Combate simptomele bronșitei cu 6 remedii naturale - Doza de Sănătate
 

Combate simptomele bronșitei cu 6 remedii naturale

Alege oricare dintre remediile de mai jos pentru a ameliora simptomele bronșitei. Însă dacă acestea persistă mai multe zile, este indicat să mergi la medic. 
Combate simptomele bronșitei cu 6 remedii naturale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Simptomele bronșitei pot fi foarte supărătoare. Această boală acută este produsă de inflamarea căilor respiratorii inferioare, cunocute și sub denumirea de tuburi bronșice.

Bronșita poate fi cauzată de un virus sau o bacterie, însă poate reprezenta și o reacție a sistemului imunitar la prezența anumitor agenți dăunători.

Principalele simptome ale bronșitei sunt tusea și dificultățile respiratorii, însă ea poate fi însoțită și de febră, o senzație de apăsare în piept și flegmă. La început, această boală afectează căile nazale și gâtul, însă în câteva zile se extinde în zona plămânilor.

Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare și sporadice, bronșita trebuie tratată pentru a nu se transforma într-o problemă cronică de sănătate.

Persoanele care ignoră simptomele bronșitei și nu fac nimic pentru a o trata pot ajunge să dezvolte boli periculoase, cum ar fi pneumonia.

Din fericire, există soluții naturale care nu au efecte secundare și care combat bronșita înainte ca această să prezinte complicații. Mai jos, îți prezentăm 6 dintre cele mai bune opțiuni.

1. Uleiul de eucalipt combate simptomele bronșitei

Uleiul de eucalipt combate simptomele bronșitei

Aroma uleiului de eucalipt are un efect calmant care ajută la curățarea căilor respiratorii în cazul în care suferi de bronșită acută sau cronică. Acest remediu este antiinflamator și acționează ca un expectorant, reducând iritațiile și producția excesivă de flegmă.

Mod de utilizare

  • Adaugă câteva picături de ulei de eucalipt în apă fierbinte și inhalează aburii timp de 5 – 8 minute.
  • În plus, poți aplica uleiul pe piept și spate, masând până se absoarbe în piele.

2. Uleiul de șovârf

Acest remediu antibiotic și antiinflamator este folosit de secole întregi ca parte a tratamentului pentru bronșită. Uleiul de sovârf combate germenii care provoacă boli și curăță căile respiratorii iritate.

Mod de utilizare

  • Adaugă 8 – 10 picături de ulei de sovârf într-o cană cu apă fierbinte și bea o dată pe zi.
  • Aplică uleiul pe piept și spate pentru un efect calmant.

3. Siropul de miere și usturoi

Siropul de usturoi și miere ameliorează simptomele bronșitei

Acest sirop natural pe bază de miere și usturoi combină două antibiotice naturale puternice care combat rapid virusul sau bacteria ce îți afectează plămânii.

Siropul cu miere și usturoi are un efect expectorant, care reduce iritațiile tuburilor bronșice și contribuie la eliminarea flegmei.

Mod de utilizare

  • Taie mărunt câțiva căței de usturoi și amestecă-i cu mierea de albine într-un borcan închis ermetic.
  • Lasă-l la marinat timp de o săptămână, apoi consumă-l.
  • Ia până la 4 linguri pe zi.

4. Uleiul de lemn de santal

Uleiul de lemn de santal conține compuși organici care combat simptomele bronșitei. Acest produs naturist este antiseptic și antibacterian și contribuie la eliminarea microorganismelor dăunătoare.

Totodată, uleiul de lemn de santal oferă o barieră protectoare împotriva compușilor externi care pot irita căile respiratorii.

Mod de utilizare

  • Adaugă 10 picături de ulei de lemn de santal într-o cratiță cu apă clocotită. Inhalează imediat aburii timp de 5 minute și ai grijă să nu te opărești.
  • Repetă tratamentul de două sau de trei ori pe zi.

5. Ceaiul de curcuma

Ceaiul de curcuma ameliorează simptomele bronșitei

Curcuminul, compusul activ din curcuma, este o substanță antiinflamatoare și antibiotică ce ameliorează simptomele bronșitei.

Ceaiul de curcuma este un remediu calmant care îți îmbunătățește respirația și reduce inflamațiile.

Mod de utilizare

  • Adaugă o linguriță de curcuma măcinată într-o cană cu apă clocotită și consumă ceaiul de două ori pe zi.
  • Dacă vrei, poți să îl îndulcești cu o lingură de miere de albine sau să adaugi ghimbir ras.

6. Ceaiul de nalbă

Nalba este o plantă cu proprietăți expectorante, antiinflamatoare și calmante care ajută la tratarea tusei și a bronșitei.

Ingrediente

  • 1 cană de apă fierbinte (250 ml)
  • 1 lingură de frunze de nalbă (10 g)

Mod de preparare

  • Încălzește apa. După ce dă în clocot, adaugă frunzele de nalbă.
  • Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 15 minute.
  • Strecoară ceaiul și bea-l cu înghițituri mici.
  • Bea până la 3 căni pe zi.

Alege oricare dintre remediile de mai sus pentru a ameliora simptomele bronșitei. Însă dacă acestea persistă mai multe zile, este indicat să mergi la medic. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albert, R. H. (2010). Diagnosis and treatment of acute bronchitis. American Family Physician. https://doi.org/10.1074/jbc.M808249200
  • Rantzsch, U., Vacca, G., Dück, R., & Gillissen, A. (2009). Anti-inflammatory effects of myrtol standardized and other essential oils on alveolar macrophages from patients with chronic obstructive pulmonary disease. European Journal of Medical Research. https://doi.org/10.1186/2047-783X-14-S4-205
  • Lu, X. Q., Tang, F. D., Wang, Y., Zhao, T., & Bian, R. L. (2004). [Effect of Eucalyptus globulus oil on lipopolysaccharide-induced chronic bronchitis and mucin hypersecretion in rats]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. https://doi.org/10.1109/3DTV.2010.5506332
  • Singh, V. K., & Singh, D. K. (2008). Pharmacological effects of garlic (Allium sativum L.). Annual Review of Biomedical Sciences. https://doi.org/10.5016/1806-8774.2008.v10p6
  • Küpeli Akkol, E., Orhan, D. D., Gürubüz, I., & Yesilada, E. (2010). In vivo activity assessment of a “honey-bee pollen mix” formulation. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880200903085482
  • Duvoix, A., Blasius, R., Delhalle, S., Schnekenburger, M., Morceau, F., Henry, E., … Diederich, M. (2005). Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2004.09.041
  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: A review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1002/ptr.4639

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.