate întâmpla și ca, fără să știm de ce, pasiunea să dispară. Dacă se întâmplă acest lucru, a venit momentul să analizăm modul în care comunicăm cu partenerul nostru.

Îți exprimi dorințele? Sexul este o activitate care îți aduce plăcere sau îl consideri a fi o obligație? Vă rezervați suficient timp pentru a face dragoste sau vă concentrați asupra altor priorități?

Pasiunea trebuie să fie cultivată. Dacă nu îl atingi, nu îți demonstrezi afecțiunea, nu îi spui că îl iubești… pasiunea relației voastre riscă să dispară.

În cazul în care nu știi cum să rezolvi problema pe cont propriu, poți apela la serviciile unui specialist în relații de cuplu sau sexoterapeut. Merită să încercați!

4. Nu poți să accepți că s-a terminat

Nu sunt fericită în relația mea și vreau să ne despărțim

Când îți spui Nu sunt fericită în relația mea după ce ați fost împreună mai mulți ani de zile, poate problema este faptul că nu ești dispusă să te desparți de el. Ești alături de un partener nepotrivit pentru tine și poate chiar te simți măcinată din cauza unei infidelități din trecut.

Deseori, deși iubirea s-a evaporat și nu mai suntem fericiți împreună, nu avem suficient curaj pentru a spune M-am săturat și a pune capăt relației. Dar este mult mai bine să fii sinceră decât să te prefaci. La final, relația tot se va termina, însă s-ar putea ca acest final să fie catastrofal.

În cazul în care unul dintre parteneri este nefericit, amândoi trebuie să se gândească bine dacă situația poate fi remediată sau dacă este cazul să se despartă. Ca să puteți face asta, nu te mai amăgi și începe să fii sinceră cu tine însăți și cu partenerul tău.

Într-o relație de cuplu, ambii parteneri trebuie să fie fericiți. Dacă ajungi să spui Nu sunt fericită în relația mea, oare nu este cazul să găsești o soluție?


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.