Cel care te iubește te va face fericită - Doza de Sănătate
 

Cel care te iubește te va face fericită

Întâlnim adesea persoane care sunt prizoniere într-o relație nocivă, a căror stimă de sine a fost distrusă sau care se simt atât de dependente de partenerul lor încât tolerează orice suferință.
Cel care te iubește te va face fericită

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Cel care te iubește cu adevărat te va face fericită, te va face să simți că plutești și, nu în ultimul rând, va face tot ce-i stă în putință pentru a-ți aduce numai bucurie.

Multe dintre noi se lasă induse în eroare de celebra idee că dragostea implică inevitabil suferință și că, pentru a menține o relație, este nevoie să vărsăm uneori lacrimi.

Aceste concepte își au o originea într-o viziune demodată asupra relațiilor de cuplu. De-a lungul timpului multe generații au avut de suferit din cauza acestui mod nesănătos de a privi iubirea. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Cel care te iubește nu te va face să suferi

Poate la un moment dat cineva apropiat ție ți-a spus: „Așa stau lucrurile în orice relație. Unul dintre voi va suferi în cele din urmă. Este perfect normal!”

Însă, câteodată ceea ce este considerat a fi „normal” poate fi nociv. Din acest motiv, trebuie să fii perfect conștientă de faptul că suferința nu este o componentă inerentă a dragostei. Cel care te iubește cu adevărat nu te va face să plângi, ci te va face fericită. Altminteri acest individ nu te iubește sau „te iubește” într-un mod nesănătos.

Cel care te iubește îți va oferi susținere la nevoie

Iubirea romantică și concepția greșită că este normal ca cel care te iubește să te rănească câteodată

Cu cât partenerii se rănesc mai mult unul pe celălalt și sunt mai pasionali și posesivi, cu atât iubirea lor este mai măreață. Există numeroase idei asemănătoare asociate iubirii romantice clasice — acea iubire pe care o descoperim uneori în filme și cărți.

  • Probabil te va surprinde să afli că aceste idei sunt încă foarte populare în rândul adolescenților și al tinerilor. Mulți dintre aceștia au impresia că, dacă nu au un partener foarte gelos sau care încearcă mereu să-i controleze, înseamnă că nu sunt iubiți cu adevărat. Evident, rezultatul este faptul că în zilele noastre mulți tineri formează legături emoționale nesănătoase.
  • De asemenea, persoanele tinere tind să asocieze „iubirea adevărată” cu fazele timpurii ale unei relații de cuplu, atunci când pasiunea partenerilor atinge cote maxime. Este foarte posibil ca acestea să nu realizeze că, pe măsură ce o relație evoluează și se stabilizează, partenerii devin mai relaxați și mai destinși unul cu celălalt.
  • O altă concepție greșită referitoare la „iubirea adevărată” este ideea că suferința este inevitabilă într-o relație de cuplu. Deși poate ți s-a spus că nu ai cum să eviți lacrimile atunci când iubești cu adevărat pe cineva, nu este benefic pentru tine să crezi asta.

Întâlnim adesea persoane care sunt prizoniere într-o relație nocivă, a căror stimă de sine a fost distrusă sau care se simt atât de dependente de partenerul lor încât tolerează orice suferință.

Ceea ce trebuie să accepți este faptul că cel care te iubește cu adevărat nu te va face să suferi, ci, din contră, te va face fericită.. O relație sănătoasă și benefică nu îți va aduce numai lacrimi.

Te sfătuim să citești și:

Care este partenerul potrivit pentru mine?

Cel care te iubește te va face fericită

„Iubirea conștientă”, o iubire matură necesară pentru a-l descoperi pe cel care te iubește cu adevărat

Nimeni nu se naște știind absolut totul despre iubire. Trebuie să învățăm despre acest aspect al vieții din experiența proprie. Asta înseamnă că uneori vom fi răniți, ne vom pierde speranța și poate chiar va trebui să punem capăt unei relații pentru a ne putea redescoperi.

  • Nu te învinui niciodată pentru o relație eșuată. Evită să accepți idei precum: „Dragostea înseamnă suferință”. Aceste idei sunt pur și simplu false.
  • Primul pas pentru a fi capabilă să „iubești în mod conștient” este să te iubești pe tine însăți. 
  • Numai după ce vei începe să ai încredere în tine, îți vei dezvolta stima de sine și vei ști exact ce vrei și ce meriți, vei putea stabili relații sănătoase, responsabile și fericite.
  • Iubirea matură presupune că partenerii își urmăresc binele reciproc. Pentru a putea face asta, aceștia trebuie să fie capabili să-și consolideze propria bunăstare.
  • O persoană care are încredere în sine nu va fi măcinată de frici sau de nevoia obsedantă de a-și controla partenerul. Aceasta nu va trăi cu frica că o să fie înșelată.

Cel care te iubește și te respectă va avea încredere în tine și nu te va trăda niciodată.

Cel care te iubește va fi mereu alături de tine

Cel care te iubește te va face fericită

Încurajează fericirea celor pe care îi iubești. Acest obicei te va face să fii o persoană mai bună. Nu obții nimic dacă îi faci pe alții să sufere. Orice persoană care nu acceptă acest principiu are o viziune distorsionată și nesănătoasă asupra vieții și a relațiilor de cuplu.

  • Unii au impresia că este normal să sufere alături de partenerul lor, dar în realitate aceștia au un scop ascuns: vor să-l controleze pe cel sau cea alături de care sunt.
  • Deseori acești indivizi sunt surprinși atunci când partenerul lor se supără pe ei și îl confruntă cu replici precum: „Se pare că tot ce fac te jignește”.

În acest caz avem de-a face cu cineva incapabil de empatie, care nu dorește să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Cine te iubește cu adevărat te va face fericită și-ți va aduce un zâmbet pe buze chiar și în cele mai sumbre momente. Fiecare surâs este o componentă a motorului ascuns al relației voastre, ce are la bază fericire, grijă reciprocă și încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Galarza, M. L. E., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: revisiones y propuestas. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 39(1), 59-73.
  • Pérez, V. F., & Fiol, E. B. (2013). Del amor romántico a la violencia de género. Para una coeducación emocional en la agenda educativa. Profesorado. Revista de Currículum y Formación de Profesorado, 17(1), 105-122.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.