Sfaturi pentru a scăpa de gărgărițe în bucătărie
 

Sfaturi pentru a scăpa de gărgărițe în bucătărie

Au apărut gărgărițele în bucătărie și cămară? Deși este un dăunător enervant, nu este imposibil de controlat. Descoperiți câteva sfaturi utile!
Sfaturi pentru a scăpa de gărgărițe în bucătărie

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ați găsit vreodată niște gândaci roșiatici în cămară? Este o experiență neplăcută. Cu toate acestea, este ceva normal. Vestea bună este că puteți scăpa de dăunători. Aflați cum puteți scăpa eficient de gărgărițe în bucătărie!

Gărgărițele sunt insecte mici care se găsesc în alimente precum grâul, porumbul sau orezul. Aparțin ordinului Coleoptera și există mai multe specii. Au o dimensiune cuprinsă între 3 și 60 mm și sunt de culoare roșu-maroniu sau negru.

Sunt unul dintre cei mai comuni dăunători din culturile depozitate, după cum indică „Manualul dăunătorilor din cerealele depozitate” al Centrului internațional pentru îmbunătățirea porumbului și grâului. Prezența lor provoacă daune alimentelor, favorizează prezența altor insecte și poate provoca infecții. Totuși, nu sunt atât de periculoase pentru oameni. Cum să le eliminați?

Sfaturi pentru a scăpa de gărgărițe în bucătărie

Mai întâi, localizați sursa gărgărițelor în bucătărie și scoateți pachetele cu alimente care le conțin. La fel, trebuie să verificați dacă s-au răspândit în sertare și dulapuri.

Eliminare

Evident, primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când găsiți gărgărițe în bucătărie sau cămară este să le eliminați. Puteți scufunda pachetele în apă clocotită, astfel încât insectele să moară. De asemenea, puteți pune alimentele contaminate într-o pungă pentru a le arunca rapid la gunoi în afara casei.

Unele dintre gărgărițe, cum ar fi gărgărițele de orez, sunt foarte agile și se pot strecura cu ușurință în restul casei pentru a căuta mai multă mâncare. În plus, larvele sunt greu de eliminat, deoarece nu sunt vizibile. Prin urmare, ideal este să aspirați dulapul și să-l stropiți cu oțet sau insecticid pentru a elimina complet dăunătorul.

Făină cu gărgărițe
Boabele și făinurile sunt alimentele preferate ale gărgărițelor. Prin urmare, este convenabil să le revizuiți periodic.

Repelenți naturali

Există mai multe metode populare de a ține gărgărițele departe de alimente. Frunzele de dafin, cuișoarele, piperul negru, frunzele de rozmarin și usturoiul pot ajuta la eliminarea gărgărițelor.

Curățare profundă

Ca ultim pas, este necesar să apelați la curățarea profundă, astfel încât toate insectele și ouăle care au fost depozitate să fie eliminate. Pentru a proteja cerealele, le puteți spăla și apoi le puteți usca în cuptor pentru a ucide orice insectă. De asemenea, le puteți pune în congelator.

În cazul sertarelor, dacă infestarea a fost serioasă, folosiți aspiratorul și schimbați hârtia. De asemenea, puteți folosi oțet pentru a curăța zonele din apropiere. Dacă aveți carton vechi sau hârtii în dulap, cel mai bine este să le aruncați.

Capcane

Dacă locuiți într-o zonă în care gărgărițele sunt des întâlnite, există câteva capcane foarte utile pentru a le atrage. Acestea sunt dispozitive care eliberează feromoni pentru a atrage gărgărițele. Odată ajunse acolo, se blochează și nu pot scăpa. De fapt, acest lucru va servi drept indicator al numărului de insecte din bucătărie.

Restul alimentelor

Pentru a evita surprizele neplăcute mai târziu, puteți pune cerealele și făina în congelator. Depozitarea acestora la o temperatură scăzută în recipiente etanșe va preveni o nouă infestare.

Cum se previne apariția gărgărițelor?

Cel mai bun mod de a preveni apariția gărgărițelor în cămară este de a evita cumpărarea de alimente contaminate. Prin urmare, este esențial să știm cum să le identificăm. Verificați îndeaproape cerealele. Amintiți-vă că este vorba de insecte mici într-o gamă largă de culori, de la maro deschis la maro închis, în funcție de tipul de gărgăriță.

La produsele ambalate, încercați să identificați pete mici prin plasticul transparent. Acest lucru este recomandat pentru produsele din grâu, porumb, quinoa, ovăz, cereale, paste și orz.

Deși gărgărițele ajung în casă odată cu produsele deja infectate, pot intra în cămară și pe cont propriu. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să închideți bine sertarele sau locul de depozitare.

De asemenea, trebuie să încercați să faceți o curățare temeinică, astfel încât insectele să nu fie atrase. Prin urmare, dacă scăpați pe jos puțină făină sau cereale, ar trebui să curățați imediat. De asemenea, este recomandat să cumpărați alimente de înaltă calitate care să respecte protocoalele de sănătate. Printre altele, acest lucru ajută la prevenirea bolilor.

Sfaturi pentru a scăpa de gărgărițe în bucătărie
Curățarea regulată a sertarelor de bucătărie este cheia pentru evitarea prezenței gărgărițelor.

Aveți grijă cu alți dăunători

Deși gărgărițele sunt unele dintre insectele care infestează cel mai des alimentele, există și alți dăunători care nu ar trebui ignorați. Molia indiană sau molia de aur sunt câteva exemple. În ceea ce privește gărgărița în sine, există și specii care tind să mănânce lemn și reprezintă un pericol pentru mobilierul din casă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.