Singură, într-o relație, nu contează: fii fericită

· 13 august 2016
Fii fericită, indiferent de statutul amoros. O femeie singură nu are nevoie să-și găsească un partener doar de teama de ceea ce va spune „gura lumii”. 

Chiar și în prezent, o femeie singură prezintă o imagine îngrijorătoare în multe culturi din întreaga lume. Nu de mult am prezentat povestea femeilor din China care, din cauză că nu s-au căsătorit până la vârsta de 25 de ani, sunt considerate de familiile lor și de societate drept „resturi”.

Situații asemănătoare se regăsesc și în alte țări, unde femeilor care aleg să fie singure în loc să accepte relații care nu le fac fericite le sunt atribuite diverse etichete negative.

Antropologul Helen Fisher este cunoscută pentru studiile cu privire la relații și la imaginea femeii în cultură. În cartea sa The First Sex (Primul sex), aceasta glorifică rolul femeii care nu se simte obligată să-și găsească un soț și care obține propriile sale succese în societate.

Aceasta este femeia care știe cum să fie fericită.

Te invităm să reflectezi puțin asupra acestui aspect.

Statutul de femeie singură într-o societate patriarhală și o familie matriarhală

Este vorba despre o dualitate foarte curioasă. Anumite țări continuă să fie patriarhale chiar și în ziua de azi (China și India, de exemplu), tinerele fiind nevoite să accepte o legătură maritală care să fie în folosul întregii familii – în special al tatălui – și care să le permită să-și mențină statutul social.

Însă mama este cea care exercită presiuni asupra fiicei pentru a extinde familia și a continua descendența acesteia.

Mama care își dorește nepoți sau vrea ca fata ei să să-și trăiască viața în funcție de un plan stabilit de ea – să se mărite cu un bărbat care are un serviciu sigur și bine plătit, de exemplu – reprezintă o imagine învechită care, ca urmare a dorinței de a respecta tradiția, persistă și în timpurile moderne.

Tocmai de aceea este important să acordăm atenție acestui aspect.

O persoană poate fi singură și fericită

Cupluri care vin și pleacă

Adevărul este că multe persoane înțeleg că, de fapt, nu este deloc ușor să-ți găsești un tovarăș de viață. Oamenii evoluează, se maturizează, se schimbă și se perfecționează de-a lungul întregii vieți, iar în această călătorie lungă este posibil să aibă mai mult de un partener amoros.

 • Știm cu toții că este posibil să petreci nenumărate momente frumoase alături de o persoană, iar apoi să pui capăt relației și să revii la starea de singurătate cu aceeași satisfacție.
 • Poți să-ți trăiești viața la intensitate maximă, indiferent dacă ești singură sau într-o relație, atât timp cât persoanele din jurul tău îți respectă dreptul de a-ți căuta fericirea așa cum crezi tu de cuviință.
 • Libertatea personală este un dar care, din păcate, nu este respectat în toate culturile lumii, drept pentru care auzim și în ziua de azi știri despre fete care sunt cumpărate și vândute viitorilor soți ca niște bunuri materiale.
 • O femeie nu este o marfă și nici nu trebuie să fie considerată „incompletă” dacă nu este căsătorită.
 • Cu toții suntem oameni compleți care continuă să meargă mai departe, să evolueze puțin câte puțin, purtând în minte propria oglindă a ceea ce ne dorim să fim. Cu sau fără un partener.

A fi singură, dar nu în căutarea unui partener

O altă concepție comună, chiar și în societățile cele mai evoluate, este următoarea: dacă o persoană nu este căsătorită, indiferent că e femeie sau bărbat, atunci trebuie să-și caute „jumătatea”.

 • Fiecare persoană este liberă să facă ce vrea. Își poate căuta un partener, dacă dorește, dar poate alege și să rămână singură, să lase lucrurile să decurgă de la sine și să fie fericită.
 • Poate că fericirea sa este adusă doar de relațiile sociale, de familie sau de serviciu. Nu are nevoie să găsească pe cineva pentru a se simți „întreagă”.
 • Echilibrul și pacea interioară sunt cele care oferă împlinire și fericire.

În plus, la momentul potrivit acești oameni vor fi capabili să construiască relații mature, în care ambii parteneri sunt mulțumiți de ei înșiși și nu se simt goi pe dinăuntru sau temători.

Chiar dacă ești singură, poți să te simți împlinită

Femeile din societatea contemporană

Să revenim la câteva dintre teoriile lui Helen Fisher. Celebrul antropolog a scris cartea The First Sex (Primul sex) ca replică la celebra lucrare a lui Simone de Beauvoir Al doilea sex.

 • În această carte, autoarea dezbate o serie de idei privitoare la femeile care sunt încurajate să se bazeze pe propriile aptitudini pentru a deveni lideri în societate.
 • Fisher susține că, de fapt, creierul unei femei este mai intuitiv și mai empatic, calități utile într-un context profesional sau organizațional, de unde și nevoia de a lupta pentru afirmare.
 • O femeie trebuie să își caute fericirea așa cum crede ea de cuviință: cu partener, fără partener, cu o familie numeroasă, fără copii, cu o carieră de succes sau un loc de muncă simplu care îi aduce liniște sufletească.

Merită să ne gândim o secundă și dacă femeia reprezintă cu adevărat „primul sex” – sau dacă pur și simplu suntem toți oameni care trebuie să ne respectăm unii pe alții și să promovăm o societate liberă cu oportunități egale pentru fiecare.