Abuzul împotriva femeilor: efecte neuropsihologice - Doza de Sănătate
 

Abuzul împotriva femeilor: efecte neuropsihologice

Deși orice formă de abuz este inacceptabilă, abuzul psihologic este uneori mai periculos decât cel fizic. Femeile abuzate pot suferi consecințele acestor traume ani de zile. 
Abuzul împotriva femeilor: efecte neuropsihologice

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Abuzul împotriva femeilor trebuie să reprezinte o preocupare pentru noi toți, întrucât este necesar să luptăm pentru a-i pune capăt definitv.

Recent, s-a înființat UN Women (Entitatea ONU pentru egalitate de gen și emanciparea femeilor) cu scopul de a lupta împotriva violenței sexuale împotriva femeilor în timpul conflictelor armate.

Este adevărat că și bărbații sunt ținte ale asalturilor, ale hărțuirii și ale abuzului fizic și emoțional. Totuși, datele din cadrul ONU arată că aproape 35% din femeile au fost victime ale unui anumit tip de act violent.

Aceste statistici au un impact semnificativ, mai ales în condițiile în care există țări care nu oferă protecție legală și socială femeilor. Un exemplu clar este India, unde 92% dintre femei au suferit o anumită formă de agresiune.

Însă rănile cele mai adânci nu sunt cele care se văd la exterior. O lovitură, un os rupt sau o palmă reprezintă mai mult decât un atac fizic.

Leziunea este mult mai profundă. Abuzul are consecințe grave la nivel neuropsihologic, pe care ți le explicăm mai jos.

Cum este afectat creierul femeii care a suferit un abuz

În prezent, există numeroase studii care dezvăluie efectele abuzului asupra creierului copiilor.  Aceștia suferă traume puternice care le afectează ulterior modul de dezvoltare. De asemenea, le influențează și capacitatea de a-și controla emoțiile.

Dar, care este impactul asupra creierului unui adult? Femeile abuzate se pot confrunta cu efecte dăunătoare complexe și de lungă durată.

În  multe cazuri, abuzul distruge treptat forța emoțională, fericirea, încrederea și stima de sine a unei persoane.

Contrar opiniilor anumitor oameni, violența poate afecta orice femeie, indiferent de statut, vârstă, religie sau naționalitate.

Un aspect demn de luat în seamă este faptul că, în prezent, multe tinere sunt victime ale abuzului psihologic din partea partenerilor. 

Află din rândurile de mai jos ce impact are abuzul fizic și psihic asupra creierului femeilor.

Abuzul are un impact psihologic puternic

Abuzul împotriva femeilor și depresia

Potrivit unui studiu publicat în ScienceDaily, femeile care suferă ani de zile în urma violenței domestice sunt predispuse unui risc mai mare de depresie.

 • Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe din cadrul universității King’s College London (Regatul Unit),  de la Institutul Universitar de Sănătate Mintală din Montreal (IUSMM) și de la Universitatea din Montreal (Canada).
 • Abuzul împotriva femeilor afectează sănătatea  acestora și crește riscul de a suferi de depresie, anxietate și chiar de tulburări psihotice.
 • Impactul este și mai mare dacă femeia în cauză a suferit abuzuri încă din copilărie.

Te-ar putea interesa și:

Răni emoționale din copilărie

Abuzul împotriva femeilor și leziunile neurologice care survin

Când vorbim despre leziuni cerebrale, putem distinge două categorii:

 • Răni care provoacă traume, cauzate de atacurile fizice.
 • Tulburări cognitive rezultate în urma traumelor, a violenței și a abuzurilor suferite.

În ceea ce privește primul caz, neurologii susțin că traumele provocate de asaltul fizic și violența domestică sunt, în general, ușor de identificat.

 • Poate fi vorba de o traumă directă cu efecte imediate sau pe termen lung. Toate acestea se pot observa în urma unui consult medical.
 • În același timp, pot exista pierderi temporare de oxigen în timpul unui atac. În acele momente, creierul nu este oxigenat în mod corespunzător.
 • Este, fără îndoială, un lucru foarte grav.
 • Acest tip de traumă poate provoca pierderi de memorie, probleme de concentrare, dificultăți în luarea deciziilor, comunicare îngreunată și chiar reducerea mobilității fizice.
Abuzul fizic și psihic afectează creierul femeii în cauză

Răni cognitive și emoționale

Am văzut deja că abuzul fizic poate avea consecințe grave care afectează femeia în cauză până la sfârșitul vieții. Totuși, la fel de severe sunt și rănile care îi perturbă acesteia echilibrul psihic și emoțional.

 • Uneori, o singură lovitură la cap îți poate afecta capacitatea de concentrare, memoria și procesele cognitive.
 • S-a descoperit, de exemplu, că nivelul de cortizol din saliva femeilor abuzate este foarte ridicat. 
 • Creierul suferă de un tip de stres post-traumatic foarte puternic, care provoacă probleme grave la nivel cognitiv, dar îi oferă persoanei afectate și o senzație de neajutorare și teamă.

În concluzie, impactul abuzului asupra femeii la nivel neurologic este ireversibil și îi poate schimba întreaga viață. Sunt situații cu adevărat devastatoare.

Abuzul are consecințe grave pe termen lung

Este esențial ca noi toți să conștientizăm această realitate pentru că, uneori, este mai aproape de noi decât ne-am putea închipui.

Abuzul lovește, rănește și distruge mintea și sufletul unei femei. Tocmai de aceea este foarte important să luăm atitudine, să luptăm împotriva abuzului și să oferim sprijin persoanelor afectate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.