Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare
 

Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare

Pe măsură ce instrumentele de curățare își fac treaba, acestea acumulează microbi. Igienizarea acestor instrumente previne bolile infecțioase.
Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Când ați spălat ultima dată cârpele, periile și alte instrumente pe care le folosiți când faceți curat? Cum ați făcut-o? Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare este un obicei sănătos, care previne bolile infecțioase.

Uneltele întreținute corespunzător funcționează mai bine, rezistă mai mult și nu acumulează microbi. Le putem schimba, dar acest lucru necesită o cheltuială în plus. Cel mai bine este să curățăm aceste instrumente, cu scopul de a le prelungi performanța și de a preveni problemele de sănătate!

Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare: importanța acestui proces

Instrumentele de curățare intră în contact cu substanțe dezinfectante, dar acest lucru nu este suficient. Manipularea fără mănuși crește riscul de îmbolnăvire.

După cum menționează Clinica Mayo, microbii se găsesc în sol, în aer, în apă și pe orice suprafață. Curățând în mod regulat spațiile, îndepărtăm germenii, dar nu îi eliminăm complet, așa cum afirmă un articol al Spitalului Sant Joan de Déu.

Așa se întâmplă și cu ustensilele neigienizate. Acestea acumulează agenți patogeni care duc la contaminare încrucișată și atacă sănătatea.

Aceste instrumente găzduiesc mai multe bacterii decât vasul de toaletă sau capul de duș, de exemplu. Așadar, nu amânați igienizarea lor și luați în considerare înlocuirea imediată a instrumentelor de unică folosință.

Dacă instrumentele de curățare a casei sunt curate, ele funcționează mai bine și reduc timpul necesar igienizării.

Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de curățare

Apa fierbinte, mașina de spălat și clorul sunt câteva idei pentru curățarea ustensilelor. În ceea ce privește dezinfectarea, trebuie să țineți cont de tipul obiectului.

Pămătuful pentru praf

Pămătuful este un magnet pentru praf. Revista Eureka subliniază faptul că excrementele de arahnide sunt agenți alergeni și declanșatori ai problemelor respiratorii. Medicina & Laboratorio menționează faptul că sinuzita, conjunctivita alergică și otita sunt legate de acarienii de praf.

Scuturați ușor pămătuful, astfel încât praful să cadă pe podea. Aspirați particulele. Examinați materialul pămătufului. Dacă este din fibre sintetice, folosiți un aspirator; pămătuful din pene necesită clătire cu apă și săpun și uscare în aer liber.

Femeie care se ocupă de dezinfectarea ustensilelor de curățare
Dezinfectarea pămătufului depinde de materialul din care este confecționat.

Măturile și periile

Scuturați măturile afară. Folosiți un pieptene vechi pentru a scoate murdăria din ele. Măturile acumulează scame, păr și murdărie. Amestecați apă cu un strop de detergent într-o găleată, scufundați măturile timp de 5 minute și clătiți-le până nu mai iese spumă. Unii oameni adaugă și amoniac.

Procedați la fel și cu periile. Cele de bucătărie pot merge în mașina de spălat vase. Cele pentru textile pot fi stropite cu peroxid de hidrogen, după ce ați îndepărtat murdăria cu o altă perie mai mică.

Este indicat să spălați măturile și periile cu apă caldă pentru a nu strica perii. Pentru înmuiere, combinați apă cu clor sau bicarbonat de sodiu, fără a uita de clătirea ulterioară.

Mopul

Deși mopul este esențial pentru podelele strălucitoare, acesta acumulează multă murdărie. După folosirea acestui instrument, aruncați apa, spălați-l și uscați-l bine pentru a preveni mirosurile neplăcute.

Sfat important: Adăugați puțin oțet în apă, deoarece este mai sigur decât înălbitorul.

Journal of Applied Microbiology recomandă acidul acetic (denumirea chimică a oțetului) pentru uz casnic general, cu condiția ca soluțiile să fie preparate în momentul utilizării, nu înainte. De asemenea, BMC Microbiology sugerează combinarea oțetului cu acid citric pentru creșterea eficienței.

Periile pentru toaletă

Periile pentru vasul WC necesită igienizare cu apă fierbinte și produse de înălbire și dezinfectare. Recomandarea este să le puneți într-o găleată cu apă și cantitatea de înălbitor indicată pe eticheta produsului. Lăsați-le jumătate de oră. Înainte de a le depozita, așteptați să se usuce.

Bureții

Bureții de bucătărie reprezintă un teren optim pentru reproducerea bacteriilor. De fapt, Scientific Reports a împărtășit un experiment care a demonstrat cât de multe bacterii trăiesc în bureți. Microorganismele găsesc în bureți un mediu umed și confortabil, cu nutrienții de care au nevoie pentru a prolifera. Spălați bureții cu detergent, stoarceți-i bine și uscați-i la soare.

Lavetele din microfibră

Conform instrucțiunilor de pe etichetă, lavetele se spală manual sau în mașina de spălat. Înmuiați-le separat într-un amestec de bicarbonat de sodiu și apă, frecați-le, lăsați-le să stea o jumătate de oră și clătiți-le. Dacă spălarea are loc în mașină, nu le amestecați cu alte rufe.

Puteți folosi apă caldă și detergent enzimatic pentru curățare profundă. Nu utilizați balsam, deoarece acesta acoperă țesătura, împiedicând dezinfectarea ei.

 

Lavete din microfobră
Cârpele din microfibră sunt grozave pentru curățare, dar trebuie să vă amintiți să le curățați după fiecare utilizare.

Aspiratorul

Aspiratorul necesită curățare lunară, deși acest lucru variază în funcție de frecvența de utilizare. Specificațiile pentru curățare depind de fiecare producător. Scoateți sacul sau rezervorul, spălați-l și puneți-l la loc.

Exteriorul necesită ștergere cu o cârpă înmuiată în alcool. Îndepărtați resturile de puf și păr din duze. Filtrele de aer se schimbă atunci când expiră. Alegeți filtre HEPA, deoarece sunt mai bune pentru reținerea prafului, acarienilor, mucegaiului și altor alergeni iritanți, după cum afirmă Medline Plus.

Recomandări finale pentru dezinfectarea ustensilelor de curățare

Majoritatea ustensilelor de curățare au o durată de viață limitată, dar dacă le utilizați corespunzător, acestea rezistă mult timp. Folosiți detergenți care nu sunt corozivi și dozați corect substanțele de curățare folosite.

Igienizați uneltele imediat ce ați terminat curățenia. Depozitați-le într-un spațiu curat și uscat, de preferință agățate, nu pe sol. Nu uitați că umiditatea este favorabilă dezvoltării germenilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.