Gingiile care sângerează: tot ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Gingiile care sângerează: tot ce trebuie să știi

Pentru a preveni sângerarea gingiilor, este important să ai mare grijă de igiena orală și să mergi la stomatolog în mod regulat. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Gingiile care sângerează: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 12 ianuarie, 2020

Aproape toată lumea se confruntă cu gingiile care sângerează cel puțin o dată la ceva vreme, în timp ce se spală pe dinți. De fapt, credem cu toții că acest lucru apare ca urmare a unei perieri excesive sau că sângerarea este temporară. Totuși, nu este normal. Sângerarea gingiilor este un simptom pe care trebuie să-l monitorizezi îndeaproape, deoarece poate fi un semn precoce al bolilor gingivale.

Chiar dacă se întâmplă numai sporadic, gingiile care sângerează nu trebuie ignorate. În acest articol, îți vom explica simptomele și cauzele acestei probleme de sănătate orală.

Gingiile care sângerează

Sângerarea gingiilor este un semn al inflamației acestora. Este adesea însoțită de roșeață și, chiar dacă se întâmplă doar în timpul periajului dinților, poate fi un semn al bolilor gingivale. De exemplu, atât gingivita, cât și parodontita pot provoca sângerări ale gingiilor.

Gingivita

Gingivita este o boală foarte frecventă a gingiilor. Deși nu este gravă, poate evolua spre parodontită. Această afecțiune irită și inflamează gingiile, făcându-le roșii și umflate. Afectează în special baza dinților.

Gingivita se dezvoltă, de obicei, din cauza igienei orale deficitare. Prin urmare, este necesar să adopți obiceiuri de igienă orală corecte pentru a evita această boală. Medicii stomatologi recomandă periajul dinților de două ori pe zi, dimineața și seara și utilizarea aței dentare. De asemenea, trebuie să mergi la stomatolog pentru controale de rutină în mod regulat.

Parodontita

Aceasta este o infecție gravă a gingiilor care distruge progresiv osul care sprijină dinții. Prin urmare, parodontita determină căderea dinților. Din păcate, este o boală relativ frecventă.

Parodontita este, de asemenea, legată de o igienă orală precară. Cu toate acestea, specialiștii au identificat și alți factori de risc. Numeroase studii asociază consumul de tutun cu o incidență mai ridicată a parodontitei.

Alte cauze ale sângerării gingiilor

Este important să știi că sângerarea gingiilor poate fi cauzată și de alți factori. Perierea excesivă și energică a dinților, folosirea unei periuțe noi, utilizarea aței dentare și anumite medicamente pot provoca, de asemenea, sângerarea gingiilor.

Cavitatea bucală este colonizată de o mulțime de bacterii, care formează continuu un „biofilm” lipicios care se depune pe dinți. Apariția acestui biofilm este cauzată și de resturile de mucus și alimente.

Poți elimina acest biofilm prin periaj și utilizarea aței dentare. Dacă nu îți cureți dinții în mod corect, biofilmul se întărește și în cele din urmă formează placa bacteriană care se acumulează în jurul și între dinți. Acest lucru face ca gingiile să fie iritate, inflamate și să sângereze.

Periajul corect al dinților

Periajul zilnic al dinților ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene ce cauzează apariția tartrului și a altor probleme de sănătate orală.

Cum să previi sângerarea gingiilor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul stomatolog pentru a-ți verifica dinții. De asemenea, medicul va efectua lucrări de detartraj pentru a elimina orice urmă de placă bacteriană și îți va recomanda cel mai bun tratament.

Indiferent de cauza sângerării gingiilor, există câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a evita sau a reduce frecvența apariției acestei probleme. Pune în aplicare zilnic aceste sfaturi, chiar dacă nu suferi de nicio boală gingivală:

  • Periază-ți dinții în fiecare zi. De fapt, cel mai bine este să faci acest lucru de două sau chiar trei ori pe zi. Fă-o cu atenție, timp de cel puțin două minute. Încearcă să te concentrezi pe zonele greu accesibile periuței de dinți.
  • Unii experți recomandă utilizarea periuțelor de dinți electrice. Periuța de dinți trebuie să aibă peri moi, rotunjiți. Ai grijă când îți periezi gingiile.
  • Folosește ața dentară în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la prevenirea formării plăcii bacteriene între dinți. Folosește și apă de gură.
  • După cum am menționat mai sus, mergi la medicul stomatolog în mod regulat. În mod ideal, ar trebui să faci acest lucru la fiecare șase luni.
  • Renunță la fumat și evită alcoolul.

Acordă o atenție deosebită dietei. Consumă multe fructe și legume, deoarece acestea îți vor oferi toate vitaminele de care gingiile și dinții au nevoie pentru a fi sănătoși. De asemenea, evită alimentele bogate în zahăr, deoarece acestea determină dezvoltarea cariilor și îți pot deteriora dinții.

Concluzie

Sângerarea gingiilor poate fi un semn al bolii gingivale. Prin urmare, dacă suferi de această afecțiune, trebuie să te adresezi medicului stomatolog cât mai curând posibil. De asemenea, este necesar să ai o igienă orală adecvată pentru a nu te confrunta cu gingiile care sângerează.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.