5 trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie - Doza de Sănătate
 

5 trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie

Gândacii de bucătărie sunt printre cele mai dezgustătoare și enervante insecte existente. Dacă vrei să-i ții la distanță sau chiar să-i alungi din locuința ta, nu ezita să încerci următoarele trucuri.
5 trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 09 iulie, 2018

Este imposibil să explicăm modul în care o insectă minusculă ne poate speria. Însă nu este vorba doar de frică, ci și de repulsie. Simpla prezență a acestor viețuitoare provoacă scârbă. Știai că există diverse trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie fără a apela la insecticide? Pentru a afla despre ce este vorba, citește în continuare!

Gândacii de bucătărie se află pe lista celor mai răspândite insecte din lume. Ei sunt dăunători cu abilitatea de a se ascunde în spații inaccesibile, care se pot reproduce rapid.

Acest tip de insecte preferă locurile umede, întunecate și murdare. Fiind aproape complet orbi, gândacii de bucătărie se orientează cu ajutorul antenelor.

Pentru a stabili dacă există gândaci de bucătărie în locuința ta, începe prin a verifica sub frigider și sub mașina de spălat sau în spatele acestor dispozitive. Aceștia tind să adune în jurul aragazelor și al obiectelor de mobilier.

Multe persoane caută trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie din locuință. Vestea bună este că nu ducem lipsă de soluții naturale care ne pot ajuta în acest scop.

Pericolele la care ne expunem atunci când avem gândaci de bucătărie în casă

Repulsia provocată de gândacii de bucătărie nu are la bază doar panica sau nevoia obsesivă de a trăi în curățenie. De fapt, acești dăunători ne pot pune în pericol sănătatea. Iată cum:

  • Transmit boli. Gândacii de bucătărie transportă microorganisme, cum ar fi bacterii, virusuri, protozoare, ciuperci, precum și propriile ouă. Toate acestea pot cauza probleme ca gripa la stomac, salmonella, leptospiroza, holera, tifosul și toxiinfecțiile alimentare.
  • Pot contamina mâncarea cu ușurință din cauza faptului că picioarele lor sunt infestate cu bacterii. Acest aspect este important deoarece gândacii obișnuiesc să se plimbe prin bucătărie, căutând resturi alimentare.
  • Excrementele lor pot cauza reacții alergice precum urticaria, strănutul și lăcrimarea ochilor.
Nevoia de trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie din locuință

Cele mai bune trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie fără insecticide

Iată câteva moduri de a ține la distanță gândacii de bucătărie. Nu trebuie să apelezi la insecticide. În schimb, vei folosi produse 100% naturale și ieftine. Spre deosebire de substanțele chimice, următoarele soluții nu sunt toxice și nu-ți vor afecta negativ sănătatea.

1. Frunze de dafin

Frunzele acestui arbore aromatic sunt foarte utile când vine vorba de a ține la distanță gândacii de bucătărie. Nu trebuie decât să le pisezi și să le pui în locurile frecventate de aceste insecte pe timp de noapte.

Evident, acest truc nu va funcționa decât dacă mai întâi cureți locurile respective.

2. Bicarbonat de sodiu și zahăr

Bicarbonatul de sodiu este o soluție salvatoare. Ca să scapi de gândacii de bucătărie, amestecă o cană de bicarbonat de sodiu cu o cană de zahăr și presară prin locuință.

Este foarte simplu: zahărul atrage gândacii, iar bicarbonatul de sodiu produce gaze letale.

3. Citronella

Această plantă foarte eficientă nu este utilă doar împotriva gândacilor de bucătărie, ci și a țânțarilor și a altor insecte. Pur și simplu urmează pașii de mai jos:

  • Toarnă ulei de citronella pe tampoane de vată și pune-le prin locuință.
  • O altă variantă este să amesteci o jumătate de cană de apă cu 5 picături de ulei esențial de chiparos și 10 picături de ulei de mentă. Apoi, pulverizează remediul obținut în spațiile în care ai observat gândaci de bucătărie.

4. Borax

Boraxul prezintă numeroase utilizări, inclusiv eliminarea dăunătorilor precum gândacii de bucătărie. Presară acest produs în locurile în care insectele se adună. De îndată ce îl ating, ele se vor deshidrata și vor muri.

5. Pământ diatomit

Ultimul dintre aceste trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie presupune să folosești pământ diatomit. Acest puternic produs ecologic este util pentru a combate și alte tipuri de dăunători casnici.

Trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie cu borax

Efectul pământului diatomit este identic cu cel al boraxului: deshidratează insectele. În plus, acest produs este inofensiv, drept pentru care îl putem aplica în apropierea locurilor în care ținem alimente.

Trebuie doar să-l presari pe podea. O modalitate simplă de a face acest lucru este să folosești o șosetă umplută cu pământ diatomit. Astfel, vei acoperi suprafețele vizate cu o peliculă subțire din această substanță albă.

Un ultim sfat

Reține faptul că există anumite produse care trebuie depozitate adecvat și monitorizate pentru a ține la distanță gândacii de bucătărie. În această categorie intră făina, cerealele, carnea, zahărul, brânza, lipiciul, obiectele din piele și resturile de plante, printre altele.

Aplicând cele 5 trucuri pentru a alunga gândacii de bucătărie și menținând o igienă adecvată, vei avea o locuință curată. De îndată ce ai scăpat de aceste insecte, vei putea dormi liniștit, știind că niciun gândac nu se plimbă prin bucătăria ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.