Eliminarea grăsimii abdominale – obstacole și soluții - Doza de Sănătate
 

Eliminarea grăsimii abdominale – obstacole și soluții

Nu reușești să scapi de grăsimea abdominală acumulată în exces? Citește în continuare pentru a descoperi de ce, precum și ce trebuie să faci pentru a remedia problema.
Eliminarea grăsimii abdominale – obstacole și soluții
Lourdes Martínez

Verificat și aprobat de farmacistul Lourdes Martínez.

Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2018

Eliminarea grăsimii abdominale nu este necesară doar pentru a arăta mai bine atunci când ne privim în oglindă. Cu toții știm că acest tip de grăsime este inestetic, ceea ce nu ne încântă. Însă cel mai important aspect este faptul că grăsimea abdominală reprezintă un pericol pentru sănătate.

Acumularea excesivă de grăsime la nivelul abdomenului a fost asociată cu boli precum tulburările cardiace, diabetul de tip 2 sau rezistența la insulină.

Arderea acestui tip de grăsime nu este un obiectiv ușor de atins, iar rezultatele dorite nu apar peste noapte. Va trebui să fim consecvenți, dedicați și, pe cât posibil, să ne îmbunătățim stilul de viață.

În articolul de azi ne propunem să-ți dăm o mână de ajutor. Eliminarea grăsimii abdominale este posibilă, iar în cele ce urmează îți explicăm ce trebuie să faci.

6 obstacole când vine vorba de eliminarea grăsimii abdominale

Eliminarea grăsimii abdominale ca necesitate

1. Consumi prea multe alimente procesate

Poți să adopți o dietă pentru slăbit și să o urmezi cu fidelitate, poți chiar să încerci acea rutină de exerciții pe care toată lumea ți-a recomandat-o, dar totuși să nu obții niciun rezultat. Oare de ce abdomenul tău nu reacționează la schimbările pe care le-ai făcut?

  • Unul dintre principalele motive pentru care ți se poate întâmpla acest lucru este faptul că în continuare consumi diverse alimente procesate (pâine, albă, biscuiți, chipsuri, zahăr rafinat, băuturi răcoritoare, îndulcitori artificiali).
  • Nu uita, grăsimea abdominală a fost asociată cu inflamațiile. Dacă faci abuz de alimente procesate, îți va fi mult mai greu să o elimini.

2. Ai impresia că trebuie să elimini TOATE tipurile de grăsimi din dietă

Dietă sănătoasă pentru eliminarea grăsimii abdominale

Foarte multe persoane comit această greșeală. Își spun că nu vor mai consuma deloc grăsimi și încep să evite anumite alimente care, de fapt, stimulează eliminarea grăsimii abdominale.

În alte articole am discutat despre grăsimile mononesaturate, care sunt benefice. Acestea oferă un efect antiinflamator, susțin sănătatea inimii și optimizează greutatea corporală.

Nu ezita să incluzi surse de grăsimi mononesaturate în dieta ta zilnică, inclusiv:

  • Ulei de măsline
  • Avocado
  • Fructe cu coajă lemnoasă
  • Semințe de floarea soarelui
  • Pești grași (precum somonul)

3. Este posibil să nu ai o rutină de exerciții adecvată

Uneori o plimbare de 30 de minute, înotul, dansul și yoga nu sunt de ajuns. Toate aceste activități sunt sănătoase, dar nu antrenează „regiunile-cheie” (abdomenul, pelvisul, spatele).

Eliminarea grăsimii abdominale nu presupune numai să facem puțin mai multă mișcare. În acest scop, va trebui să adoptăm o rutină de exerciții specifice.

4. Stresul te copleșește

Stresul inhibă eliminarea grăsimii abdominale

Acest aspect este foarte important deoarece mulți dintre noi nu îl luăm în considerare. Poți să urmezi o cură incredibilă și să mergi la sală, acolo unde un antrenor îți explică ce exerciții te vor ajuta să obții abdomenul mult visat.

Cu toate acestea, nu faci niciun progres. De ce?

  • Stresul îndelungat afectează metabolismul, crescând nivelul de cortizol din sânge.
  • Din cauza acestui factor, nivelul grăsimii viscerale crește, aceasta depunându-se mai ușor.

5. Nu dormi suficient

Este esențial să reții că, dacă nu dormi cel puțin 6 ore pe noapte, bunăstarea ta fizică și mentală va avea de suferit.

Totodată, dacă nu reușești să dormi mai mult de 5-6 ore pe noapte timp de 2-3 luni consecutive, pe lângă faptul că nu-ți vei putea subția talia, riști să te îngrași sau chiar să te îmbolnăvești de diabet.

6. Ai silueta în formă de pară?

Oricât de ciudat ar părea, nu ar trebui să ne surprindă. Când vine vorba de acumularea grăsimii, forma corpului și moștenirea genetică reprezintă aspecte esențiale.

  • Unele femei au partea superioară a corpului (fața, bustul, brațele, etc.) mai slabă, dar tind să acumuleze cu ușurință grăsime la nivelul abdomenului și al șoldurilor.
  • Deoarece problema are la bază moștenirea genetică, eliminarea grăsimii abdominale va fi mai dificilă. Însă „dificil” nu este sinonim cu „imposibil”.

Câteva sfaturi pentru a elimina grăsimea abdominală și a fi în formă

Mișcarea pentru eliminarea grăsimii abdominale

La începutul articolului am menționat că, pentru a obține un abdomen tonifiat, plat și fără grăsime în exces, va trebui să-ți schimbi obiceiurile. Ca să-ți atingi obiectivul, începe prin a adopta un nou mod de a gândi.

  • În fiecare zi, rostește cu voce tare expresii motivante precum: „Slăbesc” (nu „Vreau să slăbesc”) sau „Sunt mândră de progresele mele” (nu „O să muncesc din greu”).

Aceste expresii pun accentul nu pe proces, ci pe efortul prezent și pe rezultatele dorite—aspecte importante de care deseori uităm.

O altă măsură importantă este să pui în aplicare anumite trucuri pentru eliminarea grăsimii abdominale. Iată câteva schimbări pe care merită să le adopți chiar acum:

  • Începe-ți ziua cu un pahar de apă călduță cu zeamă de lămâie. În timpul zilei, bea ceai de salvie.
  • Consumă fibre solubile, redu-ți aportul de carbohidrați rafinați și nu sări peste nicio masă.
  • Elimină alcoolul și grăsimile trans din dieta ta zilnică. Optează în schimb pentru grăsimi mononesaturate și crește-ți aportul de proteine.
  • Ține-ți sub control nivelul de stres și adoptă o rutină de exerciții aerobice și de forță.
  • Dormi între 7 și 9 ore pe noapte.
  • Consumă pești ca somonul, macroul, heringul și sardinele.
  • Consumă alimente probiotice pentru a-ți îngriji flora intestinală.
  • Urmează atent cura pentru care ai optat și pune în aplicare sfaturile din acest articol împreună cu o altă persoană.

Dacă încerci să atingi un obiectiv împreună cu o prietenă, un membru de familie sau partenerul tău, te vei simți mai motivată.

Reține însă faptul că rezultate dorite nu vor apărea în câteva săptămâni. Ca să ai un stil de viață sănătos și o dietă adecvată, ține cont de informațiile prezentate anterior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
  • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
  • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.