Corneele cu hidrogel ar putea reda vederea a milioane de oameni - Doza de Sănătate
 

Corneele cu hidrogel ar putea reda vederea a milioane de oameni

Cercetătorii australieni au dezvoltat un nou tratament care ar putea reda vederea a milioane de oameni care suferă de afecțiuni ale corneei. Află mai multe despre această descoperire senzațională!
Corneele cu hidrogel ar putea reda vederea a milioane de oameni

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

În prezent, există milioane de oameni care așteaptă un transplant de cornee. Din păcate, cu greu se găsesc donatori. Însă un cercetător australian a descoperit corneele cu hidrogel care ar putea reda vederea a milioane de oameni.

Doamna Hernandez are 60 de ani și suferă de keratopatie buloasă, adică pe corneele sale sunt prezente niște chisturi. Dacă boala nu este tratată, pacienta și-ar putea pierde vederea la un moment dat.

Pentru a preveni această situație, femeia a ales să facă un transplant de cornee. Vederea sa nu s-a îmbunătățit în urma operației, astfel că acum așteaptă un nou donator, pentru a repeta intervenția.

Oamenii de știință caută de mulți ani o alternativă. Aceștia doresc să descopere o modalitate de a înlocui corneea fără să apeleze la un donator, evitând, în același timp, posibilitatea ca organismul să respingă noua cornee.

Te-ar putea interesa și:

9 mesaje transmise de pupile

Care este soluția găsită? Corneele cu hidrogel. Aceste cornee protetice au fost dezvoltate de către Berkay Ozcelik, cercetător în domeniul medicinei de la Universitatea din Melbourne (Australia).

Prin această nouă metodă, corneele primite de doamna Hernandez vor fi în stare optimă și compatibile cu corpul său. Astfel, corneele cu hidrogel i-ar putea reda femeii vederea.

Află mai multe despre această descoperire remarcabilă din rândurile de mai jos.

Corneele cu hidrogel: tratament pentru mai multe tipuri de orbire

Corneele cu hidrogel ar putea reda vederea multor persoane

Să vedem mai întâi care este rolul corneei pentru a înțelege impactul acestei descoperiri incredibile. Iată ce trebuie să știi:

  • Corneea este o structură transparentă situată în partea anterioară a ochiului.
  • Aceasta te apără împotriva germenilor, a prafului și a altor agenți iritanți.
  • În plus, corneea ajută ochiul să focalizeze. Când aceasta se întărește sau își pierde elasticitatea, nu mai poți distinge detaliile obiectelor din jur.
  • O cornee sănătoasă este hidratată și transparentă. Însă vârsta înaintată și bolile oculare, ca cea prezentată mai sus, afectează țesutul și funcțiile sale.

Îți recomandăm să citești și:

8 simptome ale stresului vizual

Corneele cu hidrogel care pot reda vederea

De obicei, când se discută de transplante de organe, oamenii se gândesc imediat la organele vitale din corp, cum ar fi inima, ficatul sau rinichii.

Puțini știu că și corneele pot fi transplantate, acestea ajutând la redarea vederii persoanelor care și-au pierdut-o. Tocmai de aceea o descoperire uriașă în acest domeniu este considerată cu adevărat revoluționară.

  • În primul rând, pacienții nu vor mai fi nevoiți să aștepte ca un donator să-și piardă viața pentru a primi un transplant. 
  • În plus, nu va mai fi necesar să se supună mai multor transplante, dacă primul a fost respins de organism.
  • Corneele din hidrogel sunt compatibile cu orice individ, deoarece sunt făcute din celulele stem ale pacientului, astfel încât posibilitatea respingerii este exclusă.

Oare cum a fost posibilă o descoperire atât de uimitoare?

Cum pot reda vederea corneele cu hidrogel?

Corneele cu hidrogel nu sunt respinse de organism

Iată cum sunt create corneele:

  • Celulele endoteliale corneene sunt aplicate în laborator peste un strat de hidrogel. Pentru a face acest lucru, specialiștii recoltează probe ADN de la pacient pentru a evita respingerea de către organism.
  • Celulele se dezvoltă peste stratul de hidrogel, până când stratul subțire obținut este inserat în ochiul pacientului printr-o incizie aproape imperceptibilă.
  • Noile celule au abilitatea de a reda funcția de pompare a oxigenului și a apei în noua cornee pentru a o menține hidratată și transparentă.
  • Stratul de hidrogel este mai subțire decât un fir de păr de om (50 microni), iar după câteva luni se degradează de la sine pentru a permite noilor celule să își continue activitatea fără sprijin artificial.

Scopul este ca noua cornee să devină permanentă, iar sistemul imunitar să nu o recunoască drept un corp străin, evitându-se astfel respingerea.

Perspective de viitor pentru corneele pe bază de hidrogel

Corneele cu hidrogel vor fi testate și pe oameni și ar putea reda vederea

Până în prezent, testele s-au făcut doar în laborator și au avut un succes remarcabil. Între timp, multe persoane consideră deja această metodă un leac eficient pentru multe tipuri de orbire.

Chiar și cel care a realizat corneele, Berzay Ozcelik, vrea să fie unul dintre pacienții beneficiari.

Cultivarea celulelor corneene ar putea fi cea mai mare speranță pentru milioane de oameni care „văd” lumea în întuneric sau în ceață, din cauza corneelor degradate sau bolnave.

Așteptăm cu nerăbdare rezultatele testelor realizate pe oameni și sperăm să fie pozitive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Delgado C, Edgar, Durán O, Patricia, Neira S, Orlando, & Veloza G, Claudia. (2008). Queratitis por Pseudomonas aeruginosa asociada al uso de lentes de contacto de hidrogel de silicona de última generación: Reporte de un caso. Revista chilena de infectología25(4), 295-300. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000400011
  • Giráldez-Fernández, M.J., Díaz-Rey, A., García-Resua, C., & Yebra-Pimentel-Vilar, E.. (2008). Variaciones diurnas de espesor y curvatura corneal central y paracentral. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología83(3), 183-192. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0365-66912008000300010&lng=es&tlng=es.
  • Córnea Artificial – Definición Y Tratamientos.Web. Apr 26, 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.