Fericirea vine din tine, nu de la cei din jur
Fericirea vine din tine. Fie că ești singur sau alături de persoana iubită, această stare minunată are o sursă unică și specială: creierul emoțional.
Tocmai de aceea trebuie să înțelegi un lucru important. Chiar dacă ești într-o relație extraordinar de frumoasă, dacă nu te simți bine cu tine însuți, atunci fericirea completă nu este posibilă.
Bunăstarea, echilibrul și bucuria trebuie să vină din interior. Pentru a fi fericit, indiferent dacă ești singur sau ai pe cineva, este necesară acea liniște sufletească pe care o simți atunci când ești împăcat cu tine însuți, cu cine ești și cu ce ai.
Astăzi te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.
Fericirea vine din tine
În ultima vreme, dezvoltarea personală și cultivarea fericirii în momentele dificile sunt teme recurente în numeroase cărți publicate de autori din întreaga lume.
Este ironic că, într-o societate încărcată de resurse și tehnologii, golul interior, singurătatea și tristețea sunt stări predominante.
Într-adevăr, fiecare persoană este diferită și are propriul spațiu în care încearcă să-și găsească fericirea. Însă sentimentul neplăcut că nu vei fi niciodată fericit poate deveni o constantă în viața ta.
O carte foarte bună în care este dezbătut acest subiect și pe care îți recomandăm să o citești se numește Ser feliz en Alaska (Poți fi fericit în Alaska). Autorul se concentrează asupra psihologiei cognitive, încercând să te ajute să faci față unor obstacole complexe, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea.
Oamenii au fost creați pentru a fi iubiți, în timp ce lucrurile au fost create pentru a fi folosite. Unul dintre motivele pentru care lumea a devenit un haos este faptul că iubim lucrurile și folosim oamenii.
Poți fi fericit în Alaska, Rafael Santandreu
A trăi clipa fără frică
Fericirea este, mai presus de toate, absența fricii.
Deși frica este o emoție care contribuie la supraviețuire, întrucât te împiedică să faci anumite lucruri pe care creierul le consideră periculoase, există și alte dimensiuni ale sale:
- Frica de singurătate
- Frica de a nu fi iubit așa cum îți dorești
- Frica de a nu-ți atinge obiectivele stabilite pentru o anumită zi
- Frica de a nu te ridica la înălțimea așteptărilor celor din jur
- Frica de schimbare sau de lipsă a schimbării
- Frica de a nu pierde anumiți oameni sau anumite lucruri
Probabil că toate aceste senzații îți sunt cunoscute. Astfel, primul pas pentru a-ți regăsi fericirea este să raționalizezi această frică, să o înțelegi și să o depășești.
În acest sens, este important să-ți consolidezi stima de sine și să nu te atașezi prea tare de oameni sau de obiecte.
Îți recomandăm să citești și:
Învață să fii liber și nu uita că fericirea vine din tine
A fi liber nu înseamnă a nu avea pe nimeni alături. Chiar deloc. Este extraordinar să te înțelegi bine cu familia ta, cu prietenii tăi, cu toate persoanele pe care le îndrăgești.
- Toți oamenii din viața ta trebuie să îți permită „să fii liber.” Cel care stă lângă tine nu trebuie să-ți amintească mereu de defectele și greșelile tale, să îți șoptească în ureche încotro să mergi sau ce cărări să ocolești. Nu te va ajuta să progresezi sau să-ți găsești fericirea.
- A fi liber înseamnă a ști să lași deoparte tot ceea ce te face să suferi sau tot ceea ce îți afectează stima de sine și identitatea.
- Libertatea presupune și stabilirea unor priorități. Merită să reflectezi puțin asupra acestui aspect.
Dacă știi ce este important pentru tine, luptă pentru a obține acel lucru. Restul aspectelor sunt pe locul doi.
Citește și:
Dragostea de sine este o relație care trebuie să dureze o viață
Deși fericirea vine din tine, aceasta este o stare trecătoare. Important este să atingi acel echilibru interior în care gândurile, emoțiile și acțiunile tale sunt în perfectă armonie.
- Dragostea de sine este mecanismul ideal prin care poți crea o concordanță între planul mental și cel emoțional.
- Dragostea de sine este acea legătură minunată pe care o creezi cu tine însuți. Nimeni nu poate să-ți spună când și cum să fii fericit.
- Tu te iubești pe tine însuți și trebuie să lupți în fiecare zi pentru bunăstarea ta.
Atunci când ești mulțumit de propria persoană, când îți alungi toate fricile și îți lași visurile să apară la orizont, atunci se naște și fericirea în inima ta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Steimer, T. (2002). The biology of fear-and anxiety-related behaviors. Dialogues in clinical neuroscience, 4(3), 231.
-
Post, S. G. (2005). Altruism, happiness, and health: It’s good to be good. International journal of behavioral medicine, 12(2), 66-77.