Renunțarea la gânduri obsesive – 5 trucuri utile - Doza de Sănătate
 

Renunțarea la gânduri obsesive – 5 trucuri utile

Mișcarea este una din cele mai bune modalități de a-ți limpezi mintea. Dacă ceva te copleșește sau te împiedică să îți continui rutina obișnuită, fă o plimbare pentru a te relaxa.
Renunțarea la gânduri obsesive – 5 trucuri utile

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Renunțarea la gânduri obsesive a fost un obiectiv pentru fiecare dintre noi la un moment dat. Deseori ni se întâmplă să ruminăm, să ne gândim excesiv la o despărțire, la ce am spus, la ce ni s-a întâmplat ieri la serviciu…

Asemenea gânduri obsesive survin deoarece nu reușim să mergem mai departe, indiferent dacă problema respectivă ne merită sau nu atenția.

Renunțarea la gânduri obsesive în 5 pași

Deși dificilă, renunțarea la gânduri obsesive nu este imposibilă. În articolul de azi îți prezentăm câteva trucuri pentru a scăpa de acele idei intruzive care te limitează și te împiedică să te bucuri de viață.

Nu mai fi prizonierul minții tale

Renunțarea la gânduri obsesive este necesară ca să îți limpezești mintea

Cea mai bună modalitate de a nu te mai gândi la ceva este să îți schimbi mediul. O simplă plimbare în natură este de obicei cea mai recomandată opțiune.

Nu are importanță dacă te plimbi singur sau împreună cu altcineva, dar plimbările solitare sunt mai benefice. Astfel, gândurile îți vor „curge” prin minte mai ușor și, în cele din urmă, vor dispărea.

Mersul pe jos îți va limpezi gândurile și te va ajuta să le privești cu alți ochi. Ceea ce mai înainte părea fără noimă acum va deveni clar. În plus, îți va fi ușor să recunoști acele probleme care nu merită atenția, tocmai pentru că nu ai cum să le rezolvi.

Inutilitatea anumitor gânduri

Așa cum am menționat anterior, ruminația creează situații fără ieșire. Ideea intruzivă îți pătrunde în minte, te acaparează și ajungi să te gândești la ea în mod constant.

Acest proces poate cauza multă anxietate, al cărui nivel va continua să crească. În fond, îți irosești prezentul gândindu-te întruna la ceva care ar trebui să rămână în trecut.

Renunțarea la gânduri obsesive îți va face viața mai frumoasă

Ruminația este un fel de suferință, de automutilare care te ține pe loc. Reflectează asupra acestui aspect în timp ce te plimbi și încearcă să găsești o ieșire.

Chiar faci ceea ce îți place?

Când ești prins într-un ciclu monoton, consecințele pot fi devastatoare. Dintr-o dată te trezești că nu îți mai place ceea ce faci. Poate nu mai ai suficient timp pentru a te dedica lucrurilor care contează pentru tine și ai început să te autoizolezi.

Fără să îți dai seama, te-ai închis în propria mine și nu mai ești capabil să îți părăsești zona de confort. Ca să ieși din acest ciclu, fă o plimbare și, dând la o parte sentimentul de vină, gândește-te cum ai vrea să îți umpli timpul.

Pasiunile facilitează renunțarea la gânduri obsesive

Închipuie-ți că poate mâine nu vei mai avea ocazia să faci o schimbare și trebuie să acționezi azi. Mergi la muzeu, la cinematograf, la o petrecere. Ieși afară cu prietenii tăi. Fă tot ce îți dorești și nu mai amâna! În acest mod, o să începi să te bucuri din nou de viață.

Mindfulness te poate ajuta

Când vine vorba de renunțarea la gânduri obsesive, mindfulness îți poate fi de mare ajutor. Acest tip de meditație care reduce nivelul anxietății presupune să îți observi gândurile și simultan să înveți cum să le lași să dispară.

Ruminația nu îți aduce niciun beneficiu. Din contră, te vei simți ca un șarpe care își mușcă propria coadă. Emoțiile tale te conduc în capcana gândurilor obsesive, ale căror unic scop este să te facă să suferi.

Cere ajutor

Câteodată renunțarea la gânduri obsesive este imposibilă fără ajutor

Dacă simți că renunțarea la gânduri obsesive îți consumă toată energia, este posibil să suferi de o problemă mai gravă, precum dependența emoțională. Poți oricând să ceri ajutor pentru a-ți ține sub control mintea. Reține că bunăstarea mentală merită la fel de multă atenție ca sănătatea fizică.

Solicitând ajutorul unui specialist, nu este exclus să descoperi că ești afectat de o problemă pe care nici măcar nu o luasei în considerare. Dacă ceva te împiedică să muncești, să te ridici din pat, să fii productiv sau să te bucuri de viața ta, nu trebuie să îți fie rușine să ceri ajutor.

Mintea umană este greu de controlat. De fapt, cu cât încerci să îți controlezi mai mult gândurile, cu atât crește riscul ca acestea să devină haotice.

Este important să identifici mesajul pe care mintea ta încearcă să ți-l transmită și care este scopul și utilitatea gândurilor obsesive în cauză. În general, singurul lor rol este să te facă să suferi mai mult.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.