Ce se poate curăța cu un burete melaminat?
 

Ce se poate curăța cu un burete melaminat?

Petele de pe pereți, grăsimea lipită de aragaz și funinginea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le putem curăța cu un burete melaminat.
Ce se poate curăța cu un burete melaminat?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Inovator! Este adjectivul care caracterizează buretele melaminat. Datorită compoziției sale, cu un burete melaminat se poate curăța totul: petele, grăsimea, rugina sau murdăria de pe oglinzi.

Pare puțin probabil, dar tot mai mulți oameni sunt convinși de eficacitatea lui. Melamina este un detergent eficient, alimentat de spumă. Aceasta ajută la înmuierea murdăriei din zona afectată și la absorbția acesteia.

Cum se folosește buretele melaminat?

Modul de utilizare a buretelui melaminat poate varia în funcție de producător. Prin urmare, prima recomandare este să citiți instrucțiunile. În general, nu este nevoie de alți agenți de curățare. Pașii sunt următorii:

 • Scoateți buretele din ambalaj. Dacă ați cumpărat un burete melaminat maxi, îl puteți tăia la o dimensiune mai ușor de manevrat. Faceți o tăietură dreaptă într-o singură direcție.
 • Umeziți buretele cu apă de la robinet. Îndepărtați excesul de apă strângând buretele în mână. Nu-l răsuciți.
 • Frecați zona dorită ca și cum ați folosi o gumă de șters. Puteți merge în diferite direcții și puteți utilizați toate părțile produsului.
 • Terminați prin curățarea locului cu o cârpă umedă cu apă caldă. În cazul ustensilelor de bucătărie, spălați-le cu apă și detergent.

Luați în considerare aruncarea buretelui atunci când se subțiază sau a fost folosit pe sticlă sau pe suprafețe contaminate.

Adidașii se curăță cu un burete melaminat

10 lucruri care se pot curăța cu un burete melaminat

Melamina este un compus organic moderat solubil în apă; acest burete are nevoie doar de puțin lichid pentru a-și face treaba.

1. Pete și zgârieturi pe pereți

Copii obraznici acasă? Fiți calmi! Puteți reface pereții cu ajutorul buretelui cu melanină. Acest produs șterge zgârieturile, culorile, markerele, creioanele și alte substanțe de pe pereții fini și texturați.

Acesta elimină și petele de mucegai din garaj și subsol. Trebuie doar să aveți grijă cât de tare frecați buretele pe vopselele fine; amintiți-vă că este un burete abraziv.

2. Grăsime întărită

Nu curățați foarte des aragazul, iar rezultatul este o suprafață lipicioasă care se curăță greu. Buretele melaminat vă poate ușura munca, în special sarcina obositoare de curățare a arzătoarelor și a grătarelor din fontă. Frecați ușor suprafețele pline de grăsime arsă, apoi clătiți.

3. Pervaze și rame murdare

Praful și murdăria sunt la ordinea zilei pe ferestre. Situația se înrăutățește atunci când aceste suprafețe nu sunt curățate regulat. Petele de excremente de păsări, polenul și praful încep să se solidifice.

Folosiți un amestec de apă cu detergent și umeziți buretele melaminat. La final, folosiși o cârpă umedă din microfibră pentru a îndepărta spuma rămasă.

4. Oglinzi și sticlă

Buretele melaminat este ideal pentru curățarea oglinzilor vechi. Acestea prezintă adesea pete dificile, cum ar fi rugina. Poate ați folosit deja oțet, săpun, clor, etc… dar cu siguranță nu ați încercat buretele melaminat.

Notă: după ce îl utilizați pe geamuri, trebuie să îl aruncați, deoarece tinde să îndepărteze un strat subțire de sticlă.

5. Plinte murdare

Plintele sunt adesea lăsate deoparte în timpul curățărilor rapide, colectând grăsimi, praf și resturi alimentare. Fiind în partea de jos a peretelui, sunt mai dificil de curățat, deoarece implică aplecarea.

Cu toate acestea, vine un moment în care nu mai pot fi ignorate. Cel mai bun mod de a le recupera fără a depune mult efort este să le curățați cu buretele melaminat. Rezultatele se vor vedea instantaneu!

6. Pantofi sport

Vreți să recuperați talpa albă a pantofilor sport? Frecați-o ușor cu buretele de melanină. Apoi, se recomandă uscarea cu hârtie de bucătărie.

Dacă vreți să curățați și țesătura albă a adidașilor, preparați un amestec de bicarbonat de sodiu, sare și oțet alb. Apoi, frecați cu buretele.

7. Rosturi

Rosturile tind să acumuleze mucegai, pete și grăsime, în funcție de zona casei în care se află. Există multe măsuri și produse pentru a remedia problema. Cu toate acestea, bureți de melamină vă vor ușura sarcina în doar câteva minute.

