9 mesaje transmise de pupile - Doza de Sănătate
 

9 mesaje transmise de pupile

Atunci când te afli în preajma unei persoane pe care o placi, pupilele tale se măresc. Iar dacă vezi ceva neplăcut, acestea se micșorează automat pentru a „bloca” imaginea. 
9 mesaje transmise de pupile
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Ai auzit de multe ori spunându-se că „ochii sunt oglinda sufletului”. De câte ori ți-ai bazat deciziile pe mesajele citite în ochii anumitor persoane? Dar pupilele tale ce transmit celor din jur? Descoperă în cele ce urmează 9 mesaje transmise de pupile!

Adevărul este că ochii reflectă foarte bine gândurile unui om. Dar majoritatea informațiilor sunt transmise prin intermediul pupilelor. Faptul că acestea se măresc sau se micșorează oferă numeroase indicii cu privire la gândurile tale.

Fără îndoială, acest sistem de comunicare ascunsă poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. În plus, nu te gândi că această metodă este 100% sigură și exactă. Cu toate acestea, există 9 tipuri de mesaje transmise de pupile. Este foarte interesant să înveți să le citești!

Mesaje transmise de pupile

1. Ești concentrat pe o anumită activitate

Ochii oglindesc ceea ce se petrece în creierul tău. Dacă îți concentrezi atenția asupra unei activități anume, pupilele se măresc.

Acest lucru a fost observat în cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Chicago de către psihologii Eckhard Hess și James M. Polt, care au descoperit că pupilele participanților se măreau atunci când aveau de rezolvat sarcini deosebit de dificile. Atunci când aceștia aveau în față sarcini mai puțin complexe, pupilele se contractau ușor.

Pupilele se măresc când ești foarte concentrat

2. Ești epuizat psihic

La începutul anilor 1970, psihologii de la Universitatea din California au dorit să afle cum reacționează pupilele la suprasolicitarea mintală, adică la momentul în care ai atins limitele abilităților tale cognitive.

În acest sens, cercetătorii au cerut unui grup de voluntari să rezolve o serie de cerințe cu răspuns multiplu pe calculator cât mai repede posibil. Participanții aveau câte patru variante pentru fiecare întrebare.

Deși testul părea simplu la început, exista și o capcană ascunsă. Mai exact, șirul de probleme nu se încheia niciodată și fiecare cerință nouă apărea foarte repede după cea anterioară.

Acest exercițiu a obosit atât de tare participanții, astfel încât aceștia au decis să renunțe. Cercetătorii au constatat că atunci când creierul voluntarului era supraîncărcat, pupilele i se micșorau considerabil… 

3. Un anumit lucru ți-a captat atenția

În 1977, psihologii White și Maltzman au dorit să afle cum se modifică pupilele atunci când participanții ascultă fragmente din trei cărți diferite: un roman erotic, unul cu torturi și unul pe un subiect neutru.

La începutul experimentului, datorită faptului că un nou stimul generează întotdeauna interes și atenție, pupilele tuturor participanților s-au mărit. Dar au rămas dilatate numai în cazul persoanelor care ascultau părți din romanul erotic și din cel cu torturi, în timp ce pupilele celor cărora li se citea romanul cu un subiect neutru s-au micșorat odată cu pierderea interesului.

4. Nereguli la nivel cerebral

Atunci când mergi la medic pentru a verifica buna funcționare a sistemului nervos, este normal ca specialistul să îți verifice pupilele cu lanterna. Dacă dimensiunea acestora nu este identică, acest lucru poate fi un indiciu al unei tulburări la nivel neurologic, cum ar fi un atac cerebral sau anumite probleme de vedere. Neregulile cerebrale sunt mesaje transmise de pupile.

Mesaje transmise de pupile în cuplu

5. Simți o atracție sexuală față de o anumită persoană

Cum îți dai seama dacă un bărbat este atras de o femeie și viceversa? Pupilele individului în cauză se măresc la capacitate maximă. Iată unul dintre cele mai interesante mesaje transmise de pupile!

Deși studiile lui Bernick din 1971 pe acest subiect sugerează că dorința sexuală duce la mărirea pupilelor, alte studii au arătat că atracția fizică este cea care provoacă această reacție, și nu persoana în sine.

6. Pupilele indică senzația de repulsie

Un alt grup de psihologi de la Universitatea din Chicago au realizat un studiu, arătând participanților o serie de imagini menite să stârnească diverse reacții emoționale.

