Cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn
 

Cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn

Ustensilele din lemn adaugă o notă diferită și elegantă bucătăriei și sunt ideale pentru gătit fără teama de a deteriora tigăile și vasele. Cu toate acestea, necesită o curățare diferită.
Cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn

Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2021

Ustensilele de bucătărie din lemn sunt indispensabile, deoarece sunt elemente ancestrale care au fost păstrate de-a lungul generațiilor. Sunt rezistente și au un stil tradițional – cu toate acestea, pot provoca probleme dacă nu sunt curățate bine. Descoperiți cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn!

Pe piață există linguri, tocătoare și chiar spatule din lemn. Sunt ecologice, nu zgârie vasele și nu se deteriorează la căldură.

Lemnul are pori la care pot adera resturile alimentare și umezeala. Din acest motiv, este important să efectuați un proces detaliat de curățare pentru a evita acumularea de bacterii.

Cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn

În comparație cu alte produse utilizate în bucătărie, ustensilele din lemn au nevoie de o curățare mai precisă. Dacă nu se efectuează această întreținere, lemnul își poate pierde calitatea și poate părea uzat.

Cu toate acestea, există modalități eficiente de a dezinfecta ustensilele din lemn și de a le prelungi durata de viață utilă.

Apă fierbinte și săpun

Aceasta este cea mai simplă metodă de curățare zilnică a ustensilelor din lemn. În acest proces, este esențial să folosiți apă la o temperatură destul de ridicată pentru a înmuia resturile alimentare întărite.

În primul rând, ar trebui să folosiți puțină apă pentru a desprinde substanțele localizate. Apoi, ar trebui să aplicați și să frecați săpunul cu un burete până când toate tipurile de murdărie sunt eliminate. În cele din urmă, clătiți din nou ustensila și folosiți un prosop care usucă bine.

Lămâie

Lămâia este un produs foarte util pentru dezinfectarea ustensilelor de bucătărie din lemn, deoarece ajută la eliminarea grăsimilor și a mirosurilor puternice.

Puneți suc de lămâie pe toată ustensila pentru a o dezinfecta. Apoi, clătiți cu apă și uscați cu un prosop curat, care nu deteriorează lemnul.

Coaja de lămâie dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn

Bicarbonat de sodiu

Cu timpul, ustensilele din lemn pot dobândi pete. Cu toate acestea, există o metodă specifică de curățare pentru a le îndepărta și a păstra aspectul ustensilei.

Bicarbonatul de sodiu este una dintre substanțele care pot avea succes în astfel de cazuri. Se întinde pe ustensilă, se adaugă suc de lămâie și se freacă cu un prosop până ce pata se estompează. În cele din urmă, clătiți cu apă și atârnați ustensila la uscat.

Oţet

Oțetul este un alt produs care ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și la reînnoirea aspectului ustensilei din lemn.

Faceți un amestec care conține oțet și apă în cantități egale. Apoi, înmuiați instrumentul în această soluție lichidă timp de maxim 20 de minute. În ultima etapă, clătiți cu apă pentru a îndepărta mirosul și uscați cu un prosop de bună calitate.

Uleiuri

Uleiurile pot fi utilizate pentru a contracara uzura ustensilelor din lemn. Ele ajută la păstrarea culorii și le fac să strălucească.

Puteți folosi ulei mineral sau ulei de cocos. Procesul constă în turnarea de ulei pe o cârpă curată și aplicarea acestuia pe toată ustensila. După 10 – 15 minute, clătiți cu apă fierbinte și uscați corespunzător.

Ce să nu faceți cu ustensilele din lemn

Mașina de spălat vase nu trebuie folosită pentru igienizarea ustensilelor din lemn. Căldura și apa interacționează pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce poate provoca proliferare bacteriană.

În plus, nu ar trebui să le înmuiați în apă pentru perioade lungi de timp. Lichidul se poate infiltra în porii lemnului, care poate acumula microorganisme dăunătoare.

În plus, săpunurile pe care le folosiți pentru curățare ar trebui să fie neutre, deoarece detergenții chimici vor deteriora lemnul. De asemenea, ar trebui să aruncați ustensila atunci când are fisuri, deoarece murdăria se va aduna întotdeauna în acea zonă.

Vase puse la spălat în mașină

Ustensilele din lemn

Pentru ca ustensilele să fie durabile, este esențial ca acestea să fie de bună calitate. Vă recomandăm să cumpărați elemente din lemn care pot fi manipulate fără riscul fragmentării.

Este esențial să rețineți că obiceiurile de curățare ar trebui să fie întotdeauna constante și conștiincioase. Orice neglijență înseamnă că bacteriile pot fi transmise alimentelor în timpul gătitului sau că suprafețele pot fi deteriorate ireversibil.

Puteți șlefui ustensilele de bucătărie din lemn din când în când, pentru a le păstra ferme și lipsite de crăpături.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Muire C. Tallar madera [Internet]. Barcelona: Editorial Gustavo Gili; 2017 [citado 30 de marzo de 2021]
  • MINCETUR. Plan de Desarrollo de Mercado de Turquía. Perfil de utensilios de madera para la cocina de mercado de Turquía [Internet]. Perú: Dirección de Desarrollo de Mercados Internacionales del MINCETUR
    y de PROMPERÚ; (S.F) [citado 30 de marzo de 2021]
  • Generalitat de Catalunya. Guía de prácticas correctas de higiene para restaurantes. Catalunya: Agencia de Salud Pública de Catalunya; 2015 [citado 30 de marzo de 2021]

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.