O femeie puternică nu trebuie să se schimbe
În zilele noastre, o femeie puternică încă mai trebuie să depășească multe obstacole. Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește egalitatea între sexe, urmele lăsate de societățile patriarhale încă nu s-au vindecat. De fapt, putem observa diverse atitudini negative cu privire la femei în fiecare zi.
Femeile care au opinii ferme nu ezită să înfrunte lumea. Din acest motiv, multe persoane le privesc cu dispreț. O femeie puternică și independentă, care are o viață emoțională echilibrată, va fi deseori numită egoistă.
Multe femei își prețuiesc libertatea personală și abilitatea de a lua decizii, de a reacționa și de a lupta pentru un anumit obiectiv. Din păcate, acest gen de femei are deseori puțini aliați.
Nu este exclus ca aceste trăsături, departe de a fi apreciate, să fie văzute ca obstacole care împiedică o femeie puternică să aibă o relație de cuplu fericită. Numeroși indivizi (inclusiv anumite femei!) hrănesc această inegalitate fraudulentă.
Oricât de incredibil ar părea, printre cei mai înverșunați inamici ai femeilor independente se numără chiar persoane de același sex. Acestea le critică pe femeile care doresc să își croiască propriul drum în viață, care ies din tipar și produc schimbări în societate.
Toate avem dreptul să fim libere și să luăm decizii pe cont propriu, să ne alegem propria cale fără a fi judecate. Atât bărbații, cât și femeile pot pune sub semnul întrebării starea actuală a lucrurilor. Ambele sexe trebuie lăsate să aibă o personalitate puternică și să lupte pentru a-și împlini visurile.
Secretul unei societăți pașnice este respectul reciproc, indiferent de sex, poziție socială sau ideologie. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Ce înseamnă să fii o femeie puternică?
O femeie puternică nu devine astfel de pe o zi pe alta. Reziliența sa este rezultatul totalității experiențelor de viață și a reacțiilor pe care le-a avut când a înfruntat diverse provocări. Aceste situații i-au permis să se modeleze pe sine.
Helen Fisher, un antropolog celebru, ne-a ajutat să înțelegem mai bine această realitate în cartea sa Primul sex (The First Sex). Aceasta susține că o femeie nu este doar rezultatul contextului social în care se află și al personalității sale. În realitate, este vorba de ceva mult mai adânc și delicat.
Conform lui Fisher, femeile nu reprezintă „cel de-al doilea sex”, așa cum susținea Simon de Beauvoir. De asemenea, acestea nu provin din coasta lui Adam. Fisher explică ceea ce înseamnă să fii femeie cu ajutorul științei:
- Din punct de vedere biologic, femeile reprezintă sexul primar. Sexul masculin ia naștere în urma acțiunii anumitor chimicale la nivel embrionar.
- Există o voce internă care ne spune că trebuie să ne trezim și, puțin câte puțin, să câștigăm mai mult respect.
- Moștenirea noastră genetică ne modelează. Și aspectul social este interiorizat, însă în timp, producând schimbări interne care ne redefinesc. Aceste schimbări sunt treptate.
Anumite femei trăiesc o viață supusă. Astfel, ele sunt incapabile să se exprime liber. Aceste femei se lasă controlate de normele patriarhale ale societății, contopindu-se cu aceasta.
O femeie puternică se face auzită, chiar dacă este criticată
„De unde a învățat să aibă atât tupeu? Probabil este o persoană meschină și ursuză”. Asemenea vorbe nu indică doar o lipsă de respect, ci și un mod de gândire șovinist. Anumite comportamente reflectă calități specifice.
Un bărbat care se exprimă liber este considerat a fi curajos. Dar o femeie puternică, care își exteriorizează gândurile și furia și refuză să fie supusă, este catalogată drept „meschină și ursuză”. De ce?
- Motivul este modul de gândire specific societăților dominate de bărbați.
- În aceste societăți, femeile trebuie să fie mămoase și să se complacă în circumstanțele lor actuale.
Uneori asemenea cuvinte sunt rostite în mod aproape automat. A venit însă timpul să reflectăm asupra vorbelor noastre și la sensul din spatele lor. Asemenea bărbaților, femeile au dreptul să aibă o personalitate puternică. Acestea trebuie tratate cu respect și lăsate să lupte pentru a-și împlini visurile, a-și atinge obiectivele și a schimba tiparele de gândire vechi.
Citește și:
Femeile „sălbatice”
Puține cărți au o putere suficient de mare pentru a ne trezi cu privire la provocările femeii moderne precum Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Women Who Run with the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype) de Clarissa Pinkola Estés.
În cadrul acestui eseu fantastic, Estés studiază atent rădăcinile culturale ale conceptului de „femeie sălbatică” de-a lungul istoriei. Fără îndoială, acest concept ne ajută să aflăm ce înseamnă cu adevărat să fii o femeie puternică și independentă.
Orice femeie „sălbatică” trece printr-un proces de dezvoltare personală care începe din interior și determină persoana pe care o întruchipează acum. Provocările, fricile și suferința au transformat-o în femeia puternică de azi.
Noi, femeile, avem următoarele caracteristici speciale:
- Personalitatea noastră are la bază intuiția și creativitatea. Suntem capabile să privim mai departe de împrejurimile noastre imediate.
- Ne ascultăm sinele interior și, simultan, ne conectăm cu tot ceea ce ne înconjoară.
- Stereotipurile și rolurile create pentru noi de societățile vechi nu ne pot defini. O femeie este mai mult decât străbunii săi.
- Și, desigur, femeile nu sunt slabe, impresionabile, egocentriste sau „fete bătrâne” și ursuze.
Citește și:
Femeia modernă își definește viața pe cont propriu. Ea este curajoasă și are o voce puternică. O femeie puternică vrea să schimbe lumea, să își exprime punctul de vedere și să primească respectul celor din jurul său.
Ea are o viață fericită, echilibrată și care îi satisface toate nevoile—indiferent dacă este într-o relație de cuplu sau singură.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Fisher, H., Rodrguez Halffter Eva tr, & V quez Pilar tr. (2000). El primer sexo: las capacidades innatas de las mujeres yc o est n cambiando el mundo.
-
Martín, V. G. (2016). INCITACIÓN AL ODIO Y GÉNERO.
-
Lorente, C. (2014). Mujeres con carácter. Tiempo, (1651), 70-73.