8. Oale și tigăi cu funingine sau arse

Oalele și tigăile colectează grăsimea și funinginea. Dacă sunt din oțel inoxidabil, le puteți reda strălucirea cu buretele melaminat. De fapt, acesta funcționează și pe recipientele din plastic pătate și îngălbenite.

9. Resturi de lipici sau autocolante

Umeziți buretele și frecați zona afectată; în câteva minute, lipiciul se va înmuia. Buretele melaminat este ideal pentru a îndepărta etichetele de pe borcanele de sticlă pe care doriți să le refolosiți. Murdăria și germenii nu se vor acumula pe suprafața acestora.

10. Aur și argint

Doriți să vă mențineți bijuteriile în star optimă? Acest burete vă poate ajuta să le lustruiți. Asigurați-vă că le uscați foarte bine la final. Clătiți cu multă apă și uscați cu o cârpă curată.

Alte obiecte care se pot curăța cu un burete melaminat

Pe lângă cele de mai sus, există și alte obiecte care pot fi curățate cu acest tip de burete. Avantajul principal? Este un element care respectă mediul înconjurător, deoarece nu este compus din substanțe chimice toxice.

 • Scaune, genți și tapițerie. Înainte de tapițare sau înlocuire, încercați să le curățați cu acest element.
 • Baterii, țevi, chiuvete, dușuri sau toalete pline de calcar sau murdare
 • Căni de ceai pătate. Nu uitați să le spălați corespunzător după îndepărtarea petelor.
 • Biciclete vechi și ruginite. Le poate da strălucire.
 • Mobilier de grădină și terasă. Fiind în aer liber, are tendința de a se păta. Din fericire, frecarea cu acest burete în mod regulat este suficientă pentru a-i îmbunătăți aspectul.
 • Obiecte cu pete de vopsea. Se vor curăța în câteva minute.

5 suprafețe care nu se curăță cu un burete melaminat

În ciuda numeroaselor sale utilizări în curățarea gospodăriei, buretele melaminat nu trebuie folosit pe anumite suprafețe. Motivul? Le poate distruge.

1. Ecrane de computer, tabletă și televizor

Ecranele electronice sunt delicate și se pot zgâria dacă sunt curățate cu un burete melaminat. Cea mai bună opțiune este o cârpă din microfibră.

2. Tigăi antiaderente

Învelișul subțire de pe oalele și tigăile antiaderente se poate deteriora, iar mâncarea va începe să se lipească.

3. Plită ceramică

Plita ceramică este o altă suprafață delicată. Atât buretele melaminat, cât și alte alimente abrazive pot distruge plita.

4. Mobilier și suprafețe din lemn

Mobilierul din lemn trebuie curățat cu produse concepute pentru acest material. Buretele magic nu este util, deoarece va zgâria lemnul.

5. Caroseria auto

Da, știm că există câteva sfaturi pe internet pentru a curăța caroseria mașinii cu un burete melaminat. Dar, în loc să scăpați de urmele existente pe această suprafață, puteți înrăutăți situația. Luați o decizie sigură; amintiți-vă că există daune ireversibile.

 

Bureți melaminați
Bureții melaminați nu trebuie aplicați pe suprafețe delicate.

Buretele melaminat poate fi dăunător sănătății?

Atât timp cât utilizările sale sunt limitate la curățarea gospodăriei, acest burete este considerat sigur. Cu toate acestea, există situații în care prezintă anumite riscuri. De exemplu, o provocare virală de pe TikTok propune utilizarea sa pentru albirea dinților.

Utilizarea repetată modifică smalțul dinților și crește riscul de pete și boli. După cum detaliază un studiu din jurnalul Plos One , atunci când dentina este expusă, există o șansă mai mare de a dezvolta carii dentare.

Citiți avertismentele producătorului

Respectați instrucțiunile producătorului, mai ales dacă este vorba despre contactul cu alimentele sau suprafețele sensibile. Acestea fiind spuse, puteți începe să profitați de numeroasele utilizări ale buretelui melaminat !

Ori de câte ori îl aplicați pe suprafețe fragile, nu utilizați prea multă presiune. Rezultatele sunt vizibile prin simpla frecare a articolului cu mișcări blânde. Nu vă faceți griji dacă buretele începe să se subțieze. Este normal. Va face totul să strălucească!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Niu H, Qiang Z, Ren J. Durable, magnetic-responsive melamine sponge composite for high efficiency,in situoil-water separation. Nanotechnology. 2021 Apr 14;32(27). doi: 10.1088/1361-6528/abef2e. PMID: 33725679.
 • Toothman, J. (Jul 22, 2021). “Melamine Foam”. HowStuffWorks. Available in https://home.howstuffworks.com/magic-eraser.htm#pt1
 • Vieira AR, Gibson CW, Deeley K, Xue H, Li Y. Weaker dental enamel explains dental decay. PLoS One. 2015 Apr 17;10(4):e0124236. doi: 10.1371/journal.pone.0124236. PMID: 25885796; PMCID: PMC4401694.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.