Dormi cu șosete în picioare? Este bine sau nu? - Doza de Sănătate
 

Dormi cu șosete în picioare? Este bine sau nu?

Unele persoane simt nevoie să-și „protejeze” permanent picioarele, indiferent de perioada anului, în timp ce altele nu pot dormi așa nici iarna, deoarece șosetele le provoacă disconfort.
Dormi cu șosete în picioare? Este bine sau nu?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

A dormi cu șosete în picioare contribuie la reglarea temperaturii corpului. Acest lucru te ajută să nu-ți fie frig și, drept urmare, să nu te trezești în timpul nopții. Astfel te odihnești mult mai bine. 

Se spune că jumătate din populația lumii doarme cu șosete în picioare. 

Deci… Este mai bine să dormi cu șosete sau fără? Îți vom da răspunsul în articolul de azi.

Tu cum dormi?

Dacă porți șosete noaptea, nu îți mai este frig

Am putea spune că, pe cât de mulți oameni sunt pe lume, pe atât de multe modalități de a dormi. Unele persoane optează pentru pijamale, iar altele preferă să se învelească utilizând mai multe pături.

Unii oameni măresc temperatura camerei pentru a nu folosi atât de multe pături, iar alții pornesc pe timp de vară ventilatoarele sau aerul condiționat și aruncă tot ce este pe pat, în afară de cearceafuri.

Același lucru este valabil și pentru șosete. Este doar o chestiune de preferințe.

Nu încercăm să îți schimbăm obiceiurile sau să-ți spunem că alegerile tale sunt corecte sau greșite. Noi vrem doar să te informăm și să-ți răspundem la întrebarea dacă e bine sau nu să dormi cu șosete.

Dezavantajele de a dormi cu șosete

Printre „dezavantaje”, experții includ faptul că șosetele fac picioarele să transpire prea mult în timpul nopții.

Într-adevăr, șosetele îți mențin picioare calde noaptea, lucru care poate avea următoarele consecințe:

  • Infecții (ciuperca piciorului, piciorul de atlet, exfoliere)
  • Circulație îngreunată (dacă șosetele sunt prea strânse la glezne)
  • Picioarele nu se odihnesc dacă nu sunt niciodată lăsate să respire.
  • Formarea mirosurilor neplăcute din cauza spațiului „închis” în care picioarele sunt ținute.

Din fericire, poți preveni toate aceste probleme dacă îți schimbi șosetele înainte de culcare. Asta înseamnă că nu trebuie să porți și noaptea aceleași șosete pe care le-ai avut în timpul zilei.

Pe lângă faptul că sunt murdare, șosetele purtate în timpul zilei acumulează transpirație sau bacterii care pătează cearceaful. În plus, este important să optezi pentru șosete care nu îți strâng prea tare piciorul, pentru a nu-ți îngreuna circulația.

Dacă este posibil, poartă șosete de bumbac sau șosete special create pentru mersul cu avionul sau pentru drumuri lungi.

Ideea este că, dacă vrei cu adevărat să dormi bine noaptea, cel mai bine este să te încalți cu șosete. Știai că persoanele care dorm cu șosete în picioare se simt mai bine și mai confortabil decât dacă s-ar înveli cu mai multe pături?

Șosetele previn variațiile de temperatură care te trezesc de multe ori și care te împiedică să adormi din nou. Este soluția ideală pentru a nu te mai trezi dimineața devreme pentru a merge la baie și a nu mai deranja persoana care doarme lângă tine!

Etern neglijatele șosete

Dacă porți șosete noaptea, te odihnești mai bine

Nu putem nega faptul că șosetele sunt articolul vestimentar cel mai neglijat din tot dulapul. Ele sunt ascunse în spatele pantofilor sau al pantalonilor și nu sunt ținute niciodată la vedere. Pot chiar să îți provoace jenă în momentele intime alături de partener sau atunci când mergi la doctor.

Ca să nu mai vorbim de momentele în care ies la iveală și arată lumii întregi că nu se potrivesc! Însă companiile de modă încep să acorde mai multă atenție șosetelor, oferind diverse modele, materiale și utilizări.

Un studiu realizat de Societatea Neurologică Spaniolă a arătat că una dintre cele mai eficiente metode pentru a te odihni bine noaptea este să dormi cu șosete.

Se pare că acest obicei simplu îți permite să te bucuri de un somn mai bun și previne insomnia cronică. Poți spune chiar că șosetele sunt magice și te ajută să uiți de problemele zilnice!

Există însă și alți factori care te împiedică să dormi bine: schimbări fiziologice cauzate de înaintarea în vârstă, călătoritul, expunerea la temperaturi extreme, faptul că dormi într-un alt pat sau alimentația dezechilibrată.

Există mai multe remedii vechi pentru un somn liniștit (diferite infuzii, o baie caldă, o cină ușoară sau numărarea oilor). Dar purtarea șosetelor ar putea fi cel mai bun leac pentru aceste probleme.

Desigur,este important să adopți și alte obiceiuri folositoare, cum ar fi evitarea practicării exercițiilor fizice seara, evitarea consumului de cafea sau suc acidulat la cină și evitarea uitatului la televizor atunci când ești în pat.

Totul ține de temperatură

Dacă porți șosete, îți reglezi temperatura corpului

Cei care se opun vehement purtării șosetelor în timpul somnului și-ar putea schimba părerea dacă ar lua în considerare toate studiile și cercetările efectuate pe această temă.

Nu trebuie să uităm că un somn odihnitor este foarte important. Printre altele, acesta ajută la îmbunătățirea memoriei, la refacerea rezervelor de energie din organism și chiar la regenerarea pielii.

Însă pentru a te bucura de toate aceste beneficii, trebuie să-ți menții temperatura corpului echilibrată pe tot parcursul nopții.

Pe măsură ce se înnoptează, temperatura din atmosferă scade, iar același lucru se întâmplă și în corpul tău. Tocmai de aceea, atunci când te culci te învelești cu o singură pătură, iar în timpul nopții mai pui una deasupra.

Hainele pe care le porți noaptea au un rol extrem de important. Folosirea șosetelor pentru încălzirea picioarelor este un lucru sănătos și necesar.

La fel ca în timpul zilei, dacă ai picioarele reci, simți frigul în tot corpul. Noaptea este necesar să îți acoperi picioarele pentru a te simți confortabil.

Dacă ai picioarele fierbinți, venele se dilată, iar căldura se răspândește în tot corpul. Creierul „înțelege” că totul este în regulă și începe să se odihnească.

În schimb, dacă picioarele tale sunt reci, tot corpul va resimți senzația de frig. Astfel, creierul va fi nevoit să lucreze mai mult pentru a-ți regla temperatura corpului. Prin urmare, nu vei putea să te relaxezi, vei rămâne în stare de alertă și vei adormi foarte greu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.