Gândurile negative – când furtuna se află în mintea ta - Doza de Sănătate
 

Gândurile negative – când furtuna se află în mintea ta

Cele mai sălbatice furtuni nu sunt produse de climă, ci de mintea noastră. Situația propriu-zisă nu contează la fel de mult ca modul în care o interpretăm.
Gândurile negative – când furtuna se află în mintea ta
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gândurile negative, dramatizarea și intensificarea emoțiilor produc furtuni și scenarii pesimiste care ne chinuie.

De pildă, amintește-ți cum te-ai simțit data trecută când ai trecut printr-o despărțire. Inițial, situația a fost un adevărat calvar. Ai avut impresia că lumea avea să se prăbușească peste tine.

Dar acum, când au trecut atâția ani de la acea despărțire, ce gânduri ai cu privire la ce s-a întâmplat? Cel mai probabil, realizezi că situația nu a fost chiar atât de sumbră cum ți se părea atunci și că, probabil, ai cam exagerat.

Motivul este simplu: cele mai sălbatice furtuni sunt cele care se desfășoară în mintea noastră.

Furtunile sălbatice de care încercăm să ne ferim

Gândurile negative provoacă suferință și furtuni

De ce este atât de ușor să ne învârtim în acest cerc vicios? De ce ne lăsăm influențați de gândurile negative și facem din țânțar armăsar, când singurul rezultat este faptul că vom suferi mai mult?

Răspunsul este simplu. Cei mai mulți dintre noi avem tendința să amplificăm ceea ce ni se întâmplă și să ne torturăm pe noi înșine.

Totodată, obișnuim să vedem doar latura negativă a vieții, indiferent dacă este vorba despre situații din trecut, prezent sau viitor.

Aceasta este cauza faptului că, uneori, ne pierdem controlul de sine și permitem gândurilor negative să ne invadeze mintea.

Emoțiile noastre sunt principalele inculpate, dar este și vina noastră pentru că nu reușim să le ținem sub control.

În loc să ne oferim o pauză și să încercăm să ne limpezim mintea, gândurile negative produse de imaginația noastră au frâu liber să se dezlănțuie.

Nu trebuie să lăsăm gândurile negative să ne invadeze viața

Să luăm exemplul concret prezentat anterior. Închipuie-ți că treci din nou printr-o altă despărțire. Chiar și acum, gânduri negative cu privire la motivele despărțirii te torturează.

Te întrebi dacă nu cumva fostul partener te-a înșelat, dacă relația voastră a fost autentică sau nu, dacă viitorul va fi la fel de sumbru…

Sentimentele tale în aceste momente sunt atât de numeroase și intense încât ți se face frică să trăiești fără partenerul de care tocmai te-ai despărțit. Nu îți poți închipui cum va fi viața ta în absența lui.

Însă trebuie să înțelegi că, mai devreme sau mai târziu, toate aceste gânduri negative vor dispărea. În curând, fricile care te macină vor deveni o simplă amintire.

Alungă gândurile negative și deschide ochii

Câteodată gândurile negative te împiedică să vezi realitatea

Trăirile noastre sufletești ne împiedică să vedem realitatea așa cum este ea. Cu alte cuvinte, gândurile negative, fricile, îndoielile și concepțiile greșite se transformă într-o umbră care acoperă lumea.

Dar, pe măsură ce trece timpul, ne distanțăm de situația inițială. Astfel, reușim să ne schimbăm punctul de vedere și nu ne mai simțim agitați sau triști.

Supărarea și mânia nu ne mai pot atinge și vedem totul cu mai multă claritate.

Tocmai de asta am fi avut nevoie în acel moment de criză. Din păcate, ne-am lăsat gândurile negative să ne controleze și am suferit.

Cu toate acestea, în ciuda impresiilor pe care le-am avut sub influența negativității, viața noastră nu s-a sfârșit.

Este firesc să ajungi să te epuizezi pe tine însuți când treci printr-un moment dificil. Acesta este rolul jucat de emoțiile și gândurile negative. Dacă nu le acceptăm și nu le permitem să se disipeze, ele ne otrăvesc.

Te-ar putea interesa și:

Renunțarea la gândurile obsesive

Importanța de a-ți monitoriza gândurile

 

Nu este neobișnuit să ne facem griji din cauza gândurilor noastre. Însă când le ținem sub control, le analizăm corect și le permitem să se disipeze, devenim mai asertivi și găsim mai ușor soluții pentru haosul din fața noastră.

Te invităm să încerci următorul exercițiu de vizualizare:

Închipuie-ți că furtuna dinlăuntrul tău este asemenea unei încăperi foarte dezordonate. Dacă nu faci curat așa cum trebuie, vei ajunge doar să muți obiectele dintr-un loc în altul. La final, haosul pur și simplu se va intensifica.

Așadar, care este soluția? Începe prin a organiza totul, treptat. Pune obiectele acolo unde este locul lor.

Nu va fi ușor, dar este posibil să descoperi că anumite lucruri nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Ce-ar fi să le arunci la gunoi?

Acest exercițiu simplu de vizualizare îți permite să ordonezi toate acele gânduri înfricoșătoare care îți trec prin minte. Oricât de complicat pare, această practică oferă rezultate pozitive.

Limpezește-ți mintea, deschide ochii și vezi situația așa cum este, fără propriile tale adaosuri. Nu permite gândurilor negative să producă o furtună în mintea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.