7 tipuri de meditație și beneficiile lor - Doza de Sănătate
 

7 tipuri de meditație și beneficiile lor

Multe persoane nu știu, însă există mai multe tipuri de meditație și fiecare dintre ele oferă beneficii diferite. Descoperă care este cel mai potrivit pentru tine!
7 tipuri de meditație și beneficiile lor
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Stresul, anxietatea și dificultatea de a-și controla emoțiile stau la baza deciziei multor persoane de a practica meditația. Știai însă că există mai multe tipuri de meditație? Este necesar să le cunoști pe toate pentru a afla care ți se potrivește cel mai bine.

Astăzi îți oferim câteva informații utile cu privire la tipuri de meditație disponibile în prezent și beneficiile pe care le oferă fiecare dintre ele.

Tipuri de meditație

1. Meditația sunetelor primordiale

Există mai multe tipuri de meditație

Meditația sunetelor primordiale se bazează pe mantre. O mantra este un sunet, un cuvânt sau o propoziție pe care le repeți și care îți fac mintea să vibreze.

De exemplu, o binecunoscută mantra este clasicul „ommmm”. Aceasta te ajută să scapi de gândurile care te scot din prezent.

Chiar dacă ți se pare că mantra cuprinde sunete alese la întâmplare, adevărul este că toate sunt sunete sacre, cu un înțeles profund care le este atașat încă din Antichitate.

Meditația sunetelor primordiale te distanțează de zgomotul mintal care îți tulbură liniștea interioară. 

2. Meditația Vipassana

Dintre atâtea tipuri de meditație, încearcă meditația Vipassana se concentrează pe respirația nazală

Această practică mai poartă și denumirea de meditație a cunoașterii interioare. Meditația Vipassana se bazează pe respirația nazală și identificarea gândurilor și a emoțiilor proprii. Le examinezi fără să le judeci în niciun fel.

Tehnica de meditație Vispassana te ajută să vezi lucrurile așa cum sunt fără să le judeci. Aceasta îți deschide ochii și îți îngăduie să înțelegi tot ce se întâmplă în jurul tău. 

3. Meditația Zazen

Meditația Zazen, numită și Zen, se concentrează asupra respirației. Există însă o diferență esențială între tehnica Zen și Vipassana. Zen nu se bazează pe respirația nazală, ci pe mișcarea abdomenului. Pentru acest tip de meditație trebuie să stai drept, să ții bărbia îndreptată în jos și mâinile pe abdomen.

Meditația Zazen te învață să observi gândurile care îți trec prin minte. Le „vezi” trecând prin mintea ta unul după altul, după care te poți elibera de ele. 

4. Meditația Metta

Dintre atâtea tipuri de meditație, încearcă meditația Metta ce este bazată pe dragoste și compasiune

Meditația Metta, numită și bunătate iubitoare, este fundamentată pe budismul tibetan și este un tip de meditație care se bazează pe dragoste și compasiune. Datorită acestei practici, înveți să ai o empatie mai mare vizavi de persoanele din jur. 

Totodată, înfrunți viața cu o doză ridicată de pozitivitate și înveți să te accepți atât pe tine însuți, cât și pe restul oamenilor.

Persoanele cu o stimă de sine scăzută, perfecționiste sau autocritice se pot bucura de numeroase beneficii prin intermediul meditației Metta. 

5. Meditația Kundalini

Principalul obiectiv al meditației Kundalini este trezirea minții prin intermediul mantrelor și al cânturilor care îți accesează subconștientul. Acest tip de meditație se concentrează asupra coloanei vertebrale. Energia Kundalini este localizată în zona lombară.

Când reciți mantre sau cânturi, eliberezi o energie aflată în coloană. Apoi te trezești. Dacă mergi un pic mai departe, poți ajunge chiar la iluminare. 

6. Meditația chakra

Dintre atâtea tipuri de meditație, încearcă meditația Chakra ce are în vedere anumite puncte energetice din corp

Potrivit hinduismului, oamenii au 6 chakre. Chakrele sunt centre de energie distribuite de-a lungul întregului corp. 

Meditația chakra se concentrează pe sunete, poziția mâinilor, vizualizare și pe fiecare chakra care creează conexiuni cu corpul tău fizic.

7. Meditația Tonglen

Meditația Tonglen te ajută să creezi o conexiune cu tot ce te face să suferi, să accepți durerea și să te eliberezi de ea. 

Oamenii au tendința de a fugi de orice lucru negativ sau care le provoacă suferință. Această atitudine nu face decât să înrăutățească situația. Prin urmare, acest tip de meditație te forțează să lupți împotriva greutăților vieții.

Tehnica de meditație Tonglen te ajută să scapi de negativitate și să fii milos și empatic. Tocmai de aceea se acordă o importanță deosebită și respirației. 

Ai încercat vreodată aceste tipuri de meditație sau variații ale lor? Chiar dacă toate sunt pozitive, unele se concentrează mai mult asupra anumitor elemente decât celelalte. Poți alege orice tip de meditație simți că ți se potrivește mai bine și se pliază pe nevoile și dorințele tale personale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.