În timpul vizionării succesiunii de fotografii, activitatea pupilelor era atent monitorizată. Atunci când apăreau imagini cu copii abuzați, torturi sau alte scene violente, reacția lor era, deloc surpinzător, una de dezgust.

Însă cercetătorii au observat că în timp ce subiecții priveau aceste imagini îngrozitoare, pupilele lor se măreau inițial, iar apoi se micșorau imediat, ca și cum participanții ar încerca în mod inconștient să nu le mai vadă.

7. Te doare ceva

Un studiu realizat în 1992 de către psihologul Alex Chapman a descoperit că, atunci când participanții simțeau durere fizică, pupilele se dilatau. De fapt, acestea se măreau cu mai mult de 0,2 mm. Această dezvăluire este importantă pentru a evalua intensitatea durerii și limita de suportabilitate a fiecărei persoane.

8. Ai consumat droguri sau alcool

Anumite droguri, cum ar fi opiaceele (ex.: morfina) sau alcoolul duc la contractarea pupilelor. Însă amfetaminele, cocaina și LSD-ul au efectul opus, cauzând dilatarea semnificativă a pupilelor. Tocmai de aceea polițiștii verifică pupilele șoferilor pentru a-și da seama dacă au consumat alcool.

În ceea ce privește drogurile, pupilele își schimbă mereu dimensiunile, chiar și atunci când este vorba de un consum moderat. În cazul utilizării excesive sau a intoxicării cu droguri, pupilele trec întotdeauna în cealaltă extremă.

9. Pupilele îți pot dezvălui personalitatea… și chiar convingerile politice!

Este greu să îți dai seama ce caracter are o persoană doar după aspectul pupilelor. Însă profesorul Matt Larsson de la Institutul Karolinska (Suedia) a descoperit că liniile de la nivelul irisului pot dezvălui anumite caracteristici ale personalității tale.

Dacă te uiți la partea colorată a ochiului unei persoane – irisul – și observi mai multe linii șerpuite care iradiază spre exterior, acea persoană este mai sensibilă, sinceră și prietenoasă.

Larsson a observat că prezența unor brazde sau linii circulare în jurul marginii irisului este un indiciu al unui individ impulsiv sau nervos. Acestea sunt cu siguranță niște descoperiri importante care ar trebui investigate mai amănunțit pentru a afla ce alte informații mai dezvăluie irisul.

Potrivit acestor studii, elementul cheie îl constituie gena Pax6, ce este implicată în generarea și dezvoltarea țesutului ocular și a cortexului cingular anterior din creier, cel care este responsabil de reglarea dispoziției și a autocontrolului.

Mai mult, într-un studiu realizat în 1969, cercetătorul Barlow a observat că pupilele participanților se dilatau atunci când le era prezentată o fotografie cu un candidat politic de stânga sau de dreapta, iar reacțiile fiecărui individ corespundeau înclinațiilor sale ideologice și politice.

Sunt vizibile aceste mesaje transmise de pupile?

Poate crezi că aceste detalii sunt insesizabile deoarece sunt mult prea neînsemnate pentru a-ți atrage atenția. Dar un studiu efectuat la Dartmouth College a descoperit că, deși în mod conștient nu observi aceste mici modificări, subconștientul tău nu le trece cu vederea.

Oricum ar fi, se consideră că părțile creierului responsabile de procesarea emoțiilor sunt capabile să perceapă chiar și aceste mici detalii, pregătind corpul să reacționeze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pupil Size in Relation to Mental Activity during Simple Problem-Solving. BY ECKHARD H. HESSJAMES M. POLT. SCIENCE13 MAR 1964 : 1190-1192
  • Juris, M., & Velden, M. (1977). The pupillary response to mental overload. Physiological Psychology. https://doi.org/10.3758/BF03337847
  • Chapman, C. R., Oka, S., Bradshaw, D. H., Jacobson, R. C., & Donaldson, G. W. (1999). Phasic pupil dilation response to noxious stimulation in normal volunteers: Relationship to brain evoked potentials and pain report. Psychophysiology. https://doi.org/10.1017/S0048577299970373
  • Richman, J. E., McAndrew, K. G., Decker, D., & Mullaney, S. C. (2004). An evaluation of pupil size standards used by police officers for detecting drug impairment. Optometry. https://doi.org/10.1016/S1529-1839(04)70037-8
  • Larsson, M., Pedersen, N. L., & Stattin, H. (2007). Associations between iris characteristics and personality in adulthood. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2007.01.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.