Cum să ierți și să uiți în cinci pași - Doza de Sănătate
 

Cum să ierți și să uiți în cinci pași

Nu este ușor să ierți pe cineva și să uiți că acesta a greșit față de tine. Însă, dacă reușești să faci asta, vei fi mai fericit. Practic, îți vei vindeca rănile și cicatricele emoționale care te țin pe loc.
Cum să ierți și să uiți în cinci pași
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Iertarea este esențială pentru a ne putea bucura cu adevărat de viață. Doar dacă reușim să îi iertăm pe cei care au greșit față de noi și încercăm să mergem mai departe vom fi din nou fericiți. Iată cum să ierți și să uiți faptele care te-au rănit.

Din păcate, iertarea nu este mereu o chestiune simplă. Abia când reușești să lași în urmă ceea ce te-a rânit începi să te vindeci. Iertând, lași în urmă rănile și cicatricele care te împovărează.

Ai suferit suficient când persoana în cauză te-a rănit. De ce ai continua să ții strâns de această negativitate și să acorzi întâmplării mai multă importanță decât este cazul? Nu ai simțit suficientă durere atunci când ai fost nedreptățit? De ce ai continua să îți faci rău singur?

Iertarea îți permite să te vindeci. Acest gest necesită curaj, iubire și înțelegere. În articolul de azi te invităm să descoperi cum să ierți persoanele care te-au făcut să suferi.

Cum să ierți în 5 pași

1. Acceptă faptul că ura și resentimentele îți afectează viața

Cum să ierți? În primul rând, trebuie să recunoști faptul că individul care ți-a făcut rău a avut un impact asupra vieții tale.

Dacă alegi să ierți, ține seama de faptul că faci asta în primul rând pentru tine. Tu ești cel sau cea care merită să aibă o viață liniștită. Nu îi ierta pe cei care greșesc față de tine de dragul lor, ci de dragul tău.

Învață cum să ierți pentru a-ți găsi pacea interioară

Când se acumulează, această energie negativă ne strică dispoziția și ne face să ne simțim ursuzi și plini de resentimente. Găsește o modalitate să îți depășești resentimentele, astfel încât, atunci când ierți, să fii sincer.

În primul rând, păstrează-ți cumpătul și nu permite stresului să te copleșească. Încearcă să te gândești la ceva liniștitor și substituie imaginile negative cu unele pozitive. Nu evita și nu minimaliza situația, ci înfrunt-o fără a-i acorda mai multă importanță decât merită.

2. Decide dacă merită să nu ierți

Nu ai cum să îți dorești să știi cum să ierți o persoană, dacă nu ești hotărât să faci acest pas. Încă ai îndoieli?

Gândește-te bine, vizualizează cum va fi viața ta atunci când vei reuși să renunți la resentimente și angajează-te să atingi acest obiectiv. Nu uita, iertarea nu este sinonimă cu uitarea, iar anumite greșeli nu pot fi uitate niciodată.

Însă promite-ți că nu vei permite acestor probleme să îți afecteze viața pe termen lung. Concentrează-te asupra momentului actual și încearcă să trăiești fără a purta ranchiună nimănui. Iertarea nu este o acțiune pe care o întreprindem de dragul persoanei care ne-a rănit, ci pentru a ne proteja propria bunăstare.

Ești responsabil pentru deciziile pe care le iei. Nu permite celor care te-au rănit să aibă putere asupra ta. Alege iertarea, adică varianta mai puțin dureroasă, dar nu continua o relație dacă aceasta îți face rău.

Să ierți înseamnă să nu permiți celui sau celei care te-a rănit să aibă putere asupra ta și să lași conflictul în urmă.

3. Exprimă-ți sentimentele

Este esențial să alungi sentimentele negative și să nu porți ranchiună celui sau celei care ți-a făcut rău. Încearcă să eviți confruntările, acestea putând cauza probleme suplimentare. Orice alegi să faci, ține cont de bunăstarea ta.

Înainte de a vorbi din nou cu persoana care te-a rănit, limpezește-ți mintea și gândește-te bine la ce vrei să îi spui. Nu-ți cenzura gândurile până când nu începi să te simți din nou bine. Exprimă-ți nemulțumirile verbal sau așterne-ți mânia și supărarea în scris.

Ai dreptul să întreci măsura. Exprimă-ți liber durerea, chiar dacă în cele din urmă alegi să nu îi arăți respectivului sau respectivei ce ai scris. Așterne-ți gândurile de dragul tău, astfel încât să te eliberezi de negativitate și de durere.

Nu în ultimul rând, nu te deprecia pe tine însuți. Meriți să fii tratat cu respect. Acceptă-ți gândurile și sentimentele negative și exprimă-le fără ezitare.

4. Acceptă-ți defectele

Emoțiile negative pe care le reprimi te rănesc mai mult și fac imposibilă iertarea. Printre acestea se numără tristețea, umilirea, respingerea și deznădejdea. Acceptă că simți aceste emoții și încearcă să te pui în locul celuilalt.

Cum să ierți prin apelul la empatie

Câteodată îi judecăm pe ceilalți prea aspru și nu încercăm să ne imaginăm cum am fi acționat dacă ne-am fi aflat în aceeași situație ca și ei. Poate că, dacă facem acest exercițiu, vom vedea că singura variantă posibilă ar fi fost să facem ceva ce nu ne place.

Pune întrebări în mod deschis. Ia în considerare situații asemănătoare din trecut în care te-ai simțit la fel. Asigură-te că ceea ce s-a întâmplat merită importanța pe care i-o acorzi.

Poți avea valori, opinii, gânduri și sentimente pe care nu le împărtășești cu ceilalți. Asta nu înseamnă că trebuie să cauți să le justifici comportamentul, dar încearcă totuși să accepți faptul că un om nu este definit doar de greșelile pe care le face.

5. Încearcă să alungi acest episod din mintea ta

Pornește la drum și nu te uita înapoi. Iertarea necesită timp, este un proces pe care trebuie să îl interiorizăm. Unii dintre noi iertăm mai repede, pe când alții avem nevoie de mai mult timp. Doar tu știi când vei reuși să uiți tot ce ți s-a întâmplat, dar trebuie să îți dai ocazia să ierți și să lași supărarea în urmă.

Spune-i individului care te-a rănit că îl ierți. Numai așa te vei simți din nou liber. Iertarea îți va permite să te eliberezi de elementele care te afectează negativ și te împiedică să ai relații sănătoase și o viață fericită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Casullo, MM. Las razones para perdonar: Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad 2006; 7: 9-20.
  • Fariña F, Abilleira A, Martínez-Valladares M. Actitudes hacia la resolución de conflictos y el perdón a uno mismo. Papeles del Psicologo 2015; 36(3): 230-237.
  • Vázquez C, Hervás G, Rahona JJ, Gómez D. Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud 2009; 5(1): 15-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.